Han fick en ny chans med CAR-T-celler
Med ett personifierat läkemedel fick cancersjuka Kenneth en ny chans att överleva. Och så blev det. Det berättar han om i samband med ett seminarium under Folkhälsodalen 2020, där panelen även diskuterar vad som behövs för att kunna rädda fler liv med den här typen av behandling.

För ett år sedan blev den första patienten i Sverige behandlad med andra generationens CAR-T-celler. Patienten heter Kenneth och han delar med sig av sin vårdresa i samband med ett digitalt seminarium under Folkhälsodalen.
Kenneth hade fått diagnosen diffust storcelligt B-cellslymfom och det visade sig att tumören inte svarade på konventionella behandlingar, därav blev han erbjuden att testa en helt ny form av läkemedel.
– Jag blev ganska glad i början, eftersom det inte hade funkat med cellgiftsbehandling. Då kom det en ny chans på något sätt, berättar Kenneth under samtalet med Stephan Mielke, som är medicinskt ledningsansvarig på Centrum för cellterapi och allogen stamcellstransplantation på Karolinska universitetssjukhuset.
Behandlingen gav en perfekt respons
Ju längre tiden gick desto mer nervös blev Kenneth och hans familj. Han berättar att behandlingen, som är en engångsbehandling, inte kändes alls. Kenneth observeras noggrant eftersom det finns risk för allvarliga biverkningar men några sådana kom aldrig. Han fick feber och en lättare infektion med inte mer än så och kunde skrivas ut från sjukhuset två veckor senare.
Stephan Mielke instämmer att behandlingen gav en perfekt respons och att det idag inte finns någon tumör kvar. Kenneth berättar att han fortfarande kan känna sig trött men att han är tillbaka i sitt arbete som lärare. Eftersom det är en klinisk prövning följs han noggrant upp och kommer göra under en lång tid.
Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
Skapar nya utmaningar
Samtidigt som CAR-T-behandlingen gav så goda effekter i det här fallet är det fortfarande en klinisk prövning och det är inte säkert att det går lika bra för alla patienter, understryker Stephan Mielke.
– Det är en helt ny form av läkemedel som skapar utmaningar som vi måste ta hand om. Det skapar utmaningar för alla som jobbar kring CAR-T-celler, säger han.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen EHA (European Hematology Association)? Lämna din e-postadress här »
Här ligger Sverige efter andra länder i Europa, menar Gunilla Enblad, professor i onkologi vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset, samt ordförande i nationella arbetsgruppen för CAR-T inom RCC.
Det blir startskottet för seminariets debattdel - Hur skapar vi en gemensam målsättning för CAR-T i Sverige? Förutom Gunilla Enblad och Stephan Mielke sitter även representanter från bland annat TLV, LIF, NT-rådet och Blodcancerförbundet med i panelen.
Några saker som panelen anser bör göras för CAR-T:
- Sjukvården: Använda kliniska produkter och delta i kliniska prövningar.
- Läkemedelsföretagen: Underlätta introduktionen av läkemedel och arbeta för studier i Sverige.
- Myndigheter/regioner/staten: Underlätta deltagande i studier, arbeta för ny finansieringslösning både av kommersiella produkter och akademisk forskning.
Plattform för CAR-T
Ett sätt att jobba tillsamman med CAR-T är genom SWECARNET (Sweden’s CAR-T Cell Competence Network). Stephan Mielke är projektledare för plattformen.
Öka din kunskap om migrän
Genom denna fortbildning kan du enkelt ta del av den senaste kunskapen om migrän, en neurovaskulär huvudvärk som drabbar omkring 15 procent av befolkningen. Trots den höga förekomsten antas migrän vara ett underdiagnostiserat tillstånd.
– Det är något som hjälper oss att förstå utmaningar - att ha en plattform, att träffa varandra, att jobba tillsammans och att se industrin som partner eftersom dem är delaktiga i allt vad vi gör, förklarar han under seminariet.
Idag finns CAR-T-cellsbehandlingen i Stockholm, Uppsala och Lund och den är på väg att erbjudas i Göteborg och Linköping.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASH (American Society of Hematology)? Lämna din e-postadress här »
-
NetdoktorPro rapporterar från ASCO och EHA
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från årets ASCO- samt EHA-möte.
-
ASH 2022: Myelom - ett steg närmare normalisering av livslängden
Immunbaserad terapi börjar ingå i rutinbehandling för patienter med myelom. Det innebär att vi är ett steg närmare normalisering av livslängden för patienter med myelom, säger Hareth Nahi, lektor och överläkare i hematologi vid SÖS.
-
EHA 2022: Bispecifika antikroppar för B-cellslymfom – ett hot mot CAR-T
Under det årliga hematologimötet, European Hematology Congress, EHA, presenterades flera spännande nyheter som framöver kan komma att påverka både handläggning och behandling av patienter med olika blodsjukdomar. Hans Hagberg, docent och överläkare på Onkologkliniken på Akademiska sjukhuset följde mötet.
-
EHA 2022: Höjdpunkterna från hematologimötet du inte vill missa
Under årets hematologiforskningsmöte, European Hematology Congress, EHA presenterades flera spännande medicinska framsteg – både kopplat till patientöverlevnad men också förbättring av livskvaliteten bland de som botas eller lever med sin sjukdom. Här återger docent och överläkare vid Akademiska sjukhuset, Hans Hagberg de viktigaste delarna från mötet i en kongressrapport.
-
Ja till ännu en CAR-T behandling mot sällsynt cancer
Nu får ytterligare en CAR-T-terapi klartecken för behandling av multipelt myelom hos vuxna.
-
Utredning av trombocytos i primärvården – när ska man misstänka blodcancer?
Trombocytos är ett vanligt fynd i primärvården. Vanligast är att det beror på ett bakomliggande tillstånd (sekundär trombocytos). En viktig differentialdiagnos är essentiell trombocytos, en typ av blodcancer som beror på ohämmad produktion av trombocyter.
-
Rapport från ASH med fokus på leukemi – 3 forskningsnyheter
Vid årets stora hematologimöte, ASH 2022, presenterades ny data från flera omfattande forskningsstudier kopplat till leukemi. Här ges en kortare översikt kring resultaten från tre av de viktiga rapporterna som diskuterades.
-
Renal anemi