Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Nya råd om koffein för gravida

Nu sänker Livsmedelsverket den mängd koffein som anses säker för gravida. Rådet är baserat på forskning som visar på en ökad risk för missfall vid en för hög konsumtion. Även fostrets vikt kan påverkas av ett koffeinintag som överstiger rekommendationen.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2020-02-10

Annons

En gravid kvinna bör inte överstiga ett koffeinmängd på 300 mg per dag. Det har varit Livsmedelsverket råd. Nu sänker de gränsen till 200 mg. Det skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Det handlar om den totala mängden koffein från samtliga livsmedel. Exempel på livsmedel som kan innehålla koffein är kaffe, te, energidrycker, coladrycker, annan läsk, kosttillskott och mörk choklad.

Anledningen till de nya rådet är att koffeinhalten i kaffe varierar mycket. Den nya halten är lägre än de koffeinhalter som tidigare råd har grundats på.

Annons
Annons

– Det gör att rekommendationen om maximalt antal koppar kaffe och te per dag sänks lite jämfört med tidigare, det vill säga två-tre koppar bryggkaffe à 1,5 dl, eller fyra koppar te à 2 dl, säger Rickard Bjerselius, toxikolog på Livsmedelsverket, i pressmeddelandet.

De uppdaterade råden, med länk till det vetenskapliga underlaget, finns att läsa på Livsmedelsverkets webbplats.

Annons
Annons

    Källor

  • Livsmedelsverket - https://www.livsmedelsverket.se/om-oss/press/nyheter/pressmeddelanden/uppdaterade-rad-om-koffein-for-gravida/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.