Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Infektion

Virologiprofessor föreläser om virussjukdomarnas dolda kostnader

De dolda ekonomiska och hälsomässiga kostnaderna av virussjukdomar inkluderar sjukskrivningar, VAB, sjukhusvistelser och påverkan på svårt sjuka patienter, samt uppkomsten av kroniska sjukdomar. Denna börda påverkar sjukvården och samhället avsevärt. I den här föreläsningen ger virologiprofessor Niklas Arnberg en analys, konkreta exempel och strategier för att minska denna belastning.


Publicerad den: 2024-05-24

Annons

Annons
Annons

Det är inte ovanligt att sjukvården och regioner behöver gå upp i stabsläge på grund av virusinfektioner, även när det inte handlar om en pandemi.

Virussjukdomar belastar samhället och sjukvården på många olika sätt. Det mest uppenbara är att människor blir sjuka av själva virussjukdomen, vilket medför kostnader för sjukskrivning, vård av sjukt barn (VAB) eller sjukhusvistelse.

Många virus kan faktiskt vara orsaken till att flera olika kroniska sjukdomar utvecklas. Hos patienter som redan lever med sjukdomar som gör dem infektionskänsliga, antingen på grund av själva sjukdomen eller behandlingen de får, kan en infektion leda till stort lidande eller i värsta fall döden.

Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet och ordförande för Virus- och pandemifonden ger exempel på hur sjukdomar som influensa, astma, KOL, hjärt- och kärlsjukdomar, cancer, autoimmuna sjukdomar och hjärt- och kärlsjukdomar påverkas av virus, samt vilka kostnader i både liv och pengar dessa innebär för samhället och hälso- och sjukvården. 

 

Föreläsningen med Niklas Arnberg är en del av ett längre webbinarium om den totala virusbördan. Klicka här för att se hela webbinariet!

Webbinariet genomfördes av GSK i samarbete med Virus- och pandemifonden. NetdoktorPro projektledde och sände webbinariet.


Annons
Annons


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.