NetdoktorPro bevakar | Kardiologi

NetdoktorPro rapporterar från ESC

Här samlar vi vår kongressbevakning från den europeiska kardiologföreningen (ESC) årliga möte. Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.


cf4209b28ed388f4e57856528d9269e8.gif
Publicerad den: 2020-09-17 Uppdaterad den: 2021-09-09

Vill du bli först med att ta del av nyhetsrapporteringen från ESC 2021 och andra medicinska kongresser under året? Signa upp dig på NetdoktorPro:s nyhetsbrev här:

Bevakning från ESC 2021

Även detta år blev det ett virtuellt ESC-möte. Men det professionella framförandet imponerade deltagarna. "Vid en sådan här tillställning ser man alltså tydligt hur kriser som denna pandemi, trots alla tråkigheter, kan skjutsa oss framåt i utvecklingen. Likaså var det glädjande att se så många deltagare från alla världens hörn kunna dra nytta av den kunskap som medgavs under dessa dagar." Så skriver Margret Leosdottir, överläkare vid Skånes Universitetssjukhus i Malmö, i sin kongressrapport som du kan ta del av här nedan. Läs även en intervju med Margret Leosdottir och Lars Lund, överläkare vid hjärtkliniken, Karolinska Universitetssjukhuset.

Nyheter från ESC 2021 – den preventiva kardiologens perspektiv

Uppdaterade riktlinjer för prevention med flera viktiga förändringar. Studie som förstärker SGLT2-hämmarnas plats i kardiologens verktygslåda. Ny data ger ytterligare underlag för att ge influensavaccin i samband med en akut hjärthändelse. Det lyfter Margret Leosdottir, överläkare vid Skånes Universitetssjukhus i Malmö, i sin kongressrapport från ESC i år.

Läs hela rapporten >>

Fokus på individen i nya riktlinjer om prevention vid kardiovaskulär sjukdom

Den viktigaste förändringen i riktlinjerna för prevention är en betydligt större betoning på individualisering av behandling samt patientens delaktighet i besluten. Det anser Margret Leosdottir, överläkare vid Skånes Universitetssjukhus i Malmö, som bevakade ESC-kongressen där de nya riktlinjerna presenterades. För NetdoktorPro berättar hon mer om de största nyheterna och vad hon tyckte om årets virtuella möte.

Läs intervjun här >>

Hjärtsviktsstudie får stor uppmärksamhet under årets möte

En ny studie visar att SGLT2-hämmaren empagliflozin även förbättrar prognosen för patienter med hjärtsvikt och bevarad vänsterkammarfunktion. En patientgrupp där det tidigare har saknats framgångsrik behandling. Det här är det inom alla kategorier största som hände på årets ESC-kongress, menar Lars Lund, överläkare vid hjärtkliniken, Karolinska Universitetssjukhuset som bevakade området.

Läs intervjun här >>

Rapportering från ESC 2020

ESC 2020 hölls enbart på distans på grund av covid-19-pandemin. Trots det var det fler än någonsin besökte kongressen. Förutom en sammanfattning kan du läsa några av deltagarnas upplevelse från mötet och vad de tar med sig därifrån.

Sammanfattning från rekordstort hjärtmöte

Behandlingsstudier vid akut såväl som kronisk sjukdom, med fokus på livskvalitet. Nya riktlinjer och tekniska framsteg liksom framtidens utmaningar var andra heta diskussionsämnen under årets ESC-möte. Det skriver hjärtsviktskardiologen och överläkaren Kristjan Karason i en kongressrapport.

Läs hela rapporten >>

Så förändras vården för hjärt- och kärlsjuka

NetdoktorPro frågor hjärtsviktskardiologen Kristjan Karason vad han personligen tycker var det viktigaste som lyftes under mötet, och vad det innebär för patienterna.

Läs hela artikeln >>

Hjärt-kärlnyheter med diabetesfokus

Fler än någonsin besökte årets virtuella ESC-kongress. En av dem är Lars Rydén, senior professor i kardiologi vid Karolinska institutet. För NetdoktorPro berättar han om de stora snackisarna under mötet, sett från ett diabetesperspektiv.

Läs hela intervjun >>

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons