Patientfall | Infektion

Kvinna, 49 år, med missbruksproblematik

Patientfall: Ann-Charlotte remitteras till beroendevården för att få hjälp med sitt alkoholmissbruk. Patienten besväras av tilltagande värk i kroppen och har derangerade levervärden med förhöjt fosfatidyletanol (PEth). Hur går du vidare?


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-10-31
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Din patient är ensamstående, röker och besväras av tilltagande värk i kroppen, vilket har gjort det svårt att få fäste på arbetsmarknaden. De senaste åren har hon haft flera olika arbetsplatser. Det framkommer att hon har en hög alkoholkonsumtion och sedan tidigare injektionsmissbruk.

Du arbetar som läkare inom beroendevården och efter undersökning misstänker du kronisk hepatit C. Följ patientfallet >>

Hepatit C vid injektionsmissbruk

Idag uppskattas 50 000 personer i Sverige vara smittade av hepatit C, där den vanligaste smittvägen utgörs av delning av injektionsmaterial mellan personer som injicerar droger.

För att lyckas fånga upp fler med hepatit C krävs gemensamma satsningar mellan samtliga enheter som kommer i kontakt med målgruppen, menar Marianne Alanko Blomé, specialistläkare och medicinskt ansvarig för sprutbytet i Malmö. Hon har även varit med och tagit fram NetdoktorPros läkarutbildning om hepatit C vid injektionsmissbruk.

Annons
Annons

Fler utbildningar

NetdoktorPro erbjuder även läkarutbildningar inom en rad andra områden – till exempel om skelettmetastaser, PPMS, inflammatorisk ryggsjukdom med flera. Här hittar du samtliga av våra utbildningar och fler är på väg

Annons
Annons

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons