Diagnostik vid von Willebrands sjukdom
Von Willebrands sjukdom är den vanligaste ärftliga koagulationsrubbningen. Symtom som gör att man bör misstänka tillståndet kan vara upprepade näsblödningar, lätt för att få blåmärken, blödning från mag-tarmkanalen, blödning vid tandingrepp, kraftiga menstruationsblödningar eller sår som blöder länge.
Von Willebrands sjukdom är en koagulationsrubbning som varierar från asymtomatisk sjukdom till svår sjukdom med risk för spontana blödningar i leder och mag-tarmkanalen. Cirka 1 000 personer har diagnosen i Sverige, varav cirka 50 har svår sjukdom. Man tror dock att det finns ett stort mörkertal och prevalensen uppskattas till runt en procent av befolkningen.
Som allmänläkare kan det vara en utmaning att veta när man ska initiera en utredning för koagulationsrubbning. Ett standardiserat frågeformulär kan användas såsom BAT, ISTH-SSC Bleeding Assesment Tool för att bedöma risken för en bakomliggande koagulationsrubbning. Ett normalt poängantal talar emot von Willebrands sjukdom eller annan koagulationsrubbning.
Vid misstanke om sjukdomen rekommenderas initial bedömning av blodstatus, APTT, PK-INR och eventuellt fibrinogen. Mängden och funktionen av von Willebrandfaktor och faktor VIII kan bedömas för att bekräfta diagnosen.
Läs mer om när man ska misstänka sjukdomen och hur den initiala utredningen ser ut i här »
Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASH (American Society of Hematology)? Lämna din e-postadress här »
-
NetdoktorPro rapporterar från ASCO och EHA
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från årets ASCO- samt EHA-möte.
-
ASH 2022: Myelom - ett steg närmare normalisering av livslängden
Immunbaserad terapi börjar ingå i rutinbehandling för patienter med myelom. Det innebär att vi är ett steg närmare normalisering av livslängden för patienter med myelom, säger Hareth Nahi, lektor och överläkare i hematologi vid SÖS.
-
EHA 2022: Bispecifika antikroppar för B-cellslymfom – ett hot mot CAR-T
Under det årliga hematologimötet, European Hematology Congress, EHA, presenterades flera spännande nyheter som framöver kan komma att påverka både handläggning och behandling av patienter med olika blodsjukdomar. Hans Hagberg, docent och överläkare på Onkologkliniken på Akademiska sjukhuset följde mötet.
-
EHA 2022: Höjdpunkterna från hematologimötet du inte vill missa
Under årets hematologiforskningsmöte, European Hematology Congress, EHA presenterades flera spännande medicinska framsteg – både kopplat till patientöverlevnad men också förbättring av livskvaliteten bland de som botas eller lever med sin sjukdom. Här återger docent och överläkare vid Akademiska sjukhuset, Hans Hagberg de viktigaste delarna från mötet i en kongressrapport.
-
Ja till ännu en CAR-T behandling mot sällsynt cancer
Nu får ytterligare en CAR-T-terapi klartecken för behandling av multipelt myelom hos vuxna.
-
Utredning av trombocytos i primärvården – när ska man misstänka blodcancer?
Trombocytos är ett vanligt fynd i primärvården. Vanligast är att det beror på ett bakomliggande tillstånd (sekundär trombocytos). En viktig differentialdiagnos är essentiell trombocytos, en typ av blodcancer som beror på ohämmad produktion av trombocyter.
-
Rapport från ASH med fokus på leukemi – 3 forskningsnyheter
Vid årets stora hematologimöte, ASH 2022, presenterades ny data från flera omfattande forskningsstudier kopplat till leukemi. Här ges en kortare översikt kring resultaten från tre av de viktiga rapporterna som diskuterades.
-
Renal anemi