Långa avstånd hämmar patienter från att delta i hjärtrehabilitering
Trots evidens och hög prioritet i nationella riktlinjer deltar ytterst få patienter i fysisk hjärtrehabilitering. Under Kardiovaskulära vårmötet 2019 i Göteborg konstaterades att sjukvården misslyckats totalt med att få patienter att delta i den här typen av träning arrangerat av sjukvården.

Nytt resevaccin ska förebygga denguefeber
Qdenga är det nya resevaccinet som numera är godkänt i Sverige för att förebygga denguefeber.
C-APROM/SE/QDE/0013
Både vetenskapliga studier och nationella riktlinjer för hjärtsjukvård slår fast att fysisk träning som behandling är en central del vid rehabiliteringen efter kranskärlssjukdom.
– Fysisk träning inom hjärtrehabilitering är livsviktig, och det finns stark evidens i dag för att deltagande i träningsbaserad hjärtrehabilitering medför en rad positiva effekter på mortalitet, återinläggning på sjukhus, kardiovaskulära riskfaktorer, ångest, och depression, säger Sabina Borg, forskare i fysioterapi vid Linköpings universitet.
Träningsbaserad hjärtrehabilitering inkluderar både kondition- och styrketräning. Det bör pågå i minst tre månader och inledas och avslutas med fysiska funktionstester. Sabina Borg berättade om forskning som visat att regelbunden fysisk träning haft lika god effekt på hjärtinfarktpatienter som blodtryckssänkande läkemedel.
– Trots detta är fysisk träning en underutnyttjad behandlingsform inom hjärtrehabiliteringen. Det är beklagligt, inte minst för att det här är en väldigt kostnadseffektiv behandling, säger hon.
Svårt att få patienter att delta
Deltagande och följsamhet till hjärtrehabiliterande träning är låg. Andelen patienter som deltar i Europa ligger på omkring 30 procent, mindre än hälften vidmakthåller sina motionsvanor sex månader efter avslutad rehabiliteringsprogram. Enligt kvalitetsregistret Swedhearts årsrapport 2018 deltog endast 19 procent av de svenska kranskärlpatienterna i träningsbaserad hjärtrehabilitering på sjukhus och skillnaden var stor mellan sjukhusen.
– Här behöver vi fundera på hur våra resurser ser ut och hur de fördelas, och våra möjligheter att ta emot fler patienter i den här behandlingsformen.
Läs även: "Kunskapen om förmaksflimmer har ökat avsevärt"
NetdoktorPro rapporterar från ESC
Följ vår kongressbevakning från europeiska kardiologföreningens (ESC) årliga möte. Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.
Avståndet är ett hinder
Varför deltar då inte fler patienter i den träningsbaserade hjärtrehabiliteringen? Sabina Borg menar att det finns ett stort antal hinder för patienterna. Resultatet från hennes avhandling visade att avståndet till sjukhuset var den starkaste orsaken till att patienterna inte deltog i träningen. Ett avstånd på 16 kilometer eller mer var kopplat till ökad risk för att inte delta. Studiens resultat gick i samma linje som tidigare studier både nationellt och internationellt.
– Det som utmärkte Sverige i den här studien var att kvinnor deltog i större utsträckning än män i fysisk träning på sjukhus. Tidigare studier har beskrivit det motsatta.
“Totalt misslyckande”
Moderator Kristina Hambraeus konstaterar i slutet av seminariet att sjukvården misslyckats totalt med att få patienter att delta i fysisk hjärtrehabilitering. Sabina Borg ger medhåll och tillägger att sjukvården bör titta på andra modeller för träning och för att lyckas aktivera patienter.
– Jag tror att det är viktigt, precis som forskningen visar, att vi också tittar på andra alternativ, säger Sabina Borg.
Forskning pågår kring hur geografiska avståndet kan övervinnas. En strategi berättar Sabina är att arbeta med alternativa modeller, vilket inkluderar hembaserad träning, E-hälsa, och bättre samarbete med primärvården för att skapa träningsmöjligheter närmare patienterna. Även komponenter i interventioner, alltså självmonitorering, specifik målsättning och feedback på beteende och träning.
Sabina Borg deltog under seminariet Preventionsriktlinjer - Kunskapslucka i det dagliga arbetet, under Kardiovaskulära vårmötet den 11 april 2019.
-
NetdoktorPro rapporterar från ESC
Här samlar vi vår kongressbevakning från den europeiska kardiologföreningen (ESC) årliga möte. Ta del av de senaste nyheterna inom kardiologi.
-
Registreringen av hjärtinfarktpatienter över 80 år behöver bli bättre
Allt fler håller sig friska långt upp i åren och det är viktigt att en så stor andel som möjligt av de som insjuknar i hjärtinfarkt registreras i det nationella kvalitetsregistret för hjärtinfarktvård, RIKS-HIA. Andelen av patienter som registrerats i RIKS-HIA ligger lä...
-
SGLT-2 hämmare i centrum vid europeisk diabeteskongress
Highlights från EASD 2022 i Stockholm, ett synnerligen lyckat hydridmöte som innehöll en mycket bred palett med intressanta sessioner så som till exempel heta metaanalyser inom kost och typ 2 diabetes. Vidare DELIVER trial som befäster betydelsen av SGLT-2 hämmare inom hjärtsvikt, reviderade riktlinjer för typ 2 diabetes i samarbete med ADA, Charcotfoten och betablockargel mot fotsår, helt automatisk insulinpumpar, samt dessutom en uppdatering kring UKPDS efter 44 år!
-
Rapportering från ESC 2022
För första gången sedan COVID-19 pandemin kunde ESC hålla sin årliga kongress ”in real life” och den genomfördes i år i varma Barcelona. De nya reglerna för air condition satte flera av deltagarna på prov, inte minst deltagarna med traditionell klädsel i form av slips o...
-
Ny cellterapi mot hjärtsvikt identifierad
En cellterapi mot hjärtsvikt, med potenial att läka skador efter en hjärtinfarkt har identifierats av bland annat svenska forskare.