Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Hud/Venereologi

Proposition om 18-årsgräns på solarier

För att minska risken för hudcancer vill regeringen införa 18-årsgräns för användning av kosmetiska solarier. Träder förslaget i kraft ska åldersgränsen börja gälla den 1 september 2018.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-10-28

Annons

Att det finns ett samband mellan exponering för ultraviolett strålning (UV-strålning) och risken för hudcancer är bevisat. Då barn har känsligare hud än vuxna är UV-strålning och brännskador extra skadliga under barn- och ungdomsåren.

– Förebyggande insatser är avgörande om vi ska minska cancern. Idag är hudcancer den cancerform som ökar mest och den åldersgräns för solarier som vi nu föreslår är viktig för att på sikt kunna vända utvecklingen, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen AAD (American academy of Dermatology)? Lämna din e-postadress här »

Cancerfonden välkomnar regeringens förslag

Annons
Annons

– Det senaste decenniet har antalet hudcancerfall ökat lavinartat. Att skydda unga från den skadliga UV-strålningen i solarier är ett viktigt beslut för att kunna vända den dystra utvecklingen, säger Ulrika Årehed Kågström, Cancerfondens generalsekreterare.

Tycker du att 18-årsgräns på solarier bör införas? Kommentera gärna här under artikeln

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen EADV (European Academy of Dermatology and Venereology Congress)? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Regeringen - https://www.cancerfonden.se/press/press_cancerfonden-valkomnar-regeringens-forslag-om-18-arsgrans-for-solarium

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.