Hur skulle du hjälpa Anna med sin psoriasis?
Anna, en 23-årig nyinflyttad student, söker dig för första gången på vårdcentralen för att diskutera sin plackpsoriasis som hon haft sedan tonåren och som hon tycker har förvärrats under senare tid. Hon vill först och främst säkerställa att hon får rätt behandling då hon tycker att hennes befintliga behandling inte riktigt hjälper.
Psoriasis är en komplex sjukdom vilket gör att kunskapen är bristfällig både hos läkare och patienter. Något som låg till grund för NetdoktorPro:s läkarutbildning Vad vet du om psoriasis? där du får följa ett patientfall. Över 500 läkare, flest inom allmänmedicin, har genomgått de fem lektionerna och enligt Mona Ståhle, professor vid Karolinska institutet och överläkare vid hudkliniken på Karolinska Universitetssjukhuset, visar svarsresultaten på flera anmärkningsvärda siffror.
Psoriasis debuterar ofta i unga år och enligt de nationella riktlinjerna bör alla barn med misstänkt psoriasis undersökas av specialist i dermatologi för att säkerställa diagnos, menar Mona Ståhle. Men enligt majoriteten av läkarsvaren har patienterna generellt haft sina symtom i många år innan de får sin diagnos. Dels för att de inte söker för sina symtom men också för att de blir missförstådda inom vården. Cirka en av fyra av läkarna svarade att läkarutbildningen om psoriasis kommer vara till nytta i deras kliniska vardag.
Vill du lära dig mer om psoriasis eller testa dina medicinska kunskaper? Gå vidare till läkarutbildningen – som du gör på cirka tio minuter.
Fler utbildningar
NetdoktorPro erbjuder även läkarutbildningar inom en rad andra områden – till exempel om psoriasisartrit, fetmakirurgi, hepatit C med flera. Här hittar du samtliga av våra utbildningar och fler är på väg.
-
Akne
Akne indelas ofta i tre huvudtyper, där överlappning är vanligt. Framför allt den nodulocystiska aknen är viktig att känna igen och snabbt behandla effektivt, eftersom denna kan vara ärrbildande.
-
Läkare: Fler bör vaccinera sig mot bältros
Då varicella zostervirus, som orsakar bältros, sitter i nervsystemet kan det påverka hela kroppen. Skulle folk veta hur allvarligt bältros är skulle fler vaccinera sig, menar professor Lars Lindqvist vid Karolinska Institutet.
-
Hyperhidros (extrem svettning) måste tas på allvar
Över 300 000 svenskar har hyperhidros, så kallad överdriven svettning. Trots det är sjukdomen okänd både hos professionen och bland patienterna.
1 Kommentarer -
Atopiskt eksem - en gömd och glömd folksjukdom
“Vi som lever med atopiskt eksem är en gömd och glömd patientgrupp”. Orden kommer från Sophie Vrang, ordförande i patientföreningen Atopikerna, som öppnar ett seminarium om atopiskt eksem under Almedalsveckan 2019.
-
Så kan riktlinjerna om psoriasisvården bli verklighet
Hur de nya riktlinjerna för psoriasisvården ska tillämpas diskuterades flitigt under Psoriasisdagen 2019. Vem ansvarar för helhetsperspektivet på psoriasispatientens hälsa, primärvården eller specialistvården? Och hur ska klimatvården bli mer jämlik över hela landet? Läkare ser ett ökat behov av personal och nationellt samarbete för bättre vård.
-
Nevus sebaceus
En godartad hudtumör som är medfödd och karakteriseras av hyperplasi av epidermis, immatura hårfolliklar, talgkörtlar och apokrina körtlar.
-
Urtikaria
Utslag med kliande urtikor. Ofta en självbegränsande reaktion, men den kan bli kronisk och återkommande.
-
Lichen sclerosus hos kvinnor
Lichen sclerosus (LS) är en kronisk, progressiv, inflammatorisk hudsjukdom som oftast är lokaliserad till det anogenitala området.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu