Könshormonernas roll för stämningsläge undersökt
Både östrogen- och testosterontillskott leder till ökade nivåer av fritt serotonin i synapsen. En ny studie kastar nytt ljus över mekanismerna för stämningsläget kring och efter klimakteriet.
Enkätundersökning om patientlagen
Patientlagens syfte är att stärka och tydliggöra patientens ställning. I denna enkät vill vi få en bättre bild av hur ni arbetar med patientlagen på din arbetsplats.
Fortbildning för neurologer
Öka din kunskap om migrän
Genom denna fortbildning kan du enkelt ta del av den senaste kunskapen om migrän, en neurovaskulär huvudvärk som drabbar omkring 15 procent av befolkningen. Trots den höga förekomsten antas migrän vara ett underdiagnostiserat tillstånd.
Nedstämdhet i samband med eller efter klimakteriet är inte helt ovanligt och i vissa fall leder de hormonella förändringarna också till depression. Könshormonerna östrogen och testosteron interagerar med det serotonerga systemet vid reglering av stämningsläge, minne och kognition, men mycket är fortfarande oklart om hur detta samspel ser ut. En ny svensk studie visar att östrogen och testosteron kan påverka nervceller i hjärnan med ungefär samma mekanism som de antidepressiva SSRI-läkemedlen.
− Vi valde kvinnor som var könshormonneutrala från början för att kunna studera detta. De tio kvinnor som deltog hade fått sina äggstockar borttagna några år innan studien och kan därför betraktas som postmenopausala, säger Ljiljana kocoska-Maras, gynekolog och forskare vid institutionen för kvinnors och barns hälsa, Karolinska Institutet.
Ljiljana kocoska-Maras vann pris för sin poster om denna studie på Nordic Congress of Obstetrics and Gynecology, NFOG.
Samma mekanism som SSRI
Kvinnorna fick till en början tre månaders behandling med östrogen i plåster och därefter lades två mg testosteronkapslar till under ytterligare tre månader. Resultaten utvärderades med PET-kamera. Serotoninåterupptagshämmarna, SSRI, verkar genom att påverka ett serotonintransportprotein som reglerar nivåerna av serotonin i synapserna. Forskarna valde därför att kontrollera för detta protein. Redan efter östrogenbehandling hade den serotoninbindande potentialen minskat i flera hjärnregioner. Det innebär mer fritt serotonin i synapsen vilket även är effekten av SSRI. Med kombinationen av testosteron och östrogen förstärktes dessa resultat ytterligare.
Enkätundersökning om patientlagen
Patientlagens syfte är att stärka och tydliggöra patientens ställning. I denna enkät vill vi få en bättre bild av hur ni arbetar med patientlagen på din arbetsplats.
− Kvinnorna som ingick i studien tyckte dessutom att de påverkades positivt av behandlingarna. Vissa rapporterade bland annat förbättring av stämningsläge och sömn.
Även om studien ger nya belägg för effekterna av östrogen och testosteron på serotonintransporterbindning i hjärnan hos kvinnor, behövs det förstås mer forskning. Studien är liten, men forskarna hoppas ändå att detta kan vara en öppning för nya möjligheter att i framtiden behandla nedsatt stämningsläge eller depression även med hjälp av testosteron.
Klimakteriet och depression - fakta
Mellan 22 och 33 procent av kvinnor i klimakteriet rapporterar humörförsämring och depression (Zweifel och O'Brien 1997). Studier har visat att deprimerade postmenopausala kvinnor som tar selektiva serotoninåterupptagshämmare (SSRI) och östrogen har visat signifikant större förbättring av humöret och livskvaliteten än de som inte fick östrogen (Schneider et al 2001 Rasgon et al 2007).
Öka din kunskap om migrän
Genom denna fortbildning kan du enkelt ta del av den senaste kunskapen om migrän, en neurovaskulär huvudvärk som drabbar omkring 15 procent av befolkningen. Trots den höga förekomsten antas migrän vara ett underdiagnostiserat tillstånd.
-
ESMO 2022: Höjdpunkter om ovarialcancer
Långtidsdata visar på god effekt av PARP-I vid behandling av HRP+ ovarialcancer. De största nyheterna inom gynekologisk onkologi på årets ESMO var utan tvekan presentationen av överlevnadsdata från SOLO1/GOG-3004 samt PAOLA-1/Engot-ov25 som båda gav stöd åt underhållsbe...
-
Större tilltro till p-piller än mobilapplikation bland vårdpersonal
Under de senaste åren har kvinnor fått allt fler hormonfria preventivmetoder att välja mellan. Ändå ser sjukvårdspersonal kombinerade p-piller som en generellt sett säkrare metod än till exempel naturlig familjeplanering, det visar svarsresultaten av NetdoktorPro:s fort...
-
Hormonfria preventivmetoder – för vem?
Det råder en allmän skepsism mot att använda hormonbaserade preventivmedel. Angelica Lindén Hirschberg, professor i gynekologi och reproduktionsmedicin vid Karolinska Institutet, anser att det är bra att det idag finns alternativ till p-piller och att sjukvården bör informera om samtliga preventivmetoder. Samtidigt är det vissa saker man bör ha i åtanke på patientmötet.
-
Vilken preventivmetod passar för Petra?
Småbarnsmamman Petra har bokat tid på gynekologmottagningen för att diskutera olika preventivmetoder. Tidigare erfarenheter om p-piller är negativ humörpåverkan, vilket gör att hon vill testa någon annan metod. Vilka är dina råd till Petra?
-
Fick fel behandling – nu varnar hon andra med nokturi
Krävs medicinsk kunskap för att patienten ska få rätt hjälp för sin nokturi? Så var fallet för pensionären Titti, som tidigare arbetet som sjuksköterska. Nu berättar hon om sin upplevelse och överläkaren Aino Fianu Johansson ger sin syn på det hela.