Din patient har kronisk urtikaria – remitterar du till dermatolog?
Kronisk urtikaria påverkar den drabbades livskvalitet liksom förmågan att prestera på arbetet eller i skolan. Många av dessa patienter går obehandlade trots att det idag finns bra hjälp att få. Hur handlägger du din patient med kronisk urtikaria? När remitterar du vidare?
Kronisk urtikaria, som drabbar omkring en till fyra procent av befolkningen, påverkar den drabbades livskvalitet i hög grad. Tack vare etablerade och nyare läkemedel finns dock goda förutsättningar för effektiv behandling. Samtidigt är det många som inte får hjälp för sina besvär. Detta lyfter NetdoktorPro i en läkarutbildningen om kronisk urtikaria, framtagen tillsammans med Maria Bradley, överläkare på Hudkliniken vid Karolinska Universitetssjukhuset.
Läkarutbildningen tar upp hur du handlägger patienter med främst kronisk urtikaria baserat på de europeiska riktlinjerna. Du får aktuell information via fem lektioner, följt av kontrollfrågor för att underlätta inlärningen. Det tar cirka tio minuter att genomföra utbildningen och alla svar är anonyma.
Fler utbildningar
NetdoktorPro erbjuder även läkarutbildningar inom en rad andra områden –till exempel om svår långvarig smärta, psoriasisartrit, fetmakirurgi med flera. Här hittar du samtliga av våra utbildningar och fler är på väg.
-
Urtikaria (nässelutslag)
En reaktion med kliande kvaddlar och/eller ömmande angioödem i huden. Urtikaria kan vara akut eller kronisk; den akuta formen drabbar omkring en femtedel av befolkningen någon gång i livet, medan livstidsrisken är omkring en till fyra procent.
-
Aktinisk keratos
Aktinisk keratos kännetecknas av proliferation av dysplastiska keratinocyter, vilka är begränsade till epidermis och induceras av UV-ljus/solexponering. Kliniskt ses små lätt rodnade, ibland gulaktiga, och fjällande lesioner.
-
Gemenskap viktigt vid psoriasis
Labbtest för diagnos, kopplingen till samsjuklighet klarnar, behandla hela patienten och fortsätta utveckla av nya läkemedel. Det är professor Mons Ståhles vision över framtidens psoriasisvård.
-
Riskerna med att inte följa upp psoriasis
Oftast får psoriasispatienten läkemedel utskrivet och i bästa fall direktiv om egenvård - och där tar det slut. Det menar dermatologen Birgitta Wilson Claréus och pekar på riskerna med att inte följa upp sjukdomen.
-
Behandling vid mild till måttlig psoriasis
Här följer en checklista vid behandling av mild till måttlig psoriasis i primärvården. Checklistan är framtagen av NetdoktorPros hudexpert Birgitta Wilson Claréus.
-
Psoriasis i olika skepnader – en checklista
Psoriasis kan ta sig uttryck på flera sätt. För att du som läkare enklare ska kunna ställa diagnos har NetdoktorPro listat de olika varianterna av psoriasis.
-
Hur skulle du hjälpa Anna med sin psoriasis?
Anna, en 23-årig student, söker dig för första gången på vårdcentralen för att diskutera sin plackpsoriasis som hon haft sedan tonåren och som hon tycker har förvärrats under senare tid. Hon upplever att hennes befintliga behandling inte riktigt hjälper. Vad gör du innan ni börjar diskutera behandlingen?
-
Därför måste primärvården bli bättre på psoriasis
”Vi som doktorer vill gärna klumpa ihop patienterna under rubriker, men ingen psoriasispatient är den andra lik”, säger överläkare Peter Berg och ger konkreta råd till läkare i primärvården.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu