Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
NetdoktorPro bevakar | Kardiologi

NetdoktorPro rapporterar från ESC

Här samlar vi vår kongressbevakning från den europeiska kardiologföreningen (ESC) årliga möte. Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.


Publicerad den: 2020-09-17 Uppdaterad den: 2022-10-11

Vill du bli först med att ta del av nyhetsrapporteringen från ESC? Lämna din e-postadress här »

Bevakning från ESC 2022

För första gången sedan COVID-19 pandemin kunde ESC hålla sin årliga kongress ”in real life” och den genomfördes i år i varma Barcelona. Mer än 30 000 deltagare från 174 länder deltog i årets kongress.

Rapportering från ESC 2022

Totalt presenterades 3 218 arbeten varav de viktigaste studierna presenterades på 10 ”hotline” sessioner. Ett nytt inslag för i år var att alla posterpresentationer var elektroniska och inkluderade tre minuters muntlig modererad presentation. Här sammanfattar kardiologen Kasper Andersen några punkter från ESC 2022.

Läs hela rapporten >>

Det här är årets nya ESC-riktlinjer

Under årets hjärtkongress, ESC 2022, presenterades flera nya riktlinjer. Förutom tre reviderade riktlinjer, presenterade för första gången även nya riktlinjer inom området kardioonkologi. Här är de viktigaste nyheterna i ESC-riktlinjerna 2022. 

Läs mer här >>

Bevakning från ESC 2021

Även detta år blev det ett virtuellt ESC-möte. Men det professionella framförandet imponerade deltagarna. "Vid en sådan här tillställning ser man alltså tydligt hur kriser som denna pandemi, trots alla tråkigheter, kan skjutsa oss framåt i utvecklingen. Likaså var det glädjande att se så många deltagare från alla världens hörn kunna dra nytta av den kunskap som medgavs under dessa dagar." Så skriver Margret Leosdottir, överläkare vid Skånes Universitetssjukhus i Malmö, i sin kongressrapport som du kan ta del av här nedan. Läs även en intervju med Margret Leosdottir och Lars Lund, överläkare vid hjärtkliniken, Karolinska Universitetssjukhuset.

Nyheter från ESC 2021 – den preventiva kardiologens perspektiv

Uppdaterade riktlinjer för prevention med flera viktiga förändringar. Studie som förstärker SGLT2-hämmarnas plats i kardiologens verktygslåda. Ny data ger ytterligare underlag för att ge influensavaccin i samband med en akut hjärthändelse. Det lyfter Margret Leosdottir, överläkare vid Skånes Universitetssjukhus i Malmö, i sin kongressrapport från ESC i år.

Läs hela rapporten >>

Fokus på individen i nya riktlinjer om prevention vid kardiovaskulär sjukdom

Den viktigaste förändringen i riktlinjerna för prevention är en betydligt större betoning på individualisering av behandling samt patientens delaktighet i besluten. Det anser Margret Leosdottir, överläkare vid Skånes Universitetssjukhus i Malmö, som bevakade ESC-kongressen där de nya riktlinjerna presenterades. För NetdoktorPro berättar hon mer om de största nyheterna och vad hon tyckte om årets virtuella möte.

Läs intervjun här >>

Hjärtsviktsstudie får stor uppmärksamhet under årets möte

En ny studie visar att SGLT2-hämmaren empagliflozin även förbättrar prognosen för patienter med hjärtsvikt och bevarad vänsterkammarfunktion. En patientgrupp där det tidigare har saknats framgångsrik behandling. Det här är det inom alla kategorier största som hände på årets ESC-kongress, menar Lars Lund, överläkare vid hjärtkliniken, Karolinska Universitetssjukhuset som bevakade området.

Läs intervjun här >>

Rapportering från ESC 2020

ESC 2020 hölls enbart på distans på grund av covid-19-pandemin. Trots det var det fler än någonsin besökte kongressen. Förutom en sammanfattning kan du läsa några av deltagarnas upplevelse från mötet och vad de tar med sig därifrån.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om NetdoktorPros personuppgiftspolicy här .

Sammanfattning från rekordstort hjärtmöte

Behandlingsstudier vid akut såväl som kronisk sjukdom, med fokus på livskvalitet. Nya riktlinjer och tekniska framsteg liksom framtidens utmaningar var andra heta diskussionsämnen under årets ESC-möte. Det skriver hjärtsviktskardiologen och överläkaren Kristjan Karason i en kongressrapport.

Läs hela rapporten >>

Så förändras vården för hjärt- och kärlsjuka

NetdoktorPro frågor hjärtsviktskardiologen Kristjan Karason vad han personligen tycker var det viktigaste som lyftes under mötet, och vad det innebär för patienterna.

Läs hela artikeln >>

Hjärt-kärlnyheter med diabetesfokus

Fler än någonsin besökte årets virtuella ESC-kongress. En av dem är Lars Rydén, senior professor i kardiologi vid Karolinska institutet. För NetdoktorPro berättar han om de stora snackisarna under mötet, sett från ett diabetesperspektiv.

Läs hela intervjun >>


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.