Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Östrogen förebygger upprepade urinvägsinfektioner

Få kvinnor söker för besvär med torra slemhinnor i underlivet och idag sker det en underbehandling av detta problem som leder till att onödigt många får besvär med upprepade urinvägsinfektioner (UVI). Ny svensk forskning visar på vilket sätt östrogen skyddar mot urinvägsproblem och upprepade urinvägsinfektioner.

Annons

Varannan kvinna som har gått igenom klimakteriet lider av torra slemhinnor i underlivet, enligt Mats Hammar, professor och överläkare i gynekologi vid Universitetssjukhuset i Linköping.

− De söker på vårdcentralerna om och om igen på grund av återkommande urinvägsinfektioner, UVI. Så småningom reagerar vårdcentralen på de upprepade besöken och sätter kanske in östrogen för lokalbehandling av underlivsbesvären, säger Mats Hammar.

Förutom tunna slemhinnor i urinblåsans botten och urinröret kan till exempel framfall eller blåssten ge upprepade urinvägsinfektioner. Men östrogennivåerna går ofta ner ganska rejält efter menopaus / klimakteriet och slemhinnor i hela kroppen, men framför allt slemhinnorna i underlivet, blir torrare och skörare vilket ofta medför besvär. Den försämrade slemhinnefunktionen består livet ut utan behandling och kan till exempel också leda till smärta vid samlag eller småblödningar och irritation. 

Annons
Annons

Östrogen har dubbla mekanismer mot infektioner i underlivet

Klinisk erfarenhet tyder på att östrogen förebygger upprepade urinvägsinfektioner och för inte så länge sedan kom en ny studie från Karolinska Institutet om hur detta går till på molekylär nivå. Dels får östrogen epitelcellerna att bilda fler antimikrobiella peptider. Dels bidrar östrogenet till att cellerna hålls ihop tightare. Det innebär i sin tur att bakterier inte kan gömma sig i cellväggarna och sedan komma tillbaka och orsaka nya infektioner i underlivet.

Hormonbehandling för klimakteriebesvär minskade dramatiskt efter publiceringen av resultaten från Women’s Health Intitiative i början på 2000-talet eftersom resultatet visade ökad risk för hjärt-kärlsjukdom och bröstcancer vid systemisk behandling med östrogen. Sedan dess rekommenderas östrogenbehandling enbart för svåra klimakteriebesvär med så låg dos som möjligt och under en begränsad period direkt efter menopaus. Oron smittade även av sig på lokal behandling med östrogen.

− Det har uppstått en underbehandling med östrogen lokalt. Det är en snäll och ofarlig behandling som gör mycket nytta. Det finns anledning att väcka intresset för lokal östrogenbehandling igen eftersom torra slemhinnor i underlivet medför onödigt lidande och minskad livskvalitet, förklarar Mats Hammar.

Östrogen ges primärt mot sexuella problem

Behandlingen med östrogen är vaginal, med tabletter, vagitorier, ring, gel eller kräm. Eftersom det är kort avstånd mellan slidan och urinblåsans botten och urinröret fungerar behandlingen också på urinblåsans slemhinnor.

Annons
Annons

Många kvinnor löper risk för urinvägsinfektion på grund av tunna slemhinnor och med behandling räknar Mats Hammar med att en stor andel av kvinnorna skyddas mot infektioner. Många av de kvinnor som idag får östrogenbehandling får det på indikationen sexuella problem och inte urinvägsinfektion.

− Det är få kvinnor som söker för torra slemhinnor primärt. Vi i vården borde vara mer aktiva och ställa frågor oftare om detta.

Undviker du som läkare att behandla med östrogen? Kommentera gärna under artikeln.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.