Antiviral behandling till en 40-årig patient med okomplicerad bältros?
En fjärdedel av befolkningen riskerar att få herpes zoster någon gång under sin livstid. Tre antivirala medel finns, som har effekt mot varicella zostervirus. Bör man ordinera antiviral behandling till en 40-åring med okomplicerad bältros om det gått mindre än 72 timmar sedan den första blåsan (som är thorakalt belägen)?
Det är varicella zostervirus som orsakar bältros och då infektionen sitter i nervsystemet kan den påverka hela kroppen. Herpes zoster förknippas främst med hudutslag och en brännande nervsmärta men infektionen kan även utlösa hjärninflammation och hjärnhinneinflammation. Det är fortfarande mycket vi inte vet om bältros men studier visar även att dessa patienter löper fyra gånger så hög risk för att drabbas av stroke. Därutöver råder det betydande skillnader i hur läkare bedömer bältrospatientens smärta, jämfört med hur smärtan uppfattas av patienten själv. Det framgår av en rapport om bältros som består av information från NetdoktorPro:s läkarutbildning Vad vet du om bältros? samt Netdoktors upplysningskampanj om bältros för allmänheten.
Det vaccin som idag finns mot bältros minskar risken för sjukdomen samt komplikationer i form postherpetisk neuralgi. Samtidigt är det få läkare som informerar sina patienter om vaccinering, visar statistik från läkarutbildningen som hittills har genomförts av cirka 350 läkare. En stor del av patienterna var däremot positiva till att vaccineras.
Siffrorna visar på vikten av att sprida kunskapen om herpes zoster – speciellt med tanke på att antal fall kommer öka i takt med högre levnadslängd. Det menar infektionsläkaren Marie Studahl, som har varit med och tagit fram läkarutbildningen om bältros. I slutet av utbildningen finner du en checklista vid remittering av bältros.
KURS: Hepatit C – Här lär du dig det senaste om hepatit C vid injektionsmissbruk »
Fler utbildningar
NetdoktorPro erbjuder även läkarutbildningar inom en rad andra områden –till exempel om hepatit C, psoriasisartrit, fetmakirurgi med flera. Här hittar du samtliga av våra utbildningar och fler är på väg.
-
Sveriges vaccinstrategi mot covid-19
För att få bukt med covid-19-pandemin har flera olika vägar räknats upp som viktiga, däribland minskad smittspridning och utvecklandet av läkemedel. Utvecklingen av ett vaccin har framhållits som en viktig aspekt.
-
Eva, 77, lever med smärta efter bältrosinfektion
Kommer jag få uppleva en smärtfri dag innan jag dör? Den frågan ställde sig Evas mamma som under drygt 40 år levde i sviterna av sin bältrosdiagnos. En sådan dag kom aldrig – och i samband med moderns bortgång drabbades även Eva själv.
-
Bältros (herpes zoster)
Smärtorna och den typiska lokalisationen av blåsor på rodnad botten längs ett eller flera dermatom på ena kroppshalvan räcker för diagnos.
-
Pneumokocksjukdom - bli expert på att identifiera högriskpatienter
Tillsammans med Jonas Ahl, överläkare i infektionssjukdomar, har NetdoktorPro tagit fram olika patientfall som kan vara till hjälp i den kliniska vardagen.
-
Många läkare vill fortbilda sig om pneumokockvaccination
En förklaring till det stora intresset för vaccination kan vara att fler och fler läkare får upp ögonen för att jobba förebyggande, inte minst som en effekt av pandemin. Det menar Jonas Ahl, Överläkare, VO Infektionssjukdomar vid Skånes Universitetssjukhus.
-
Så går det med efterfrågade vaccinationsprogrammet
Ett nationellt vaccinationsprogram för äldre har visat goda resultat i bland annat Storbritannien – det sparar både liv och resurser. Trots stor efterfrågan finns det fortfarande inget motsvarande program i Sverige och frågan är varför.
-
Nytt arbetssätt når majoriteten hepatit C-smittade
Med ett mer flexibelt arbetssätt och en kunskap om patientgruppen har de lyckats få in cirka 300 patienter i behandling sedan projektet Linkage C startade för två år sedan. Något som har bidragit till att Sverige är ett av de 13 länder i världen som ser ut att uppnå WHO...
-
Läkare: Fler bör vaccinera sig mot bältros
Då varicella zostervirus, som orsakar bältros, sitter i nervsystemet kan det påverka hela kroppen. Skulle folk veta hur allvarligt bältros är skulle fler vaccinera sig, menar professor Lars Lindqvist vid Karolinska Institutet.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu