Tidigare alkoholiserad man med högersidiga buksmärtor och trötthet
Patientfall: John, en 48-årig man med alkoholmissbruk i perioder, söker dig på vårdcentralen på grund av diffusa högersidiga buksmärtor och trötthet en längre tid. John är tidigare väsentligen frisk, men ordentligt överviktig. Han uppger sig dock ha varit nykter i över ett år nu. Hur går du vidare?
Över 500 läkare har genomfört utbildningen och mer än hälften av dem svarar att de har problem med just detta. Överläkare Soo Aleman, som har varit med och tagit fram utbildningen, hoppas att lathunden i slutet av utbildningen ska fungera som ett verktyg för att identifiera vilka som ska testas.
Kronisk, obehandlad hepatit C kan få allvarliga konsekvenser, exempelvis leverkomplikationer med bland hepatocellulär cancer. Idag finns läkemedel som helt kan läka ut hepatitinfektionen och även vända en progression av levercirros. Majoriteten av läkarna som har genomgått utbildningen svarade att de inte har fått utbildningsinformation om de nya antivirala läkemedlen.
Följ patientfallet om John genom den webbaserade läkarutbildningen om hepatit C och passa på att uppdatera dig inom området.
Fler utbildningar
NetdoktorPro erbjuder även läkarutbildningar inom en rad andra områden. Här hittar du samtliga av våra utbildningar och fler är på väg.
-
Fortbildningar inom infektion
I NetdoktorPro:s fortbildningar inom infektion får du bland annat möjlighet att följa ett patientfall om hepatit C. Eller varför inte uppdatera dig kring infektion orsakad av pneumokocker och insatser för att förebygga allvarlig sjukdom.
-
Pneumoni (lunginflammation)
Influensa banar ofta vägen för en bakteriell pneumoni, vilket gör att årlig influensavaccination rekommenderas till dem med förhöjd risk att insjukna i allvarlig influensa och dess komplikationer. Många i denna riskgrupp uppfyller också kriterierna för att vaccineras mot pneumokocker som är den vanligaste och farligaste luftvägsbakterien som orsakar pneumoni.
-
Vätska, proppförebyggande och syrgas bör sättas in tidigt vid svår covid-19
Idag har vi mycket mer kunskap om hur vi ska behandla covid-19 hos personer som drabbas hårt av virussjukdomen, jämfört med vad vi hade i början av pandemin. Med dagens behandling kan man bota väldigt många. Men vi får inte slappna av och luta oss tillbaka, istället bör...
-
Ordförande för läkarförening: Fler kunde ha överlevt pandemin
– Hade vi haft lite mer robust vård, mer vårdplatser och bättre intensivvård så skulle mer folk ha överlevt, tyvärr, säger Johan Styrud, överläkare och ordförande för Stockholms läkarförening.
-
Webbinarium: Hur kan vi bekämpa virussjukdomar och framtida pandemier?
Coronapandemin har fått oss att inse att vi måste ta virusorsakade infektioner på betydligt större allvar än vi gjort tidigare. Det finns tusentals kända virus som orsakar sjukdomar hos människor och det nya coronaviruset är bara ett av dessa. Det finns sannolikt ytterl...