Förebygga ohälsa hos äldre - insatser saknas
Det svenska barnvaccinationsprogrammet har uppvisat goda resultat. Precis som de allra yngsta har äldre personer över 65 år sämre immunförsvar och löper högre risk för att drabbas av komplikationer vid sjukdom. När ska ett nationellt vaccinationsprogram, som omfattar influensa och pneumokocker, för äldre införas?
Öka din kunskap om hiv
Kunskapen om vad hiv är i dag behöver uppdateras såväl hos allmänheten som hos hälso- och sjukvården, bland annat vad gäller den mycket effektiva behandlingen, att välbehandlad hiv är smittfri och möjligheten till ett långt liv.
Som NetdoktorPro tidigare har skrivit om ser tillgången på vaccin till riskgrupper, där många äldre över 65 år ingår, olika ut runt om i landet. Förklaringen är att beslutet om ett nationellt vaccinationsprogram har dragit ut på tiden.
- Det är en samhällsinvestering att satsa på förebyggande prevention. Trots det är prevention för äldre är en bristvara. Flera myndigheter har sagt att de måste införas ett vaccinationsprogram för riskgrupper men det pågår fortfarande utredningar. Samtidigt finns det evidens så vad väntar de på?
Den frågan stället Eva Eriksson, förbundsordförande för SPF Seniorerna, under ett seminarium i Almedalen. Och panelen är samstämmig i frågan.
Influensa och pneumoni - “Folk dör i de här infektionerna”
Antalet äldre över 65 år i Sverige är 2,2 miljoner, vilka löper en ökad risk för att drabbas av sjukdom och efterföljande komplikationer. De infektioner som i dagsläget kan bli aktuella i ett nationellt vaccinationsprogram är influensa och pneumokocker - men även vaccin mot herpes zoster, bältros, diskuteras.
- Vi måste förebygga sjukdomar och ohälsa. Folk dör i de här infektionerna. Folkhälsomyndigheten borde ha blivit lyssnad till tidigare då de redan har räknat ut att äldrevaccination är effektivt. Men det finns en åldersdiskriminering, säger Barbro Westerholm, legitimerad läkare och riksdagsledamot, socialutskottet (L).
Eva Olofsson, oppositionsråd Västra Götalandsregionen (V), instämmer.
- Jag håller med. Vaccin är viktigt om vi ska klara de ökade antalet äldre.
Infektionsläkare? Öka din kunskap om hiv!
Visste du att vid stark misstanke om hiv skall behandling insättas redan innan diagnosen är konfirmerad? Öka din kunskap om hiv i en utbildning framtagen av Christina Carlander, PhD och överläkare i infektionsmedicin, Karolinska Universitetssjukhuset.
Öka täckningsgraden och minska trycket på sjukvården
Under seminariet nämns det att täckningsgraden för skydd mot vissa sjukdomar ligger under Världshälsoorganisationens (WHO) målsättning om 75 procent. Där menar bland annat Christina Tallberg, ordförande för pensionärsorganisationen PRO, att ett vaccinationsprogram är vad som krävs.
- Vi är långt ifrån en god täckningsgrad vilket gör det viktigt att införa ett nationellt vaccinationsprogram. Men sen måste även landstingen bli bättre på att informera om värdet av att vaccinera sig, säger Christina Tallberg.
I den sifo-undersökning som SPF Seniorerna gjorde bland sina medlemmar svarade 73 procent att de tycker att ett vaccinationsprogram bör införas. Skulle siffran vara högre om kunskapen om vaccin ökade?
- Man måste gå in proaktivt från sjukvården och uppmuntra till vaccination. Det handlar om att minska trycket på sjukvården genom att förhindra att sjukdom uppkommer, säger Birgitta Wikman Erlandson, ordförande för LIF vaccin.
-
Fortbildningar inom infektion
I NetdoktorPro:s fortbildningar inom infektion får du bland annat möjlighet att följa ett patientfall om hepatit C. Eller varför inte uppdatera dig kring infektion orsakad av pneumokocker och insatser för att förebygga allvarlig sjukdom.
-
Sveriges vaccinstrategi mot covid-19
För att få bukt med covid-19-pandemin har flera olika vägar räknats upp som viktiga, däribland minskad smittspridning och utvecklandet av läkemedel. Utvecklingen av ett vaccin har framhållits som en viktig aspekt.
-
Humant immunbristvirus (hiv)
Ett retrovirus som obehandlat orsakar immunbrist, vilket leder till allvarliga opportunistiska infektioner och olika typer av cancer samt för tidig död.
-
Hosta
Hosta är i grunden en naturlig skyddsreflex för kroppen och ett mycket vanligt symtom både vid övre och nedre luftvägsinfektioner. Hosta förekommer även vid en rad andra tillstånd och kan vara utlöst av såväl mekanisk som kemisk irritation.
-
"Fler bör vaccinera sig mot bältros"
Då varicella zostervirus, som orsakar bältros, sitter i nervsystemet kan det påverka hela kroppen. Skulle folk veta hur allvarligt bältros är skulle fler vaccinera sig, menar professor Lars Lindquist vid Karolinska Institutet.
-
Uppdaterade behandlingsrekommendationer för influensa
Årlig vaccination bland riskgrupper är viktigaste åtgärden för att begränsa medicinska konsekvenser av säsongsinfluensan. Det är Läkemedelsverkets budskap i sin uppdaterade behandlingsrekommendation. Uppdateringen sker i samband med att ett nytt läkemedlet mot influensa godkänts.
-
Pneumoni (lunginflammation)
Influensa banar ofta vägen för en bakteriell pneumoni, vilket gör att årlig influensavaccination rekommenderas till dem med förhöjd risk att insjukna i allvarlig influensa och dess komplikationer. Många i denna riskgrupp uppfyller också kriterierna för att vaccineras mot pneumokocker som är den vanligaste och farligaste luftvägsbakterien som orsakar pneumoni.
-
Nya lektioner i populär fortbildning om bältros
Det finns ett utbildningsbehov om bältros inom professionen, visar det höga deltagarantalet samt de svar som kommit in i vår fortbildning om bältros. Många läkare har uttryckt en önskan om fördjupad kunskap inom vissa områden, vilket har lett fram till två nya lektioner som nu finns tillgängliga.