Östrogen förebygger upprepade urinvägsinfektioner

Få kvinnor söker för torra slemhinnor i underlivet och idag sker det en underbehandling av problemet som leder till att onödigt många får besvär med upprepade urinvägsinfektioner. Ny svensk forskning visar på vilket sätt östrogen skyddar mot urinvägsproblemen.


Karin Nordin, Redaktör
Publicerad den: 2014-10-23
Författare: Karin Nordin, Redaktör

Annons

Varannan kvinna som har gått igenom klimakteriet har torra slemhinnor i underlivet, enligt Mats Hammar, professor och överläkare i gynekologi vid Universitetssjukhuset i Linköping.

− De söker på vårdcentralerna om och om igen på grund av återkommande urinvägsinfektioner. Så småningom reagerar vårdcentralen på de upprepade besöken och sätter kanske in östrogen för lokalbehandling, säger Mats Hammar.

Förutom tunna slemhinnor i urinblåsans botten och urinröret kan till exempel framfall eller blåssten ge upprepade urinvägsinfektioner. Men östrogennivåerna går ofta ner ganska rejält efter menopaus och slemhinnor i hela kroppen, men framför allt i underlivet, blir torrare och skörare. Den försämrade slemhinnefunktionen består livet ut utan behandling och kan till exempel också leda till smärta vid samlag eller småblödningar och irritation.

Östrogen har dubbla mekanismer

Klinisk erfarenhet tyder på att östrogen förebygger upprepade urinvägsinfektioner och för inte så länge sedan kom en ny studie från Karolinska Institutet om hur det går till på molekylär nivå. Dels får östrogen epitelcellerna att bilda fler antimikrobiella peptider. Dels bidrar östrogenet till att cellerna hålls ihop tightare. Det innebär i sin tur att bakterier inte kan gömma sig i cellväggarna och sedan komma tillbaka och orsaka nya infektioner.

Hormonbehandling för klimakteriebesvär minskade dramatiskt efter publiceringen av resultaten från Women’s Health Intitiative i början på 2000-talet eftersom resultatet visade ökad risk för hjärt-kärlsjukdom och bröstcancer vid systemisk behandling. Sedan dess rekommenderas behandling enbart för svåra besvär med så låg dos som möjligt och under en begränsad period direkt efter menopaus. Oron smittade av sig på lokal behandling med östrogen.

− Det har uppstått en underbehandling med östrogen lokalt. Det är en snäll och ofarlig behandling som gör mycket nytta. Det finns anledning att väcka intresset för lokal behandling igen eftersom torra slemhinnor i underlivet medför onödigt lidande, förklarar Mats Hammar.

Vården borde vara mer aktiv

Behandlingen är vaginal med tabletter, vagitorier, ring, gel eller kräm. Eftersom det är kort avstånd mellan slidan och urinblåsans botten och urinröret fungerar den också på dessa slemhinnor.

Många kvinnor löper risk för urinvägsinfektion på grund av tunna slemhinnor och med behandling räknar Mats Hammar med att en stor andel av kvinnorna skyddas mot problemet. Många av de kvinnor som idag får behandling får det på indikationen sexuella problem och inte urinvägsinfektion.

− Det är få kvinnor som söker för torra slemhinnor primärt. Vi i vården borde vara mer aktiva och ställa frågor oftare om detta.

Undviker du som läkare att behandla med östrogen? Kommentera gärna under artiklen.

Annons
Annons

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons