Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Hematologi

Turnén fyller kunskapsluckorna om kronisk blodcancer

Många som tidigare var hopplösa blodcancerfall går idag att behandla och patienterna får leva ett längre och friare liv. Utvecklingen till en kronisk sjukdom har gått fort men kunskapen har inte nått ut i samma takt. Därför arrangerar Blodcancerförbundet en turné under september, där bland annat hematologen Kourosh Lotfi föreläser.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-09-26

Provrör med blod
Annons

– Det händer jättemycket inom hematologiska maligniteter med till exempel nya terapiområden och kartläggning av genetiska förändringar. Men eftersom blodcancer inte tillhör de vanligaste cancerformerna är detta mindre känt - hos allmänheten men också hos patienterna själva, säger Kourosh Lotfi, överläkare inom hematologi vid Universitetssjukhuset i Linköping.

Han är en av experterna under Föreläsningsturné Kronisk Blodcancer som Blodcancerförbundet håller i. Genom sex föreläsningsdagar på sex olika platser i landet är syftet främst att belysa forskningsframsteg men också de utmaningar patienterna möter.

– Det som gör blodcancer till ett tacksamt forskningsområde är att det är lätt att studera. Det räcker med ett blodprov och de sjuka cellerna är på så vis lättåtkomliga, säger Kourosh Lotfi.

Annons
Annons

Den senaste temadagen, den 23 september, hölls i Norrköping och Kourosh Lotfi blev glatt överraskad av den fullsatta föreläsningssalen.

Fokus på livskvalitén hos patienter med kronisk blodcancer

Idag kan många blodcancerpatienter leva ett hyfsat normalt liv utan svåra biverkningar och täta sjukhusbesök.

– Tidigare kunde patienter med allvarlig blodcancer dö fort men idag kan vi hålla sjukdomen i schack under en lång period. Livskvalitén har även förbättrats då vi kan erbjuda medicin i tablettform istället för intravenöst, säger Kourosh Lotfi.

Samtidigt kan sjukvården kring blodcancer bli betydligt bättre och flera utmaningar kvarstår, till exempel att ta fram fler nya läkemedel.

Annons
Annons

TIPS: Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen EHA (European Hematology Association)? Lämna din e-postadress här »

– Både patienter och läkare tolererar högre biverkningsprofil hos dessa patienter. Det är även en psykiskt tung börda för den drabbade och behandlingen ska även fokusera på det.

TIPS: Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASH (American Society of Hematology)? Lämna din e-postadress här »


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.