ESC: Hjärt-kärlnyheter med diabetesfokus
Fler än någonsin besökte årets virtuella ESC-kongress, som gick av stapeln den 29 augusti till 1 september. En av dem är Lars Rydén, senior professor i kardiologi vid Karolinska institutet. För NetdoktorPro berättar han om de stora snackisarna under mötet.

Behandling med IV järn i högdosinfusion
Önskar du ge behandling med IV järn upp till 20 mg/kg vid ett infusionstillfälle utan krav på fosfatmätningar?
58-SE-11-2022
Hallå där Lars Rydén...
Vilka sessioner bevakade du och vad stod i fokus där?
– Med hänsyn till mitt och min forskargrupps intresse för diabetes och hjärt-kärlsjukdom blev det ganska mycket inom det ämnesområdet. Här fanns dessutom en del viktiga nyheter att inhämta. “Emperor-reduced” och “DAPA kidney disease” var viktiga nya rapporter.
– En annan grupp av ny förmedlad information jag försökte täcka var riktlinjer. Hann inte allt men jag vill framhålla de nya och första riktlinjerna för “Sports Cardiology and Exercise in Patients with Cardiovascular Disease”. Intressant var dessutom nya farmakologiska möjligheter att behandla hypertrof kardiomyopati och att man inte behöver ge annan trombocytstabiliserande terapi till patienter med TAVI, det vill säga kateterburna aortaklaffar. Att kolkicin har en positiv effekt på postinfarktpatienter stödjer antiinflammationshypotesen och var spännande det med. Nya intressanta förmaksflimmerriktlinjer presenterades och där var kanske en höjdpunkt att man lade stor vikt vid livsstilsfrågor, något som tidigare inte varit fallet.
Vad anser du var mest relevant och varför?
– För mig nyheter inom diabetes hjärt-kärlområdet som bekräftar de stora fördelar som moderna läkemedel har. Att SGLT2-hämmare dessutom har en mycket god effekt vid hjärtsvikt även utan samtidig diabetes. Där är förbehållet dock att diabetesförekomsten i dessa studier är ganska ytligt studerad och många av dessa studiepatienter torde vara dysglykemiska.
Hur skulle du beskriva ESC 2020?
– Ytterst välordnad med ganska kort förvarning lyckades ESC på ett fantastiskt sätt att ordna ett levande virtuellt och mycket innehållsrikt möte. Antalet som besökte kongressen torde legat över 100 000, vilket ger en enorm spridning av nyheterna mycket mer än om man ska fara till kongressen. Då brukar det röra sig om 34 000 deltagare. Vad man missade var att träffa vänner och kollegor från när och fjärran.
NetdoktorPro rapporterar från ESC
Följ vår kongressbevakning från europeiska kardiologföreningens (ESC) årliga möte. Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.
-
NetdoktorPro rapporterar från ESC
Här samlar vi vår kongressbevakning från den europeiska kardiologföreningen (ESC) årliga möte. Ta del av de senaste nyheterna inom kardiologi.
-
Rapportering från ESC 2022
För första gången sedan COVID-19 pandemin kunde ESC hålla sin årliga kongress ”in real life” och den genomfördes i år i varma Barcelona. De nya reglerna för air condition satte flera av deltagarna på prov, inte minst deltagarna med traditionell klädsel i form av slips o...
-
Ny cellterapi mot hjärtsvikt identifierad
En cellterapi mot hjärtsvikt, med potenial att läka skador efter en hjärtinfarkt har identifierats av bland annat svenska forskare.
-
Hjärtsvikt
Hjärtsvikt är ett syndrom som definieras som: otillräcklig hjärtminutvolym (cardiac output, CO) för att möta kroppens behov (framåtsvikt) eller tillräcklig hjärtminutvolym, men endast tack vare kompensatoriskt förhöjda fyllnadstryck (bakåtsvikt).
-
ESC 2021: Fokus på individen i nya riktlinjer om prevention
Den viktigaste förändringen i riktlinjerna för prevention är en betydligt större betoning på individualisering av behandling samt patientens delaktighet i besluten. Det anser Margret Leosdottir, överläkare vid Skånes Universitetssjukhus i Malmö.
-
Stora geografiska skillnader i risken att drabbas av hjärtinfarkt
Att drabbas av hjärtinfarkt är nästan dubbelt så stor i Norrbotten jämfört med Uppsala län – och klyftorna verkar dessutom växa. Så vad krävs egentligen för att jämna ut de regionala skillnaderna?
-
AV-block och grenblock
örekomst av AV-block och grenblock ökar med åldern, och är vanligare bland män och bland personer med känd kardiovaskulär sjukdom.
-
Angina pectoris och obstruktiv kranskärlssjukdom
Vid obstruktiv kranskärlssjukdom beror symtom och tecken på aterosklerotiska processer i kärlen. Vid angina pectoris handlar det om bröstsmärtor/obehag som uppstår efter/under fysisk ansträngning och/eller emotionell stress.