EHA 2022: Bispecifika antikroppar för B-cellslymfom – ett hot mot CAR-T
Under det årliga hematologimötet, European Hematology Congress, EHA, presenterades flera spännande nyheter som framöver kan komma att påverka både handläggning och behandling av patienter med olika blodsjukdomar. Hans Hagberg , docent och överläkare på Onkologkliniken på Akademiska sjukhuset var en av dem som följde mötet.

Hallå där Hans Hagberg…
Vilka delar under EHA bevakade du?
Jag bevakade lymfoida maligniteter och läste och lyssnade via nätet. De viktigaste studierna presenterades både på ASCO och EHA som genomfördes samtidigt. Viktiga nyheter på ASCO/EHA mötet är ganska få eftersom ASH-mötet (dec 2021) är så dominerande.
Vilka skulle du säga är de största nyheterna från årets EHA?
Viktigast på EHA var resultaten av bispecifika antikroppar för B-cellslymfom (CD20-CD3) som är mycket lovande och hotar nu CAR-T. Eftersom bispecifika antikroppar är lättare att hantera (både logistiskt och biverkningsmässigt) går studierna mycket snabbare att genomföra. Bispecifika antikroppar kan kombineras med alla andra etablerade lymfombehandlingar till skillnad mot CAR-T.
Vid KLL håller cytostatika på att försvinna helt och venetoklax seglar fram som viktigaste läkemedel tillsammans med CD-20 antikroppar. Behandlingen är så effektiv att den kan ges tidsbegränsat.
Hur ser du på framtiden när det gäller forskning på området, vart behöver fokus läggas?
Bland annat är utvecklingen av att behandla T-cellslymfom svag.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASH (American Society of Hematology)? Lämna din e-postadress här »
-
NetdoktorPro rapporterar från ASCO och EHA
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från årets ASCO- samt EHA-möte.
-
EHA 2022: CAR-T och bispecifika antikroppar: ”En revolution för blodcancerbehandling”
Lise-lott Eriksson, ordförande på Blodcancerförbundet bevakade den årliga hematologi kongressen European Hematology Association, EHA 2022. Här delar hon med sig av höjdpunkterna från årets kongress.
-
Follikulära lymfom
Follikulära lymfom är inte botbara, det vill säga kroniska. Förloppet varierar mycket mellan individer och det går att leva länge även efter upprepade återfall. Det sker en snabb utveckling av nya läkemedel som på sikt kommer att förbättra överlevnaden ytterligare.
-
NetdoktorPro rapporterar från ASH
Här samlar vi kongressrapporter och intervjuer med experter som som deltar under den årliga hematologi-kongressen ASH.
-
Kongressrapport från ASH - hematologinyheter du inte får missa
Färska resultat från studier kring lymfoproliferativa sjukdomar, klonal hematopoes och patofysiologi, akut myeloisk leukemi och allogen stamcellstransplantation. Dessa sammanfattar professor Gunnar Juliusson i sin kongressrapport från ASH 2021 här.
-
Hemokromatos
-
Von Willebrands sjukdom
-
En dynamisk period inom vården av AML-patienter
På kort tid har det skett stora framsteg inom både diagnostik- och terapisidan för akut myeloisk leukemi (AML). Om det berättar Gunnar Juliusson, professor och överläkare vid Hematologiska kliniken på Skånes universitetssjukhus, i en intervju.