Lusten minskar efter klimakteriet
Klimakteriet ökar risken för sexuella problem för kvinnan. Men samtidigt upplevs inte problemen som lika oroande efter menopaus. − Prata med kvinnor som är patienter i vården om deras sexliv, uppmanar Annamaria Giraldi vid Rigshospitalet i Danmark.
Klimakteriet innebär en förändring i sexlivet för många kvinnor. Det handlar inte bara om hormonella förändringar utan mycket beror på kulturella värderingar och förväntningar på den mogna kvinnans sexualitet. Hälsa och läkemedel påverkar också liksom partnerns sexuella funktion.
− Det är mycket som förändras under kvinnans klimakterium. Det handlar till exempel om att slemhinnorna i underlivet blir torrare och skörare men också om att många får svårare att sova eller får en depression i samband med klimakteriet. Hela livet påverkas, säger Annamaria Giraldi, läkare vid avdelningen för sexologisk forskning, Rigshospitalet, Danmark.
Vaginal atrofi
Förutom atrofi av vagina och blygdläppar med mindre svullnad och torrare slemhinnor och smärtsamma samlag visar forskning också minskad lust, kortare orgasmer med färre kontraktioner och även smärtsamma orgasmer. Återgången till ett icke-upphetsat stadium går också snabbare.
− Man kan ha flera av dessa problem. Utan lust blir det ingen smörjning av slemhinnorna och då leder också det till mer smärta. Nedre urinvägssymtom är något som påverkar kvinnors sexualitet väldigt mycket.
Den amerikanska Preside-studien visar att vid klimakteriet ökar problemen med att känna lust och upphetsning samt att få orgasm. Över åren efter klimakteriet är ökningen stor. Däremot tycks kvinnorna inte bry sig så mycket om problemen. Ångest och oro över besvären minskar över samma tid.
Enkätundersökning om patientlagen
Patientlagens syfte är att stärka och tydliggöra patientens ställning. I denna enkät vill vi få en bättre bild av hur ni arbetar med patientlagen på din arbetsplats.
Annamaria Giraldi föreläste under NFOG, Nordic Congress of Obstetrics and Gynecology, i Stockholm i sommar.
Spontan eller stimulerad lust
Enligt Annamaria Giraldi förlorar kvinnor som har varit i en relation under många år ofta förmågan till spontan lust. Däremot beskriver fler kvinnor än män att förmåga att känna lust efter stimuli ökar med längden på relationen.
Hennes tips var att jobba med kommunikationen, både mellan mannen och kvinnan och mellan vården och kvinnan. Många behöver utbildning om hur ålder och förhållandets längd påverkar sexlusten, hur den sexuella responscykeln ser ut och hur man kan trigga sexuell upphetsning. Även mannens sexuella funktion har stark koppling till hur kvinnan upplever sin sexualitet.
− Prata med kvinnor om sex, uppmanar Annamaria Giraldi.
Undersökningar visar att kvinnorna gärna själva pratar om problem i sexlivet och det gäller även äldre kvinnor.