Nyhet | Kardiologi

Larm via sms ska rädda liv

Larm via sms ska öka överlevnaden bland människor som drabbas av hjärtstopp – det är förhoppningen med ett nytt försök som pågått en tid i Stockholms innerstad och som nu utvidgas till hela länet, rapporterar SR Ekot. Ungefär 3 300 privatpersoner har deltagit i försöket. De som registrerat sig har gått en kurs i hjärt-lungräddning och larmas för att göra en insats innan ambulans nått fram till den som fått hjärtstopp. Personen ska även befinna sig inom 500 meter från den som drabbats av hjärtstopp.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-10-10
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Larm via sms ska öka överlevnaden bland människor som drabbas av hjärtstopp – det är förhoppningen med ett nytt försök som pågått en tid i Stockholms innerstad och som nu utvidgas till hela länet, rapporterar SR Ekot.

Ungefär 3 300 privatpersoner har deltagit i försöket. De som registrerat sig har gått en kurs i hjärt-lungräddning och larmas för att göra en insats innan ambulans nått fram till den som fått hjärtstopp. Personen ska även befinna sig inom 500 meter från den som drabbats av hjärtstopp.

Annons
Annons

Under ungefär ett år har det handlat om 250 larm och cirka hälften av dem har varit skarpa. Dock är det fortfarande för tidigt för att säga om metoden har något positiv effekt.

– Ökar det här överlevnaden så hoppas jag det sprids över landet. Tekniken är enkel och kan lätt implementeras, säger David Fredman, sjuksköterska på hjärtkliniken vid Södersjukhuset i Stockholm

    Källor

  • SR: Ekot - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4738225

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons