Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju

Att göra bra bättre! Ställ dina frågor till leg psykolog Anne Grefberg


Publicerad den: 2011-01-13

Annons

Har du som läkare någon gång haft svårt att hantera en patient? Kanske har du varit rädd för en konflikt, känt dig kränkt eller till och med hotad, eller varit i en situation där du känt dig otillräcklig i patientmötet? Nu har du chansen att kostnadsfritt ställa frågor, få professionellt stöd och bolla funderingar med Anne Grefberg, leg psykolog med KBT-inriktning och stor erfarenhet inom bland annat coachning och arbetspsykologi. Hon svarar också på frågor om relationer till chefer, kollegor och organisation samt om individuell utveckling och ledarskap.

Netdoktors och YouGovs enkätundersökning bland allmänläkare visar att tre av fyra tillfrågade läkare har skrivit ut läkemedel för att undgå konflikt med en patient, samt att hälften av läkarna har blivit kränkta av en patient under de senaste två åren, de allra flesta under patientmötet.

Annons
Annons

– Mycket tid kan gå åt till att fundera på sådana här patientmöten. Dels förväntansångest och tankar inför patientbesöket om man haft problem med patienten förut och hur man ska lösa det denna gång. Dels efteråt – hur man som läkare tänker på och bearbetar det man har varit med om, säger Anne Grefberg som äger och driver företaget Greatify AB, vars namn avslöjar affärsidén: att göra bra bättre.


Namn: Anne Grefberg
Titel: Leg psykolog
Företag: Greatify AB

– Konflikthantering i situationen med patienten är komplext och svårt, och där kan man behöva verktyg att hantera de olika aspekterna för att bli effektivare i sitt arbete och känna större grad av bemästrande. Det kan jag hjälpa till med.

En patient som inte känner sig sedd och förstådd kommer att söka vård igen, igen och igen, menar Anne. Därför är det viktigt att våga ha en bra dialog med patienten.
– Jag vill poängtera att de allra flesta läkare är bra på patientarbete. Men det behöver inte betyda att man inte behöver hjälp, råd och tips vid marginella fall. Och nya typer av utmanande patientgrupper dyker upp hela tiden. För ett år sedan var det till exempel många människor som var väldigt oroliga över H1N1-hotet, och vem vet vad som kommer härnäst.

Annons
Annons

Anne kan hjälpa dig som läkare att ännu bättre förstå den psykologiska sidan av patientarbetet.
– Var tredje patient inom primärvården har någon typ av psykologisk motivation till varför de söker, det visar både nationell och internationell forskning. Därför är givetvis bemötandet av personer med psykologisk problematik, vare sig den är uttalad eller icke uttalad, oerhört viktig.

Kunskapen om hur det psykiska kan påverka en persons fysiska ohälsa, och hur man mentalt kan arbeta för att jobba sig tillbaka i hälsa, är betydelsefull för läkare oavsett inriktning, menar Anne.
– Eftersom det finns en hel profession som är experter på just detta är det dumt att inte använda oss. Jag vill se fler läkare ta armkrok med psykologer!

Individuell utveckling, ledarskap och relationer på arbetsplatsen

Har du verktygen du behöver för att utvecklas i din professionella karriär? Är din relation med en kollega eller en chef inte optimal i dagsläget? Kan du förbättra ditt ledarskap?

– De flesta läkare har någon typ av ledarskap i sin tjänst. Även i mottagningsrummet handlar det ju om visst ledarskap. Men att vara en bra läkare behöver inte betyda att man är en bra ledare, säger Anne. Ledarskapsförmågor är något man behöver definiera och träna, ett spännande utvecklingsarbete som berikar både personligt och professionellt.

Ställ din fråga i något av följande forum (klicka på länken för att komma direkt till tråden):

Du kan vara anonym när du ställer din fråga.

Tips: Gå tillbaka till tråden efter att du publicerat ditt inlägg/fråga och klicka på stjärnan "Spara favorit". Om stjärnan uppe till höger på din sida är gul nästa gång du loggar in innebär det att det hänt något i dina favoriter, i det här fallet troligtvis ett svar från Anne!

Varför ska jag som läkare lyssna på just dig?

– Jag har stor kunskap inom många av psykologins områden. Jag har arbetat med sjuka och friska, unga och gamla, utredningar och behandlingar – allt med bas i KBT och Positiv psykologi. Min nyfikenhet och arbetskapacitet resulterar i att jag lär mig fort och uppdaterar min kunskap kontinuerligt. Jag skrev min psykologexamensuppsats om coachning och självhjälpsmarknaden då jag upprördes över att den professionella nivån för psykologisk kunskap i branschen är alldeles för låg. Jag var med och grundade Psykologsällskapet som etablerades för att profilera psykologens unika kunskaper inom arbetspsykologi, det vill säga allt som har med människan på jobbet att göra. Jag är bland annat psykologspecialist för alltförjobbet.se där jag svarar på frågor om exempelvis stress, arbetssituation och ledarskap.

– Jag har arbetat i sjukhusmiljö med hjärnskaderehab på Danderyds sjukhus vilket innebar diagnostisering och rehabplanering vid traumatiska hjärnskador. Jag har stor vana av psykometri både för diagnos, rehab och arbetsliv. Jag tycker att det är mycket givande att hjälpa och stödja läkare med psykologiskt kunnande inför de utmaningar som dagligen uppkommer i deras yrkesroll.

Läs mer om Anne Grefberg i hennes profil på NetdoktorPro


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons