Antiviral behandling till en 40-årig patient med okomplicerad bältros?
En fjärdedel av befolkningen riskerar att få herpes zoster någon gång under sin livstid. Tre antivirala medel finns, som har effekt mot varicella zostervirus. Bör man ordinera antiviral behandling till en 40-åring med okomplicerad bältros om det gått mindre än 72 timmar sedan den första blåsan (som är thorakalt belägen)?
Det är varicella zostervirus som orsakar bältros och då infektionen sitter i nervsystemet kan den påverka hela kroppen. Herpes zoster förknippas främst med hudutslag och en brännande nervsmärta men infektionen kan även utlösa hjärninflammation och hjärnhinneinflammation. Det är fortfarande mycket vi inte vet om bältros men studier visar även att dessa patienter löper fyra gånger så hög risk för att drabbas av stroke. Därutöver råder det betydande skillnader i hur läkare bedömer bältrospatientens smärta, jämfört med hur smärtan uppfattas av patienten själv. Det framgår av en rapport om bältros som består av information från NetdoktorPro:s läkarutbildning Vad vet du om bältros? samt Netdoktors upplysningskampanj om bältros för allmänheten.
Det vaccin som idag finns mot bältros minskar risken för sjukdomen samt komplikationer i form postherpetisk neuralgi. Samtidigt är det få läkare som informerar sina patienter om vaccinering, visar statistik från läkarutbildningen som hittills har genomförts av cirka 350 läkare. En stor del av patienterna var däremot positiva till att vaccineras.
Siffrorna visar på vikten av att sprida kunskapen om herpes zoster – speciellt med tanke på att antal fall kommer öka i takt med högre levnadslängd. Det menar infektionsläkaren Marie Studahl, som har varit med och tagit fram läkarutbildningen om bältros. I slutet av utbildningen finner du en checklista vid remittering av bältros.
Fler utbildningar
NetdoktorPro erbjuder även läkarutbildningar inom en rad andra områden –till exempel om hepatit C, psoriasisartrit, fetmakirurgi med flera. Här hittar du samtliga av våra utbildningar och fler är på väg.
-
Hepatit C-infektion
Hepatit C delas upp i akut hepatit C-infektion och kronisk hepatit C-infektion. Om sjukdomsduration mer än sex månader, bedöms infektionen vara kronisk.
-
Körtelfeber (mononucleos)
Körtelfeber orsakas av ett virus tillhörande herpesgruppen. I USA kallas sjukdomen ”Kissing disease” eftersom det finns en viss översjuklighet i tonåren då det avancerade kyssandet kulminerar och erbjuder en mycket effektiv smittväg.
-
Två av tre osäkra på om de tillhör riskgruppen för lunginflammation
Av alla svenskar som drabbas av samhällsförvärvad pneumoni behöver 20–40 procent sjukhusvård. Något som i många fall skulle kunna förhindras men allmänhetens kunskap om sjukdomen är begränsad, enligt en ny undersökning.
-
Hosta
Hosta är det vanligaste symtomet vid luftvägssjukdomar och ses vid både akuta infektioner i övre (ÖLI) och nedre luftvägarna, men förkommer också vid andra sjukdomstillstånd liksom vid mekanisk och kemisk irritation.
-
Så bemöter du kunskapsmotstånd om vaccin
I takt med att fler vaccin gör entré i vården växter oron hos allmänheten, i synnerlighet bland föräldrar som ska ta beslut om att vaccinera sina barn. Hur bemöter du som läkare denna typ av kunskapsmotstånd? Den frågan lockade över 200 läkare, sjuksköterskor och andra berörda till årets Vaccindag.
-
Genital inflammation minskar effekten av skyddskräm mot hiv
Tidigare forskning har visat att kvinnor som utsätts för hiv-virus kan minska risken för att smittas om de använder en speciell gel. Men effekten av krämen minskar om kvinnan har inflammation i underlivet, visar en ny studie.
-
Krav som framtidens vaccin ställer på sjukvården
Nya vaccin tillsammans med utökat vaccinationsprogram, ändrade ordinationer, vaccinationsmotstånd, fler med kroniska sjukdomar och ökad livslängd gör att nya indikationer för vaccin efterfrågas.
-
Nytt vaccinationsprogram för äldre efterfrågas
Ett nationellt vaccinationsprogram för äldre sparar både liv och resurser. Det menar Pauline MacDonald, som tidigare var ansvarig för dessa program i Storbritannien. Där erbjuds kostnadsfri vaccination mot influensa, pneumokocker och bältros till alla från 65 år och uppåt. Är ett nationellt vaccinationsprogram för äldre befogat även i Sverige?
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu