
ESC: Hjärt-kärlnyheter med diabetesfokus
Fler än någonsin besökte årets virtuella ESC-kongress, som gick av stapeln den 29 augusti till 1 september. En av dem är Lars Rydén, senior professor i kardiologi vid Karolinska institutet. För NetdoktorPro berättar han om de stora snackisarna under mötet.
Hallå där Lars Rydén...
Vilka sessioner bevakade du och vad stod i fokus där?
– Med hänsyn till mitt och min forskargrupps intresse för diabetes och hjärt-kärlsjukdom blev det ganska mycket inom det ämnesområdet. Här fanns dessutom en del viktiga nyheter att inhämta. “Emperor-reduced” och “DAPA kidney disease” var viktiga nya rapporter.
– En annan grupp av ny förmedlad information jag försökte täcka var riktlinjer. Hann inte allt men jag vill framhålla de nya och första riktlinjerna för “Sports Cardiology and Exercise in Patients with Cardiovascular Disease”. Intressant var dessutom nya farmakologiska möjligheter att behandla hypertrof kardiomyopati och att man inte behöver ge annan trombocytstabiliserande terapi till patienter med TAVI, det vill säga kateterburna aortaklaffar. Att kolkicin har en positiv effekt på postinfarktpatienter stödjer antiinflammationshypotesen och var spännande det med. Nya intressanta förmaksflimmerriktlinjer presenterades och där var kanske en höjdpunkt att man lade stor vikt vid livsstilsfrågor, något som tidigare inte varit fallet.
Vad anser du var mest relevant och varför?
– För mig nyheter inom diabetes hjärt-kärlområdet som bekräftar de stora fördelar som moderna läkemedel har. Att SGLT2-hämmare dessutom har en mycket god effekt vid hjärtsvikt även utan samtidig diabetes. Där är förbehållet dock att diabetesförekomsten i dessa studier är ganska ytligt studerad och många av dessa studiepatienter torde vara dysglykemiska.
Hur skulle du beskriva ESC 2020?
– Ytterst välordnad med ganska kort förvarning lyckades ESC på ett fantastiskt sätt att ordna ett levande virtuellt och mycket innehållsrikt möte. Antalet som besökte kongressen torde legat över 100 000, vilket ger en enorm spridning av nyheterna mycket mer än om man ska fara till kongressen. Då brukar det röra sig om 34 000 deltagare. Vad man missade var att träffa vänner och kollegor från när och fjärran.
-
Hjärtinfarkt
Termen hjärtinfarkt skall användas när det finns belägg för myokardiell nekros orsakad av myokardiell ischemi. I Sverige uppgår antalet hjärtinfarkter till cirka 50 000 per år. Incidensen av hjärtinfarkt har dock under de senaste decennierna sjunkit för varje år.
-
NetdoktorPro rapporterar från ESC 2020
Här har vi samlat vår kongressbevakning från den europeiska kardiologföreningen (ESC) årliga kongress, som 2020 enbart hölls på distans. Vi har även frågat några deltagare vad de tyckte om mötet och vad de tar med sig därifrån.
-
Fortbilda dig inom kardiologi
Nu kan du testa din kunskap inom kardiologi genom NetdoktorPro:s interaktiva fortbildningar. Följ patientfall om bland annat förmaksflimmer och diabetes och kardiovaskulär sjukdom.
-
ESC: Sammanfattning från rekordstort hjärtmöte
Missade du årets största kardiologimöte? I en kongressrapport delar hjärtsviktskardiologen och överläkaren Kristjan Karason med sig av sina erfarenheter därifrån.
-
Det här bör du veta om de nya reglerna för läkemedelsutbyte
Sedan juni 2020 erbjuder apoteken utbyte även för läkemedel som inte ingår i läkemedelsförmånerna. Men vad innebär förändringen rent praktiskt?
-
Aortastenos
Aortastenos (AS) innebär en förträngning av aortaklaffen som leder till försämrad hjärtfunktion.
-
7 råd vid utredning av förmaksflimmer
Sjukdomen är inte alltid så tydlig vilket kan förklara mörkertalet av odiagnostiserade patienter, som skulle ha nytta av behandling. Det här bör du ha koll på vid utredning av flimmer.
-
"Kunskapen om förmaksflimmer har ökat avsevärt"
Allt fler uppmärksammar tecken på sjukdom tidigare och vidtar åtgärder direkt, visar resultaten från NetdoktorPro:s fortbildning.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu