Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Hud/Venereologi

Trots larm om hudcancer – är solarier eftertraktade

Tonåringar trotsar varningar om solarier. En ny undersökning från Strålsäkerhetsmyndigeten som Rapport tagit del av visar att sex av tio flickor i övre tonåren har solat på solarium under de senaste två åren. 90 procent av de 16- och 17- åringar som deltagit i undersökningen säger att anledningen är att de ska bli bruna, se sportig och fräscha ut.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-04-29

Annons

Tonåringar trotsar varningar om solarier. En ny undersökning från Strålsäkerhetsmyndigeten som Rapport tagit del av visar att sex av tio flickor i övre tonåren har solat på solarium under de senaste två åren.

90 procent av de 16- och 17- åringar som deltagit i undersökningen säger att anledningen är att de ska bli bruna, se sportig och fräscha ut.

Annons
Annons

-Det mest överraskande är att ungdomar fortfarande solar väldigt mycket i solarium, trots att riskerna för bland annat hudcancer ökar ju tidigare i åren man börjat sola, säger Ulf Wester, inspektör på SSM till Rapport.

Trots att 80 procent av ungdomarna känner till riskerna med solarier, solar de ändå. Solariebranschen tappade kunder 2009 efter att WHI gått ut med en varningsrapport, men verkar nu ha återhämtat sig.

Kim Wiking, ordförande i Svenska Solarieföreningen menar att solarier är viktiga då vi bland annat behöver få D-vitamin på vintern.

Annons
Annons

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen EADV (European Academy of Dermatology and Venereology Congress)? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • SVT Rapport - http://svt.se/2.22620/1.2408854/unga_trotsar_varningar_om_solarier

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.