Patientfall | Infektion

Tidigare alkoholiserad man med högersidiga buksmärtor och trötthet

Patientfall: John, en 48-årig man med alkoholmissbruk i perioder, söker dig på vårdcentralen på grund av diffusa högersidiga buksmärtor och trötthet en längre tid. John är tidigare väsentligen frisk, men ordentligt överviktig. Han uppger sig dock ha varit nykter i över ett år nu. Hur går du vidare?


Caroline
Publicerad den: 2018-06-19
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Idag uppskattas 50 000 personer i Sverige vara smittade av hepatit C, där den vanligaste smittvägen utgörs av delning av injektionsmaterial mellan personer som injicerar droger. Av de 500 läkare som hittills har genomfört NetdoktorPros läkarutbildning Vad vet du om hepatit C? svarade hälften att sjukdomen är svår att identifiera. 

Kronisk, obehandlad hepatit C kan få allvarliga konsekvenser, exempelvis leverkomplikationer med bland hepatocellulär cancer. Idag finns läkemedel som helt kan läka ut hepatitinfektionen och även vända en progression av levercirros. Majoriteten av läkarna som har genomgått utbildningen svarade att de inte har fått utbildningsinformation om de nya antivirala läkemedlen.

För att lyckas fånga upp fler med hepatit C krävs gemensamma satsningar mellan samtliga enheter som kommer i kontakt med målgruppen, menar Marianne Alanko Blomé, specialistläkare och medicinskt ansvarig för sprutbytet i Malmö, som har varit med och tagit fram utbildningen.

Bakom utbildningsmaterialet står även Soo Aleman, biträdande överläkare inom gastroenterologi och hepatologi samt docent vid Karolinska universitetssjukhuset/ Karolinska institutet i Stockholm. Hon hoppas att lathunden i slutet av utbildningen ska fungera som ett verktyg för att identifiera vilka som ska testas.

Följ patientfallet om John genom den webbaserade läkarutbildningen om hepatit C och passa på att uppdatera dig inom området.

Annons
Annons

Fler utbildningar

NetdoktorPro erbjuder även läkarutbildningar inom en rad andra områden – till exempel om ventrombos, inflammatorisk ryggsjukdom, PPMS med flera. Här hittar du samtliga av våra utbildningar och fler är på väg.

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons