Fokus på individen i nya riktlinjer om prevention vid kardiovaskulär sjukdom
Den viktigaste förändringen i riktlinjerna för prevention är en betydligt större betoning på individualisering av behandling samt patientens delaktighet i besluten. Det anser Margret Leosdottir, överläkare vid Skånes Universitetssjukhus i Malmö, som bevakade ESC-kongressen där de nya riktlinjerna presenterades. För NetdoktorPro berättar hon mer om de största nyheterna och vad hon tyckte om årets virtuella möte.
Hallå där Margret Leosdottir...
Vad stod i fokus under ESC 2021?
– För mig var det nog de nya preventionsriktlinjerna. Det var mycket funderingar kring residual risk också, både vad gäller bedömning och nya behandlingsalternativ, något jag tyckte var spännande.
Vad har förändrats sedan 2016 då ESC-riktlinjerna uppdaterades senast?
– Individualisering och patientmedverkan har fått en central roll, vilket är den största förändringen. Vissa behandlingsmål har skärpts i enlighet med evidens som
NetdoktorPro rapporterar från ESC
Följ vår kongressbevakning från europeiska kardiologföreningens (ESC) årliga möte. Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.

Margret Leosdottir, överläkare vid Skånes Universitetssjukhus i Malmö.
framkommit sedan 2016, inklusive målen för LDL och blodtryck. Avseende levnadsvanor har man primär fokus på tobak, men har även lyft in nya rekommendationer om stillasittande och medelhavskost.
Läs riktlinjerna i sin helhet här >>
Vilka var de största nyheterna som du tog del av?
– Förutom riktlinjerna var det nog EMPEROR-Preserved och IAMI studierna som var de mest spännande nyheterna.
Fabrys sjukdom – mångsidig och svårdiagnostiserad
Fabrys sjukdom är en ärftlig lysosomal inlagringssjukdom orsakad av en mutation i GLA-genen. Mutationen leder till en brist på eller total avsaknad av enzymet alfagalaktosidas A som normalt bryter ner glykosfingolipider. Vid Fabrys sjukdom lagras istället globotriaocylceramid (Gb3) in i framförallt hjärta, njurar och blodkärl i hjärnan.
Läs mer om dessa studier i Margret Leosdottirs kongressrapport från ESC 2021 här >>
Vad tyckte du om årets ESC-möte? Var det något du saknade?
– Kongressen var väldigt professionellt genomförd. Den digitala formen kommer nog vara dominerande i framtiden tror jag, då så mycket fler kan nås än vid ett fysiskt möte. Att träffa människor är dock det jag saknar allra mest!
-
NetdoktorPro rapporterar från ESC
Här samlar vi vår kongressbevakning från den europeiska kardiologföreningen (ESC) årliga möte. Ta del av de senaste nyheterna inom kardiologi.
-
ESC 2023: Här är senaste nyheterna inom kardiologi
Bruna Gigante, överläkare i kardiologi vid Danderyds sjukhus och docent i kardiovaskulär epidemiologi vid Karolinska Institutet sammanfattar.
-
Grönt ljus för mavakamten för behandling av HCM hos vuxna
Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s rådgivande kommitté, CHMP ger nu grönt ljus för Camzyos (mavakampten) som behandling av symtomatisk obstruktiv hypertrofisk kardiomyopati (HCM) hos vuxna patienter.
-
Underbehandling av hypertoni – trots stora vinster vid behandling
Trots påtagliga behandlingsvinster och få biverkningar vid blodtrycksbehandling är hypertoni ett underbehandlat tillstånd. Här får du en kort guide på hur du effektivt behandlar dina blodtryckspatienter.
-
Så skiljer sig lymfödem från andra typer av ödem
Ödem är ett symtom som förekommer vid en rad olika tillstånd. Lymfödem är en egen diagnos som beror på ansamling av lymfvätska i vävnader. Långvarigt lymfödem kan ge upphov till komplikationer varför tidig behandling är mycket viktig.
-
Chock
-
Angina pectoris och obstruktiv kranskärlssjukdom
Vid obstruktiv kranskärlssjukdom beror symtom och tecken på aterosklerotiska processer i kärlen. Vid angina pectoris handlar det om bröstsmärtor/obehag som uppstår efter/under fysisk ansträngning och/eller emotionell stress.
-
Främmande kropp i nedre luftvägarna, andningsstopp