EHA 2022: Bispecifika antikroppar för B-cellslymfom – ett hot mot CAR-T
Under det årliga hematologimötet, European Hematology Congress, EHA, presenterades flera spännande nyheter som framöver kan komma att påverka både handläggning och behandling av patienter med olika blodsjukdomar. Hans Hagberg , docent och överläkare på Onkologkliniken på Akademiska sjukhuset var en av dem som följde mötet.

Hallå där Hans Hagberg…
Vilka delar under EHA bevakade du?
Jag bevakade lymfoida maligniteter och läste och lyssnade via nätet. De viktigaste studierna presenterades både på ASCO och EHA som genomfördes samtidigt. Viktiga nyheter på ASCO/EHA mötet är ganska få eftersom ASH-mötet (dec 2021) är så dominerande.
Vilka skulle du säga är de största nyheterna från årets EHA?
Viktigast på EHA var resultaten av bispecifika antikroppar för B-cellslymfom (CD20-CD3) som är mycket lovande och hotar nu CAR-T. Eftersom bispecifika antikroppar är lättare att hantera (både logistiskt och biverkningsmässigt) går studierna mycket snabbare att genomföra. Bispecifika antikroppar kan kombineras med alla andra etablerade lymfombehandlingar till skillnad mot CAR-T.
Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
Vid KLL håller cytostatika på att försvinna helt och venetoklax seglar fram som viktigaste läkemedel tillsammans med CD-20 antikroppar. Behandlingen är så effektiv att den kan ges tidsbegränsat.
Hur ser du på framtiden när det gäller forskning på området, vart behöver fokus läggas?
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen EHA (European Hematology Association)? Lämna din e-postadress här »
Bland annat är utvecklingen av att behandla T-cellslymfom svag.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASH (American Society of Hematology)? Lämna din e-postadress här »
-
NetdoktorPro rapporterar från ASCO och EHA
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från årets ASCO- samt EHA-möte.
-
Onkologen Hans Hagberg sammanfattar EHA 2023 – med inriktning på lymfom
Hans Hagberg, läkare på onkologkliniken Akademiska sjukhuset, har följt European Haematology Association Congress, EHA, som pågick 8–15 juni 2023. Här kan du läsa hans rapport.
-
ASH 2022: Myelom - ett steg närmare normalisering av livslängden
Immunbaserad terapi börjar ingå i rutinbehandling för patienter med myelom. Det innebär att vi är ett steg närmare normalisering av livslängden för patienter med myelom, säger Hareth Nahi, lektor och överläkare i hematologi vid SÖS.
-
ASH 2022: Höjdpunkter kring lymfoida maligniteter
Fem viktiga rapporter vars resultat påverkar nuvarande klinisk handläggning. Det ligger i fokus i kongressrapporten från Hans Hagberg, docent och överläkare vid onkologikliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
-
EHA 2022: CAR-T och bispecifika antikroppar: ”En revolution för blodcancerbehandling”
Lise-lott Eriksson, ordförande på Blodcancerförbundet bevakade den årliga hematologikongressen European Hematology Association, EHA 2022. Här delar hon med sig av höjdpunkterna från årets kongress.
-
Akut lymfatisk leukemi (ALL)
Cancersjukdom som utgår från snabbväxande, omogna lymfatiska celler. Ger symtom såsom trötthet och ospecifika allmänsymptom, frekventa infektioner, blödningstendens i hud och slemhinnor, nattsvettningar och värk i skelettet.
-
Utredning av trombocytos i primärvården – när ska man misstänka blodcancer?
Trombocytos är ett vanligt fynd i primärvården. Vanligast är att det beror på ett bakomliggande tillstånd (sekundär trombocytos). En viktig differentialdiagnos är essentiell trombocytos, en typ av blodcancer som beror på ohämmad produktion av trombocyter.
-
När ska man misstänka och utreda hemokromatos?
Primär hemokromatos är en autosomal recessiv ärftlig sjukdom där patologiskt ökad järnabsorption leder till ackumulering av järn. Organskador på grund av järninlagring kan uppträda i medelåldern. Framförallt lever, pankreas, hjärta, hud, leder och hypofys kan skadas.