Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Patientfall | Infektion

Antiviral behandling till en 40-årig patient med okomplicerad bältros?

En fjärdedel av befolkningen riskerar att få herpes zoster någon gång under sin livstid. Tre antivirala medel finns, som har effekt mot varicella zostervirus. Bör man ordinera antiviral behandling till en 40-åring med okomplicerad bältros om det gått mindre än 72 timmar sedan den första blåsan (som är thorakalt belägen)?


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-01-20

Det är varicella zostervirus som orsakar bältros och då infektionen sitter i nervsystemet kan den påverka hela kroppen. Herpes zoster förknippas främst med hudutslag och en brännande nervsmärta men infektionen kan även utlösa hjärninflammation och hjärnhinneinflammation. Det är fortfarande mycket vi inte vet om bältros men studier visar även att dessa patienter löper fyra gånger så hög risk för att drabbas av stroke. Därutöver råder det betydande skillnader i hur läkare bedömer bältrospatientens smärta, jämfört med hur smärtan uppfattas av patienten själv. Det framgår av en rapport om bältros som består av information från NetdoktorPro:s läkarutbildning Vad vet du om bältros? samt Netdoktors upplysningskampanj om bältros för allmänheten.

Det vaccin som idag finns mot bältros minskar risken för sjukdomen samt komplikationer i form postherpetisk neuralgi. Samtidigt är det få läkare som informerar sina patienter om vaccinering, visar statistik från läkarutbildningen som hittills har genomförts av cirka 350 läkare. En stor del av patienterna var däremot positiva till att vaccineras.

Siffrorna visar på vikten av att sprida kunskapen om herpes zoster – speciellt med tanke på att antal fall kommer öka i takt med högre levnadslängd. Det menar infektionsläkaren Marie Studahl, som har varit med och tagit fram läkarutbildningen om bältros. I slutet av utbildningen finner du en checklista vid remittering av bältros.

Fler utbildningar

NetdoktorPro erbjuder även läkarutbildningar inom en rad andra områden. Här hittar du samtliga av våra utbildningar och fler är på väg.

 


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.