Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Fokus på kvinnors buksmärtor vid t ex endometrios

Det är en mycket stor patientgrupp som har långvariga smärtor i bäcken och nedre delen av buken. Många kvinnor utvecklar smärttillstånd som påverkar både livskvalitet och livsföring, enligt Matts Olovsson som är professor inom geriatrik och gynekologi vid Uppsala universitet.


Publicerad den: 2014-12-05

Annons

Uppskattningsvis drabbas var tionde kvinnan i fertil ålder av endometrios. Ungefär hälften har långvarig och ibland invalidiserande smärtor, påpekar Matts Olovsson som är professor och specialistläkare inom geriatrik och gynekologi vid Uppsala universitet. En del kvinnor får även smärtor i samband med graviditet.

Läs även: Medicinsk översikt om Endometrios »


– Ungefär 10-15 procent av alla gravida utvecklar smärttillstånd i bäckenet, smärtor som inte ger med sig efter förlossning. Andra orsaker till långvariga smärttillstånd i bäcken och nedre delen av buken kan orsakas av inflammatoriska processer i urinblåsa och tarm, säger han.

Vårdprogram för kvinnor buksmärtor saknas

Det är en mycket stor patientgrupp som har långvariga smärtor i bäcken samt nedre delen av buken. Smärttillståndet påverkar både livsföring och livskvalitet i stor utsträckning. 

Annons
Annons

– Patienter med svåra smärttillstånd känner sig ofta missförstådda, att de inte tas på allvar. Sjukvårdspersonal upplever dem som ”jobbiga” och krävande, säger Matts Olovsson.

Vården och omhändertagandet som erbjuds varierar stort över landet. Vanligtvis saknas vårdprogram och PM i stor utsträckning, dock är det viktigt med stöd och hjälp i olika former för att nå en acceptabel livskvalitet. Ett strukturerat och multidisciplinärt omhändertagande är centralt för kvinnor med långvariga och svåra smärttillstånd.

– För en del kvinnor är smärtrehabiliteringen vägen tillbaks till ett bättre liv och återgång till arbete. Ett bättre omhändertagande leder till bättre livskvalitet, färre sjukskrivningar och ger hälsoekonomiska vinster.

Upplever du som läkare att många kvinnliga patienter har smärtproblem i buken? Kommentera gärna direkt under artikeln.

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.