Kvinna, 49 år, med missbruksproblematik
Patientfall: Ann-Charlotte remitteras till beroendevården för att få hjälp med sitt alkoholmissbruk. Patienten besväras av tilltagande värk i kroppen och har derangerade levervärden med förhöjt fosfatidyletanol (PEth). Hur går du vidare?
Du arbetar som läkare inom beroendevården och efter undersökning misstänker du kronisk hepatit C-infektion.
Hepatit C vid injektionsmissbruk
En beroendeproblematik med pågående injektionsmissbruk ställer höga krav på sjukvården då det kräver gemensamma satsningar mellan samtliga enheter som kommer i kontakt med målgruppen.
Genom att följa patientfallet om Ann-Charlotte får du den senaste medicinska kunskapen inom området. Informationen i patientfallet är faktagranskat av Soo Aleman, överläkare och docent på Medicinsk enhet Infektionssjukdomar vid Karolinska Universitetssjukhuset.
Fler utbildningar
NetdoktorPro erbjuder även patientfall inom en rad andra områden – till exempel om diabetes och kardiovaskulär sjukdom, förmaksflimmer, hypogonadism med flera. Här hittar du samtliga patientfall och fler är på väg.
-
Fortbildningar inom infektion
I NetdoktorPro:s fortbildningar inom infektion får du bland annat möjlighet att följa ett patientfall om hepatit C. Eller varför inte uppdatera dig kring infektion orsakad av pneumokocker och insatser för att förebygga allvarlig sjukdom.
-
Sveriges vaccinstrategi mot covid-19
För att få bukt med covid-19-pandemin har flera olika vägar räknats upp som viktiga, däribland minskad smittspridning och utvecklandet av läkemedel. Utvecklingen av ett vaccin har framhållits som en viktig aspekt.
-
Humant immunbristvirus (hiv)
Ett retrovirus som obehandlat orsakar immunbrist, vilket leder till allvarliga opportunistiska infektioner och olika typer av cancer samt för tidig död.
-
Hosta
Hosta är i grunden en naturlig skyddsreflex för kroppen och ett mycket vanligt symtom både vid övre och nedre luftvägsinfektioner. Hosta förekommer även vid en rad andra tillstånd och kan vara utlöst av såväl mekanisk som kemisk irritation.
-
"Fler bör vaccinera sig mot bältros"
Då varicella zostervirus, som orsakar bältros, sitter i nervsystemet kan det påverka hela kroppen. Skulle folk veta hur allvarligt bältros är skulle fler vaccinera sig, menar professor Lars Lindquist vid Karolinska Institutet.
-
Apkoppor
-
Nya lektioner i populär fortbildning om bältros
Det finns ett utbildningsbehov om bältros inom professionen, visar det höga deltagarantalet samt de svar som kommit in i vår fortbildning om bältros. Många läkare har uttryckt en önskan om fördjupad kunskap inom vissa områden, vilket har lett fram till två nya lektioner som nu finns tillgängliga.
-
Infektionsexperten: “Alla läkare borde tänka lite mer förebyggande”
Det är viktigt att professionen är insatt och föreslår pneumokockvaccination till dem som riskerar att drabbas av svår sjukdom. Här delar infektionsläkaren Jonas Ahl med sig av sina bästa råd till kollegorna som träffar patienter i riskgrupp.