Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Hud/Venereologi

Nytt läkemedel överlägset traditionell behandling vid plackpsoriasis

Behandling med L-17A / IL-17F-hämmaren bimekizumab gav bättre och snabbare hudläkning hos patienter med måttlig till svår plackpsoriasis, jämfört med standardbehandling. Det visar en fas 3-studie vars resultat nyligen presenterades.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2020-11-18
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Senaste åren har det tillkommit ett antal nya läkemedel för behandling av psoriasis. Något som tacksamt tas emot då plackpsoriasis är en allvarlig sjukdom som kan leda till stora hälsokomplikationer och nedsatt livskvalitet.

I en ny fas 3-studie jämfördes L-17A / IL-17F-hämmaren bimekizumab med TNF-hämmaren Humira (adalimumab), som är ett av de mest använda biologiska läkemedlen vid behandling av psoriasis, hos vuxna med måttlig till svår plackpsoriasis.

Resultatet presenterades under höstens digitala konferens European Academy of Dermatology and Venereology (EADV), som norska HealthTalk rapporterar om.

Annons
Annons

Många fick en helt asymtomatisk hud

Bimekizumab uppvisade en signifikant bättre hudläkning än adalimumab. Bimekizumab var också överlägsen när det gällde snabb respons. 86 procent av patienterna som behandlades med bimekizumab uppnådde en nästan asymptomatisk hud, jämfört med 47 procent av patienterna som fick standardbehandling under vecka 16.

Det var även betydligt fler patienter som behandlades med bimekizumab som uppnådde fullständigt asymtomatisk hud än de som behandlades med adalimumab: 61 procent mot 24 procent i vecka 16 och 67 procent mot 30 procent i vecka 24. Det berättar professor Richard Warren vid University of Manchester, som har lett arbetet med studien.

Nya behandlingsalternativ vid psoriasis

Bimekizumab är en ny behandlingsprincip som för närvarande inte är godkänd för behandling av dessa patienter, varken i Europa eller i USA. Men läkemedelsbolaget UCB som står bakom läkemedlet hoppas att studien ska komma att ändra på det. Den senaste studien är en i en serie head-to-head-studier som jämför IL-17A / IL-17F-hämmaren med ett antal andra psoriasisläkemedel.

Detta läkemedel är alltså en av flera som har gjort entre under de senaste åren och det är en mycket konkurrenskraftig marknad som bimekizumab går in på, skriver HealthTalk avslutningsvis.

Annons
Annons

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen AAD (American academy of Dermatology)? Lämna din e-postadress här »

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen EADV (European Academy of Dermatology and Venereology Congress)? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Healthtalk - https://www.healthtalk.no/alle-artikler/psoriasis-bimekizumab-viser-bedre-effekt-enn-humira-blant-pasienter-med-moderat-til-alvorlig-plakkpsoriasis/

Annons
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons