Antiviral behandling till en 40-årig patient med okomplicerad bältros?
En fjärdedel av befolkningen riskerar att få herpes zoster någon gång under sin livstid. Tre antivirala medel finns, som har effekt mot varicella zostervirus. Bör man ordinera antiviral behandling till en 40-åring med okomplicerad bältros om det gått mindre än 72 timmar sedan den första blåsan (som är thorakalt belägen)?
Det är varicella zostervirus som orsakar bältros och då infektionen sitter i nervsystemet kan den påverka hela kroppen. Herpes zoster förknippas främst med hudutslag och en brännande nervsmärta men infektionen kan även utlösa hjärninflammation och hjärnhinneinflammation. Det är fortfarande mycket vi inte vet om bältros men studier visar även att dessa patienter löper fyra gånger så hög risk för att drabbas av stroke. Därutöver råder det betydande skillnader i hur läkare bedömer bältrospatientens smärta, jämfört med hur smärtan uppfattas av patienten själv. Det framgår av en rapport om bältros som består av information från NetdoktorPro:s läkarutbildning Vad vet du om bältros? samt Netdoktors upplysningskampanj om bältros för allmänheten.
Det vaccin som idag finns mot bältros minskar risken för sjukdomen samt komplikationer i form postherpetisk neuralgi. Samtidigt är det få läkare som informerar sina patienter om vaccinering, visar statistik från läkarutbildningen som hittills har genomförts av cirka 350 läkare. En stor del av patienterna var däremot positiva till att vaccineras.
Siffrorna visar på vikten av att sprida kunskapen om herpes zoster – speciellt med tanke på att antal fall kommer öka i takt med högre levnadslängd. Det menar infektionsläkaren Marie Studahl, som har varit med och tagit fram läkarutbildningen om bältros. I slutet av utbildningen finner du en checklista vid remittering av bältros.
Fler utbildningar
NetdoktorPro erbjuder även läkarutbildningar inom en rad andra områden. Här hittar du samtliga av våra utbildningar och fler är på väg.
-
Fortbildningar inom infektion
I NetdoktorPro:s fortbildningar inom infektion får du bland annat möjlighet att följa ett patientfall om hepatit C. Eller varför inte uppdatera dig kring infektion orsakad av pneumokocker och insatser för att förebygga allvarlig sjukdom.
-
Första vaccin mot RS-virus nära godkännande
Idag saknas både godkänd behandling och vaccin mot RS-virus, men tack vare intensiv forskning kan det snart bli ändring på det. EMA ställer sig nu positiva till ett första vaccin mot sjukdomen.
-
Postcovid: Symtom, riskgrupper och varför vi behöver lära oss mer om tillståndet
Postcovid är ett tillstånd där en person har kvarstående symtom eller sena besvär efter covid-19. Hur många i Sverige som lever med tillståndet är inte klarlagt och symtomen för de drabbade kan variera stort. – Det är förmodligen inte samma mekanismer som ger upphov til...
-
Vätska, proppförebyggande och syrgas bör sättas in tidigt vid svår covid-19
Idag har vi mycket mer kunskap om hur vi ska behandla covid-19 hos personer som drabbas hårt av virussjukdomen, jämfört med vad vi hade i början av pandemin. Med dagens behandling kan man bota väldigt många. Men vi får inte slappna av och luta oss tillbaka, istället bör...
-
250 virusforskare arbetar för att hjälpa sjukvården förhindra virusorsakade sjukdomar
– Vår målsättning är att forska fram nya och bättre verktyg och kunskap till sjukvården, så att sjukvården kan upptäcka och förstå, behandla och förhindra virusorsakade sjukdomar, säger Niklas Arnberg, Professor i virologi vid Umeå universitet och ordförande för Virus- ...