EHA 2022: CAR-T och bispecifika antikroppar: ”En revolution för blodcancerbehandling”
Lise-lott Eriksson, ordförande på Blodcancerförbundet bevakade den årliga hematologikongressen European Hematology Association, EHA 2022. Här delar hon med sig av höjdpunkterna från årets kongress.
– En otroligt spännande kongress med många intressanta forskningsnyheter och utveckling på det hematologiska området. Sammanfattande kan man säga att man pratar mer och mer om målinriktade behandlingar, säger Lise-lott Eriksson.
Hon lyfter att betydligt mer data visar att man med fördel bör använda kombinationsbehandlingar som första linjens behandling inom flera olika diagnosområden.
– Vi ser ett skifte i att använda målinriktade behandlingar tidigare i behandlingslinjen. Tidigare har man utgått från att ta det bästa sist, men nu ser vi ett skifte i att ta det bästa tidigare i behandlingslinjen. Det kommer mer data och mer studier som visar värdet på just det. Det här är något vi från förbundet drivit i många år och nu ser vi äntligen att ett skifte är på gång, säger Lise-lott Eriksson.
Även de nya terapierna cellterapi, CAR-T och bispecifika antikroppar stod i fokus under kongressen och är aktuella inom flera diagnoser.
Bispecifika antikroppar är antikroppar som binder ihop cancercellerna med kroppens egna immunceller och leder till avdödande av cancercellerna med hjälp av det egna immunförsvaret.
Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
T-celler är kroppens egna immunceller som tagits ut ur patienten, gjorts om och modifierats i laboratoriet så att de ska känna igen och döda tumörceller. När de har blivit modifierade får patienten tillbaka dem och de kan då expandera i kroppen.
“Enorm potential för CAR-T och bispecifika antikroppar”
– Man ser vilken enorm potential CAR-T och bispecifika antikroppar har inom flera av blodcancersjukdomarna. Inte fullt så lovande inom KLL, vilket förvånade, säger Lise-lott Eriksson.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen EHA (European Hematology Association)? Lämna din e-postadress här »
Förväntningarna på CAR-T-celler vid KLL var höga, något som NetdoktorPro rapporterat om från tidigare års kongresser. Men CAR-T-celler har visat sämre resultat vid KLL än vid många andra blodsjukdomar. Sannolikt eftersom T-cellerna vid KLL kan vara påverkade av sjukdomen. Man försöker nu förbättra resultaten med CAR-T genom att först ge BTK-hämmare som kan återställa T-cellsfunktionen.
– Men om man ser på lymfom och myelom visar CAR-T otroligt lovande data. Inom myelom har man kunnat se respons på över 90 procent, vilket är enormt med tanke på att de patienter som inkluderats i studierna har genomgått många linjers behandling tidigare. Likaså inom lymfom området där det kan vara skillnad på liv och död för patienterna, säger Lise-Lott Eriksson.
Hon är övertygad om att behandling med CAR-T och bispecifika antikroppar är framtidens behandlingar.
Öka din kunskap om migrän
Genom denna fortbildning kan du enkelt ta del av den senaste kunskapen om migrän, en neurovaskulär huvudvärk som drabbar omkring 15 procent av befolkningen. Trots den höga förekomsten antas migrän vara ett underdiagnostiserat tillstånd.
– De här två tillsammans tror jag kommer innebära en revolution för blodcancerbehandling i framtiden.
Utmaningen: införandet av nya läkemedel
Lise-lott Eriksson ser ljust på framtiden vad gäller nya behandlingsalternativ för patienter med blodcancersjukdom, men lyfter flera utmaningar.
– De nya behandlingarna måste komma patienterna till gagn. Idag tar införandet av nya läkemedel i vårt system alldeles för lång tid. Vi från Blodcancerförbundet menar att när en behandling väl blivit godkänd hos EMA (Europeiska läkemedelsmyndigheten, red. anm.) ska det inom tre månader finnas tillgängligt för svenska patienter. Den frågan är prioriterad från vårt perspektiv. Vill vi vara en ledande life-science nation, då ska vi vara först i ledet i allt.
I filmen ovan berättar Lise-lott Eriksson mer om vilka nya behandlingar och andra nyheter inom blodcancerområdet som presenterades under EHA.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASH (American Society of Hematology)? Lämna din e-postadress här »
-
NetdoktorPro rapporterar från ASCO och EHA
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från årets ASCO- samt EHA-möte.
-
Onkologen Hans Hagberg sammanfattar EHA 2023 – med inriktning på lymfom
Hans Hagberg, läkare på onkologkliniken Akademiska sjukhuset, har följt European Haematology Association Congress, EHA, som pågick 8–15 juni 2023. Här kan du läsa hans rapport.
-
ASH 2022: Myelom - ett steg närmare normalisering av livslängden
Immunbaserad terapi börjar ingå i rutinbehandling för patienter med myelom. Det innebär att vi är ett steg närmare normalisering av livslängden för patienter med myelom, säger Hareth Nahi, lektor och överläkare i hematologi vid SÖS.
-
ASH 2022: Höjdpunkter kring lymfoida maligniteter
Fem viktiga rapporter vars resultat påverkar nuvarande klinisk handläggning. Det ligger i fokus i kongressrapporten från Hans Hagberg, docent och överläkare vid onkologikliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
-
EHA 2022: Höjdpunkterna från hematologimötet du inte vill missa
Under årets hematologiforskningsmöte, European Hematology Congress, EHA presenterades flera spännande medicinska framsteg – både kopplat till patientöverlevnad men också förbättring av livskvaliteten bland de som botas eller lever med sin sjukdom. Här återger docent och överläkare vid Akademiska sjukhuset, Hans Hagberg de viktigaste delarna från mötet i en kongressrapport.
-
Akut lymfatisk leukemi (ALL)
Cancersjukdom som utgår från snabbväxande, omogna lymfatiska celler. Ger symtom såsom trötthet och ospecifika allmänsymptom, frekventa infektioner, blödningstendens i hud och slemhinnor, nattsvettningar och värk i skelettet.
-
Utredning av trombocytos i primärvården – när ska man misstänka blodcancer?
Trombocytos är ett vanligt fynd i primärvården. Vanligast är att det beror på ett bakomliggande tillstånd (sekundär trombocytos). En viktig differentialdiagnos är essentiell trombocytos, en typ av blodcancer som beror på ohämmad produktion av trombocyter.
-
När ska man misstänka och utreda hemokromatos?
Primär hemokromatos är en autosomal recessiv ärftlig sjukdom där patologiskt ökad järnabsorption leder till ackumulering av järn. Organskador på grund av järninlagring kan uppträda i medelåldern. Framförallt lever, pankreas, hjärta, hud, leder och hypofys kan skadas.