Hormonbehandling i klimakteriet ökar inte risken för stroke

Hormonbehandling mot klimakteriebesvär medför inte någon ökad strokerisk, förutsatt att den påbörjas i ett tidigt skede. Det visar en ny studie från Karolinska Institutet publicerad i tidskriften Plos Medicine.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-11-24
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Omkring 3 av 10 kvinnor i klimakteriet drabbas av symtom som försämrar livskvalitén. Detta kan behandlas effektivt med kvinnliga könshormoner men förskrivningen har varit sparsam de senaste 15 åren. Något som beror på att forskning har visat ett samband mellan hormonbehandling och ökad risk för bland annat stroke. Men ny forskning vid Karolinska institutet, där forskarna analyserat information om hormonbehandling mot klimakteriebesvär från fem svenska kohortstudier samt information från nationella register om sjukdomsdiagnoser och dödsorsaker under en uppföljningsperiod, visar på något annat.

Läs även: Sex frågor och svar om spasticitet

– Nya forskningsresultat visar att hormonbehandling tvärtom har gynnsam effekt på blodkärlen om behandlingen initieras tidigt i klimakteriet, men inte om den initieras sent, säger Karin Leander, forskare vid institutet för miljömedicin.

Enligt studien medför alltså inte hormonbehandling någon ökad strokerisk förutsatt att behandlingen påbörjats inom fem år efter inträdet i klimakteriet.

Annons
Annons

– Risken för stroke tycks i stort sett helt kunna undvikas om behandlingen sätts in tidigt, men det är naturligtvis viktigt att ta hänsyn till den riskökning som finns under vissa omständigheter. De här resultaten bidrar till ett bättre vetenskapligt underlag i beslutet att sätta in behandling mot klimakterierelaterade besvär, säger Karin Leander.

Läs hela studien här.

    Källor

  • Karolinska institutet - http://ki.se/nyheter/tidig-hormonbehandling-i-klimakteriet-okar-inte-strokerisken

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons