Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Hud/Venereologi

Psoriasis inte alltid en kronisk sjukdom

Psoriasis har tidigare ansetts vara en kronisk sjukdom, men ny forskning visar att var tionde person läker ut sjukdomen av sig självt. ”Underbart”, säger Psoriasisförbundets ordförande, Tina Norgren om de nya rönen.
Annons

Som Netdoktor tidigare har rapporterat om tyder ett pågående forskningsprojekt på att sjukdomen psoriasis i vissa fall kan läka ut av sig självt.

– Trots att psoriasis räknas som en kronisk sjukdom har vi sett att vissa former av psoriasis, så kallad guttat eller droppformad psoriasis, faktiskt kan gå tillbaka spontant. Det kan vara så att en person haft psoriasis en enda gång och sedan aldrig mer – i alla fall inte under den tidsperiod som vi har följt patienterna, sa forskaren Mona Ståhle i en intervju med Netdoktor.

Annons
Annons

Psoriasisförbundets ordförande, Tina Norgren, är glad över de nya teorierna kring psoriasis men vågar ännu inte släppa jublet helt fritt.

Mycket positivt för psoriasispatienten

– Om det skulle stämma att var tionde patient som har psoriasis en dag kan bli helt fri från sin sjukdom vore det underbart. Men här behövs mer forskning och vi vet inget säkert förrän vi har belägg för att människor levt ett helt liv symtomfria innan vi kan säga att psoriasis inte är en kronisk sjukdom, säger hon i ett pressmeddelande från Psoriasisförbundet.

Mona Ståhle poängterar också att en majoritet av de psoriasisdrabbade fortfarande har sjukdomen livet ut.

Annons
Annons

– De här preliminära resultaten är så klart positiva för patienten, och det skulle vara skönt att kunna säga till en patient att ”det här kommer nog att läka ut”. Men de flesta har fortfarande en kronisk psoriasis så det allra viktigaste är att vi fortsätter utveckla läkemedel, effektiva smörjande krämer och andra behandlingar, har hon tidigare sagt till Netdoktor. 

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen EADV (European Academy of Dermatology and Venereology Congress)? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Psoriasisförbundet - http://www.mynewsdesk.com/se/psoriasisforbundet/pressreleases/psoriasis-eventuellt-inte-kroniskt-foer-alla-1189991?utm_campaign=Subscription&utm_sourc

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.