Patient med tidigare hjärtinfarkt
68-åriga Kerstin drabbades av en hjärtinfarkt för två år sedan. Nu kommer hon till dig som läkare på vårdcentralen för en årlig uppföljning. I labstatus noteras förhöjda blodfettvärden. Hur går du vidare?

Kranskärlssjukdom utgör en av de vanligaste folksjukdomarna i Sverige. Då kranskärlssjukdom är kroniskt är regelbunden uppföljning och sekundärprevention är avgörande för patienternas framtida prognos.
Genom att följa patientfallet om Kerstin får du som allmänläkare den senaste medicinska kunskapen om sekundärprevention vid kranskärlssjukdom, så du kan ge dina patienter bästa möjliga vård.
Fler patientfall
NetdoktorPro erbjuder även patientfall inom många andra tillstånd. Här hittar du alla våra patientfall och fler är på väg.
Har du önskemål om patientfall du skulle vilja följa? Mejla till caroline.holmqvist@netdoktor.se.
-
NetdoktorPro rapporterar från ESC
Här samlar vi vår kongressbevakning från den europeiska kardiologföreningen (ESC) årliga möte. Ta del av de senaste nyheterna inom kardiologi.
-
SGLT-2 hämmare i centrum vid europeisk diabeteskongress
Highlights från EASD 2022 i Stockholm, ett synnerligen lyckat hydridmöte som innehöll en mycket bred palett med intressanta sessioner så som till exempel heta metaanalyser inom kost och typ 2 diabetes. Vidare DELIVER trial som befäster betydelsen av SGLT-2 hämmare inom hjärtsvikt, reviderade riktlinjer för typ 2 diabetes i samarbete med ADA, Charcotfoten och betablockargel mot fotsår, helt automatisk insulinpumpar, samt dessutom en uppdatering kring UKPDS efter 44 år!
-
Det här är årets nya ESC-riktlinjer
Under årets hjärtkongress, ESC 2022, presenterades flera nya riktlinjer. Förutom tre reviderade riktlinjer, presenterade för första gången även nya riktlinjer inom området kardio-onkologi. Här är de viktigaste nyheterna i ESC-riktlinjerna 2022.
-
Ny cellterapi mot hjärtsvikt identifierad
En cellterapi mot hjärtsvikt, med potenial att läka skador efter en hjärtinfarkt har identifierats av bland annat svenska forskare.
-
CT-angiografi upptäcker fler patienter i riskzonen
CT-angiografi upptäcker till skillnad från kranskärlsröntgen plack i kranskärlen som inte ännu utvecklats till regelrätta förträngningar (ateromatos). Samtidigt är andelen som genomgår CT-angiografi fortsatt låg i Sverige.