Klimakteriet påverkar livskvaliteten enormt
Hallå där Angelica Lindén Hirschberg, gynekolog och professor vid Kvinnokliniken Karolinska Universitetssjukhuset och Karolinska Institutet. Hormonersättning till kvinnor i klimakteriet har diskuterats under många år. Hur ska man se på hormonbehandling av kvinnor med klimakteriebesvär idag?
KURS - med patientfall: Lär dig det senaste om icke-hormonella preventivmetoder »
Vad gäller för lokal behandling av torra slemhinnor i underlivet?
− När det gäller lokal östrogenbehandling i underlivet finns ju inga av riskerna som man ser med systemisk behandling. Men även där har vi sett en minskad förskrivning efter debatten som följde på studien Women’s Health Initative. Och för att tillmötesgå den hysteri som varit kring systemisk behandling har industrin tagit fram preparat med östrogen i lågdos för lokal behandling. På det sättet har industrin befäst det här med lågdos, lågdos, lågdos. Men det finns egentligen ingen evidens för att lågdos av östrogen skulle vara säkrare.
Vad har du själv på gång just nu?
Hur har ni testat kombinationsbehandling östrogen / testosteron?
− Vi gjorde en studie på tio kvinnor med bortopererad livmoder. Hälften av dem fick bara östrogen medan den andra hälften fick kombinationen östrogen och testosteron. Sedan följde vi serotoninnivåerna i hjärnan med hjälp av PET-undersökning. Serotoninnivåerna förbättrades mycket påtagligt av kombinationsbehandlingen. Och när vi frågade kvinnorna så mådde också de bättre som fått kombinationen. Det vore intressant att gå vidare med dessa resultat i en större studie.
-
Första besluten om nationell högspecialiserad vård
Nu har Socialstyrelsen klubbat igenom vilken specialistvård som ska centraliseras i Sverige. Det handlar om viss vård vid endometrios och trofoblastsjukdom, samt en avancerad form av kejsarsnitt. Exakt var i landet vården kommer placeras är ännu inte bestämt.
-
Linn, 35, väljer sterilisering framför andra preventivmetoder
Depression, minskad sexlust, viktuppgång och trötthet är några av de symtom som Linn Björkstrand fått av preventivmedel hon testat sedan tonåren. Nu väntar hon på sterilisering, en åtgärd hon velat göra sedan sex år tillbaka. – Jag känner att jag experimenterat färdigt ...
-
Vilken preventivmetod passar för Petra?
Småbarnsmamman Petra har bokat tid på gynekologmottagningen för att diskutera olika preventivmetoder. Tidigare erfarenheter om p-piller är negativ humörpåverkan, vilket gör att hon vill testa någon annan metod. Vilka är dina råd till Petra?
-
Icke-hormonella preventivmetoder
Det är inte ovanligt att kvinnor upplever negativ humörpåverkan med depressiva symtom vid användning av kombinerad hormonell antikonception. Därför är det viktigt att beakta behovet av icke-hormonell antikonception.
-
Nattliga uppvaknanden - Har din patient nokturi?
Din patient är en pensionär som väger 90 kg och klagar på nattliga uppvaknanden, då han även tömmer blåsan. Hans dygnsdiures är 3,5 liter varav den nattliga urinproduktionen är 1,0 liter. Vad bör du främst fokusera din utredning på?
-
Turners syndrom
Tillstånd med komplett eller delvis frånvaro av den andra könskromosomen hos fenotypiska kvinnor.
-
Mastit
Mastit är en inflammation i brösten som drabbar omkring tio procent av alla ammande kvinnor. Obehandlad mastit kan leda till bröstböld.
-
Bäckensmärtor vid graviditet–foglossning
Cirka 20 procent av alla gravida kvinnor får bäckenmärtor och hälften så många har även problem lång tid efter förlossningen.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu