Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Hematologi

Nya behandlingsmöjligheter med bispecifika antikroppar

Tack vare nya forskningsframsteg har den progressionsfria överlevnaden vid multipelt myelom på kort tid ökat med flera år. Samtidigt kommer inte nya läkemedel till nytta för svenska cancerpatienter såsom de skulle behövas. Det berättar myelomspecialisten Hareth Nahi när NetdoktorPro pratar med honom i samband med ASH 2020.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2020-12-16

Nya behandlingsmöjligheter med bispecifika antikroppar
Annons

Hallå där Hareth Nahi, specialist och lektor i hematologi vid Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset...

Varför är ASH en viktig kongress?

– Det är ju den största hematologi-kongressen i världen!

Annons
Annons

Vilken var det största nyheten för dig och varför?

– Nyheten om bispecifika antikroppar, BiTe, som öppnar upp för helt nya behandlingsmöjligheter. Metoden innebär lång progressionsfri överlevnad för terminalpatienter. Det handlar om minst ett par år men jag kan inte ge någon säker siffra än då studierna inte är klara.

Läs mer om detta i Hareth Nahis kongressrapport från ASH 2020 här >>

Är det något du saknade under årets möte?

Annons
Annons

TIPS: Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen EHA (European Hematology Association)? Lämna din e-postadress här »

– Personlig interaktion med kollegorna, informationsutbyte gällande nya behandlingar och egen erfarenhet när det gäller effekt och biverkningar vid behandling. I framtiden tror jag vi kommer se en kombination av digitalt och fysiskt möte.

Hur anser du att införandet av nya läkemedel vid blodcancer generellt ser ut i Sverige?

– Det går med snigelfart, jämfört med amerikanerna som är snabbast av alla. Risken med ett snabbt godkännande är ju att man tar förhastade beslut, men för en cancerpatient är det bråttom. Det är på liv eller död. Det går inte att jämföra införande av ett cancerläkemedel med till exempel ett blodtrycksmedel – där det redan finns många att välja bland. Man måste kunna skilja mellan banala folksjukdomar som inte är akut dödliga och en allvarlig cancersjukdom.

TIPS: Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASH (American Society of Hematology)? Lämna din e-postadress här »


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.