Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Hematologi

Diagnostik vid von Willebrands sjukdom

Von Willebrands sjukdom är den vanligaste ärftliga koagulationsrubbningen. Symtom som gör att man bör misstänka tillståndet kan vara upprepade näsblödningar, lätt för att få blåmärken, blödning från mag-tarmkanalen, blödning vid tandingrepp, kraftiga menstruationsblödningar eller sår som blöder länge.


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2022-09-16

Annons

Von Willebrands sjukdom är en koagulationsrubbning som varierar från asymtomatisk sjukdom till svår sjukdom med risk för spontana blödningar i leder och mag-tarmkanalen. Cirka 1 000 personer har diagnosen i Sverige, varav cirka 50 har svår sjukdom. Man tror dock att det finns ett stort mörkertal och prevalensen uppskattas till runt en procent av befolkningen.

Som allmänläkare kan det vara en utmaning att veta när man ska initiera en utredning för koagulationsrubbning. Ett standardiserat frågeformulär kan användas såsom BAT, ISTH-SSC Bleeding Assesment Tool för att bedöma risken för en bakomliggande koagulationsrubbning. Ett normalt poängantal talar emot von Willebrands sjukdom eller annan koagulationsrubbning.

Vid misstanke om sjukdomen rekommenderas initial bedömning av blodstatus, APTT, PK-INR och eventuellt fibrinogen. Mängden och funktionen av von Willebrandfaktor och faktor VIII kan bedömas för att bekräfta diagnosen.

Annons
Annons

Läs mer om när man ska misstänka sjukdomen och hur den initiala utredningen ser ut i här »

 

Annons
Annons

TIPS: Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASH (American Society of Hematology)? Lämna din e-postadress här »


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.