Kongressrapport: Så påverkar probiotika immunsvaret vid hiv
Kan probiotika påverka immunsvaret hos patienter med hiv? Råder det en generell stigmatisering vid smittsamma infektioner? Vilka HPV-genotyper återfinns hos hiv-infekterade? Är hepatit E-virus orsak till pankreatit? Dessa frågor står i fokus under årets Nordiska HIV och Hepatit konferens, som professor Anders Sönnerborg bevakar.
För femte året i rad hålls den Nordiska HIV och Hepatit konferensen på Hotel Hilton i Stockholm, denna gång den 26 till 28 september. Liksom tidigare år består programmet av en blandning av inbjudna internationella toppföreläsare, muntliga presentationer av inskickade abstrakt och posterpresentationer. Även företagssponsrade satellitsymposier på morgon och kväll.
Kan probiotika påverka immunsvaret hos hiv patienter?
Meyer-Myklestad från Ullevål har med kollegor utfört en avancerad studie av patienter som trots virologiskt framgångsrik antitretoviral terapi inte ökat i antalet CD4 lymfocyter i perifert blod. Under hypotesen av att en defekt tarmflora kan bidraga till detta utförde Oslo-gruppen en behandling med probiotika av dylika patienter. Man fann att probiotika signifikant minskade produktionen av IL-22 av slemhinneceller i terminala ileum men inte påverkade IL-17 eller gamma-interferon produktionen.
Slutsatsen från våra norska kollegor var att probiotika kan påverka tarmcellernas förmåga att producera viktiga cytokiner och konsekvensen av detta är förstås inte klarlagt. Studien som sådan inkluderar ett förnämligt material av tarmbiopsier från olika kategorier av patienter och är en god grund för mer detaljerade studier av den lokala immunologiska aktiviteten i tarmen.
Ökad risk för CNS-symtom vid switch från TDF till TAF innehållande behandling?
Doktor Aylin Yilmaz presenterade data från 20 patienter som bytt från abacavir/3TC eller FTC/TDF till FTC/TAF. Hypotesen var att TAF penetrerar sämre in i centrala nervsystemet och därmed skulle det finnas en högre risk för ökad intracerebral viral replikation med symtom. Yilmaz analyserade ett antal olika parametrar i CSF: HIV RNA, neopterin, beta-2-microglobulin, IgG index, albumin kvot och NFL. Även mätning av kognitiv funktion utfördes. Inga förändringar i dessa parametrar iakttogs dock efter byte av behandling.
HIV Outcome - stigmatisering
HIV Outcome är en europeisk organisation som strävar efter att förbättra hiv patienters livskvalitet. Vid ett morgonsymposium diskuterades problemet med stigmatisering av patienter inom hälso- och sjukvård. Detta kan innebär förutom psykiskt lidande att hiv infekterade personer drar sig för att söka hälso- och sjukvård och löper därmed större risk för att utveckla symtom och till och med död på grund av sen diagnos.
Enkät om RS-virus
Just nu genomför vi en enkät för primärvårdsläkare gällande RS-virus. Vi vore tacksamma om du ville genomföra enkäten, det tar bara några minuter och dina svar är anonyma.
Vid symposiet gav jag, Professor Anders Sönnerborg, en bakgrund till HIV Outcome och Docent Lars Ericsson vid Karolinska Institutet presenterade en grundlig genomgång av olika typer av stigmatisering. Peter Månehall, ombudsman för HIV-Sverige, redogjorde för de hiv-infekterades erfarenhet, med fokus på äldrevården. I paneldebatten deltog övern hygienöverläkaren Susanne Hammers-Stiernstedt. I debatten framhävdes det att problemet inte är unikt för hiv-patienter utan även andra patientkategorier med smittsamma sjukdomar tenderas att stigmatiseras inom hälso- och sjukvård.
Målsättningen för HIV Outcome är att ta ett större grepp på denna typ av stigmatisering och inte då bara begränsa sig till hiv utan arbeta med frågan för andra smittsamma infektioner såsom multresistenta bakterier, hepatit och TBC.
Vilka HPV genotyper återfinns hos hiv infekterade kvinnor?
Christina Carlander från Avdelningen för Infektionssjukdomar, Karolinska Institutet, gav en muntlig presentation av vilka HPV-genotyper som återfinns hos hiv-infekterade kvinnor (n= 179) med diagnos av cervical intraepitelial neoplasi grad 2, grad 3 eller adenocarcinoma in situ eller cervical cancer (CIN2+). De hiv-infekterade jämfördes med hiv-negativa kvinnor (n= 321) som bodde i samma del av Sverige, diagnostiserade med CIN2+ och matchade med avseende på födelseland.
Den vanligaste engel-infektionen var med HPV16 för båda grupperna men kvinnor med hiv hade dock lägre prevalens. Däremot hade kvinnor med hiv signifikant ökad risk att vara infekterade med multipla HPV-genotyper. Ett viktigt fynd var att en signifikant andel av kvinnor med hiv var infekterade med HPV genotyper som nuvarande vacciner inte täcker jämfört med HPV-fördelningen bland kvinnor utan hiv. Detta har betydelse för HPV screenings-algoritmer och HPV vaccin-implementering bland kvinnor med risk för hiv infektion.
Är hepatit E virus orsak till pankreatit?
Hepatit E virus (HEV) är endemisk i Sverige. Seroprevalensen är 17 procent men trots detta är endast 43 fall rapporterade till Folkhälsomyndigheten under 2017. Syftet med studien var att studera huruvida patienter som kom in till en akutmottagning med förhöjda levervärden utan annan känd orsak var infekterade med hepatit E. Bland 148 patienter identifierades 7 (4,7 procent) som hade en akut HEV-infektion. En association identifierades med akut pankreatit och samtidiga gallstenar.
Quiz om pneumokockvaccin
Som ett led i att förse professionen med den senaste kunskapen erbjuder NetdoktorPro nu ett quiz om pneumokockvaccination. Välkommen att genomföra quizet!
Även om ytterligare studier behövs så indikerar studien att HEV-diagnostik kan vara motiverad hos patienter som kommer in med akuta buksmärtor av okänd genes.
Nordiska HIV och Hepatit konferensen 2018
Deltagarantalet var i år något lägre, 221 stycken, jämfört med 277 stycken året innan. Samtidigt var antalet deltagare fortfarande perfekt i ljuset av ambition, det förträffliga läget och designen av programmet. Andelen personer verksamma inom vården eller akademin hade ökat till 92 procent och endast 8 procent kom från industrin, vilket är den högsta siffran hittills och indikerar ett stort intresse från kliniskt och akademiskt verksamma personer. Av dessa kom 52 procent från Sverige, 24 procent från övriga nordiska länder och 24 procent från andra länder vilket indikerar en ökad internationalisering av mötet jämfört med 2017. Antalet cirka 250-300 deltagare är en lämplig nivå med det syftet mötet har.
Utvärderingen av mötet gav synnerligen positiva resultat. 87 procent av deltagarna var mycket nöjda med innehållet i programmet, 93 procent kan tänka sig deltaga igen och 95 procent kan tänka sig rekommendera deltagande i nästa års möte till sina kollegor. En intressant iakttagelse är att 4,5 procent deltog endast i HCV-dagen medan därmed 95,5 procent deltog i både HIV och Hepatit delen av mötet.
Nästa års möte
Målsättningen är att genomföra den sjätte Nordiska HIV och Hepatit konferensen år 2019, sannolikt i september och i Stockholm. Finansiering är dock ännu inte klar och detta är avgörande för mötets framtid.
-
Fortbildningar inom infektion
I NetdoktorPro:s fortbildningar inom infektion får du bland annat möjlighet att följa ett patientfall om hepatit C. Eller varför inte uppdatera dig kring infektion orsakad av pneumokocker och insatser för att förebygga allvarlig sjukdom.
-
Första vaccin mot RS-virus nära godkännande
Idag saknas både godkänd behandling och vaccin mot RS-virus, men tack vare intensiv forskning kan det snart bli ändring på det. EMA ställer sig nu positiva till ett första vaccin mot sjukdomen.
-
Postcovid: Symtom, riskgrupper och varför vi behöver lära oss mer om tillståndet
Postcovid är ett tillstånd där en person har kvarstående symtom eller sena besvär efter covid-19. Hur många i Sverige som lever med tillståndet är inte klarlagt och symtomen för de drabbade kan variera stort. – Det är förmodligen inte samma mekanismer som ger upphov til...
-
Vätska, proppförebyggande och syrgas bör sättas in tidigt vid svår covid-19
Idag har vi mycket mer kunskap om hur vi ska behandla covid-19 hos personer som drabbas hårt av virussjukdomen, jämfört med vad vi hade i början av pandemin. Med dagens behandling kan man bota väldigt många. Men vi får inte slappna av och luta oss tillbaka, istället bör...
-
250 virusforskare arbetar för att hjälpa sjukvården förhindra virusorsakade sjukdomar
– Vår målsättning är att forska fram nya och bättre verktyg och kunskap till sjukvården, så att sjukvården kan upptäcka och förstå, behandla och förhindra virusorsakade sjukdomar, säger Niklas Arnberg, Professor i virologi vid Umeå universitet och ordförande för Virus- ...
-
Infektion vid intravasala katetrar
-
Genital klamydiainfektion hos kvinnor
Klamydia är den vanligaste sexuellt överförbara bakteriella infektionen både globalt och i Sverige. De flesta är asymtomatiska men vid symtom ses oftast vaginal flytning och lättblödande cervix täckt med mukopurulent sekret.
-
Förkylning