Turnén fyller kunskapsluckorna om kronisk blodcancer
Många som tidigare var hopplösa blodcancerfall går idag att behandla och patienterna får leva ett längre och friare liv. Utvecklingen till en kronisk sjukdom har gått fort men kunskapen har inte nått ut i samma takt. Därför arrangerar Blodcancerförbundet en turné under september, där bland annat hematologen Kourosh Lotfi föreläser.

– Det händer jättemycket inom hematologiska maligniteter med till exempel nya terapiområden och kartläggning av genetiska förändringar. Men eftersom blodcancer inte tillhör de vanligaste cancerformerna är detta mindre känt - hos allmänheten men också hos patienterna själva, säger Kourosh Lotfi, överläkare inom hematologi vid Universitetssjukhuset i Linköping.
Han är en av experterna under Föreläsningsturné Kronisk Blodcancer som Blodcancerförbundet håller i. Genom sex föreläsningsdagar på sex olika platser i landet är syftet främst att belysa forskningsframsteg men också de utmaningar patienterna möter.
– Det som gör blodcancer till ett tacksamt forskningsområde är att det är lätt att studera. Det räcker med ett blodprov och de sjuka cellerna är på så vis lättåtkomliga, säger Kourosh Lotfi.
Den senaste temadagen, den 23 september, hölls i Norrköping och Kourosh Lotfi blev glatt överraskad av den fullsatta föreläsningssalen.
Fokus på livskvalitén hos patienter med kronisk blodcancer
Idag kan många blodcancerpatienter leva ett hyfsat normalt liv utan svåra biverkningar och täta sjukhusbesök.
Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
– Tidigare kunde patienter med allvarlig blodcancer dö fort men idag kan vi hålla sjukdomen i schack under en lång period. Livskvalitén har även förbättrats då vi kan erbjuda medicin i tablettform istället för intravenöst, säger Kourosh Lotfi.
Samtidigt kan sjukvården kring blodcancer bli betydligt bättre och flera utmaningar kvarstår, till exempel att ta fram fler nya läkemedel.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen EHA (European Hematology Association)? Lämna din e-postadress här »
– Både patienter och läkare tolererar högre biverkningsprofil hos dessa patienter. Det är även en psykiskt tung börda för den drabbade och behandlingen ska även fokusera på det.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASH (American Society of Hematology)? Lämna din e-postadress här »
-
NetdoktorPro rapporterar från ASCO och EHA
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från årets ASCO- samt EHA-möte.
-
Onkologen Hans Hagberg sammanfattar EHA 2023 – med inriktning på lymfom
Hans Hagberg, läkare på onkologkliniken Akademiska sjukhuset, har följt European Haematology Association Congress, EHA, som pågick 8–15 juni 2023. Här kan du läsa hans rapport.
-
ASH 2022: Myelom - ett steg närmare normalisering av livslängden
Immunbaserad terapi börjar ingå i rutinbehandling för patienter med myelom. Det innebär att vi är ett steg närmare normalisering av livslängden för patienter med myelom, säger Hareth Nahi, lektor och överläkare i hematologi vid SÖS.
-
ASH 2022: Höjdpunkter kring lymfoida maligniteter
Fem viktiga rapporter vars resultat påverkar nuvarande klinisk handläggning. Det ligger i fokus i kongressrapporten från Hans Hagberg, docent och överläkare vid onkologikliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
-
EHA 2022: Höjdpunkterna från hematologimötet du inte vill missa
Under årets hematologiforskningsmöte, European Hematology Congress, EHA presenterades flera spännande medicinska framsteg – både kopplat till patientöverlevnad men också förbättring av livskvaliteten bland de som botas eller lever med sin sjukdom. Här återger docent och överläkare vid Akademiska sjukhuset, Hans Hagberg de viktigaste delarna från mötet i en kongressrapport.
-
Akut lymfatisk leukemi (ALL)
Cancersjukdom som utgår från snabbväxande, omogna lymfatiska celler. Ger symtom såsom trötthet och ospecifika allmänsymptom, frekventa infektioner, blödningstendens i hud och slemhinnor, nattsvettningar och värk i skelettet.
-
Utredning av trombocytos i primärvården – när ska man misstänka blodcancer?
Trombocytos är ett vanligt fynd i primärvården. Vanligast är att det beror på ett bakomliggande tillstånd (sekundär trombocytos). En viktig differentialdiagnos är essentiell trombocytos, en typ av blodcancer som beror på ohämmad produktion av trombocyter.
-
När ska man misstänka och utreda hemokromatos?
Primär hemokromatos är en autosomal recessiv ärftlig sjukdom där patologiskt ökad järnabsorption leder till ackumulering av järn. Organskador på grund av järninlagring kan uppträda i medelåldern. Framförallt lever, pankreas, hjärta, hud, leder och hypofys kan skadas.