Apkoppor
Öka din kunskap om hiv
Kunskapen om vad hiv är i dag behöver uppdateras såväl hos allmänheten som hos hälso- och sjukvården, bland annat vad gäller den mycket effektiva behandlingen, att välbehandlad hiv är smittfri och möjligheten till ett långt liv.
Bakgrund
- Apkoppor är en infektionssjukdom på grund av apkoppsvirus/monkeypoxvirus, MPXV.
Epidemiologi
- Folkhälsomyndigheten rapporterade i mitten av maj 2022 om ett utbrott av apkoppor i Europa. Tidigare har sjukdomen varit sällsynt.
Infektionsläkare? Öka din kunskap om hiv!
Visste du att vid stark misstanke om hiv skall behandling insättas redan innan diagnosen är konfirmerad? Öka din kunskap om hiv i en utbildning framtagen av Christina Carlander, PhD och överläkare i infektionsmedicin, Karolinska Universitetssjukhuset.
Etiologi och patogenes
- Apkoppsviruset tillhör arten ortopoxvirus.
- Människor smittas vid kontakt med vilda apor och olika gnagare i tropiska områden
- Smittvägar:
- Det saknas god kunskap om hur smittan sprids
- Mellan människor kan viruset sprida sig via luftvägarna eller direktkontakt med kroppsvätskor från en infekterad person, indirekt kontaktsmitta via kontaminerade föremål förekommer:
- Smittan kan enligt Folkhälsomyndigheten överföras sexuellt, något som inte bekräftas av WHO. Mekanismen för sexuell smitta är okänd
- Droppsmitta mellan människor kräver vanligen en mer långvarig ansikte-mot-ansiktekontakt
- Utbrottet i Europa maj 2022 har setts hos män som har sex med män (MSM)
- Infektionen kan överföras genom nära kontakt eller kontakt med sängkläder eller kläder som har använts av en person som har apkoppor
- Inkubationstid:
- Vanligen (5)6–13(21) dagar
ICD-10
- B04 Apkoppor
-
Fortbildningar inom infektion
I NetdoktorPro:s fortbildningar inom infektion får du bland annat möjlighet att följa ett patientfall om hepatit C. Eller varför inte uppdatera dig kring infektion orsakad av pneumokocker och insatser för att förebygga allvarlig sjukdom.
-
Sveriges vaccinstrategi mot covid-19
För att få bukt med covid-19-pandemin har flera olika vägar räknats upp som viktiga, däribland minskad smittspridning och utvecklandet av läkemedel. Utvecklingen av ett vaccin har framhållits som en viktig aspekt.
-
Humant immunbristvirus (hiv)
Ett retrovirus som obehandlat orsakar immunbrist, vilket leder till allvarliga opportunistiska infektioner och olika typer av cancer samt för tidig död.
-
Hosta
Hosta är i grunden en naturlig skyddsreflex för kroppen och ett mycket vanligt symtom både vid övre och nedre luftvägsinfektioner. Hosta förekommer även vid en rad andra tillstånd och kan vara utlöst av såväl mekanisk som kemisk irritation.
-
"Fler bör vaccinera sig mot bältros"
Då varicella zostervirus, som orsakar bältros, sitter i nervsystemet kan det påverka hela kroppen. Skulle folk veta hur allvarligt bältros är skulle fler vaccinera sig, menar professor Lars Lindquist vid Karolinska Institutet.
-
Uppdaterade behandlingsrekommendationer för influensa
Årlig vaccination bland riskgrupper är viktigaste åtgärden för att begränsa medicinska konsekvenser av säsongsinfluensan. Det är Läkemedelsverkets budskap i sin uppdaterade behandlingsrekommendation. Uppdateringen sker i samband med att ett nytt läkemedlet mot influensa godkänts.
-
Nya lektioner i populär fortbildning om bältros
Det finns ett utbildningsbehov om bältros inom professionen, visar det höga deltagarantalet samt de svar som kommit in i vår fortbildning om bältros. Många läkare har uttryckt en önskan om fördjupad kunskap inom vissa områden, vilket har lett fram till två nya lektioner som nu finns tillgängliga.
-
Infektionsexperten: “Alla läkare borde tänka lite mer förebyggande”
Det är viktigt att professionen är insatt och föreslår pneumokockvaccination till dem som riskerar att drabbas av svår sjukdom. Här delar infektionsläkaren Jonas Ahl med sig av sina bästa råd till kollegorna som träffar patienter i riskgrupp.