ESC: Så förändras vården för hjärt- och kärlsjuka
I sin kongressrapport summerar hjärtsviktskardiologen Kristjan Karason ESC 2020. NetdoktorPro frågar honom vad han tycker var det viktigaste som lyftes under mötet, och vad det innebär för patienterna.

Behandling med IV järn i högdosinfusion
Önskar du ge behandling med IV järn upp till 20 mg/kg vid ett infusionstillfälle utan krav på fosfatmätningar?
58-SE-11-2022
Hjärtsvikt, preventiv kardiologi, ischemisk hjärtsjukdom, arytmi, klaffar och kardiomyopatier var de områden som Kristjan Karason, överläkare i kardiologi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, bevakade under årets digitala ESC-möte.
Här är några av nyheterna som han tycker stack ut:

Kristjan Karason
- SGLT2-hämmare vid HFrEF.
- Tidig rytmkontroll vid förmaksflimmer ger bättre resultat än standardbehandling.
- Monoterapi med ASA efter TAVI bättre än DAPT utan ökning i kardiovaskulära händelser.
- Prasurgel framför tikagrelor efter akut koronart syndrom.
Mycket av det som presenterades under kongressen innebär förändringar för patienterna. Här är några exempel som Kristjan Karason lyfter fram:
- Vid behandling av kronisk hjärtsvikt bör man intervenera mot fem patofysiologiska mekanismer, med fyra olika läkemedel och kan lägga till tre ytterligare under speciella situationer.
- Nya EHRA ESC Guidelines för förmaksflimmer: Integrerad vård och mer patientfokuserat, uppgraderade rekommendationer för flimmerablation och livsstilsmodifiering.
- Det har kommit ett nytt läkemedel för patient med hypertrofisk obstruktiv kardiomyopati som riktas mot den patofysiologiska mekanismen.
- Det har även kommit ett läkemedel för behandling av transtyretin amyloidos i hjärtat.
Läs mer om detta i Kristjan Karasons kongressrapport här >>
NetdoktorPro rapporterar från ESC
Följ vår kongressbevakning från europeiska kardiologföreningens (ESC) årliga möte. Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.
-
NetdoktorPro rapporterar från ESC
Här samlar vi vår kongressbevakning från den europeiska kardiologföreningen (ESC) årliga möte. Ta del av de senaste nyheterna inom kardiologi.
-
SGLT-2 hämmare i centrum vid europeisk diabeteskongress
Highlights från EASD 2022 i Stockholm, ett synnerligen lyckat hydridmöte som innehöll en mycket bred palett med intressanta sessioner så som till exempel heta metaanalyser inom kost och typ 2 diabetes. Vidare DELIVER trial som befäster betydelsen av SGLT-2 hämmare inom hjärtsvikt, reviderade riktlinjer för typ 2 diabetes i samarbete med ADA, Charcotfoten och betablockargel mot fotsår, helt automatisk insulinpumpar, samt dessutom en uppdatering kring UKPDS efter 44 år!
-
Ny cellterapi mot hjärtsvikt identifierad
En cellterapi mot hjärtsvikt, med potenial att läka skador efter en hjärtinfarkt har identifierats av bland annat svenska forskare.
-
Hjärtsvikt
Hjärtsvikt är ett syndrom som definieras som: otillräcklig hjärtminutvolym (cardiac output, CO) för att möta kroppens behov (framåtsvikt) eller tillräcklig hjärtminutvolym, men endast tack vare kompensatoriskt förhöjda fyllnadstryck (bakåtsvikt).
-
ESC 2021: Fokus på individen i nya riktlinjer om prevention
Den viktigaste förändringen i riktlinjerna för prevention är en betydligt större betoning på individualisering av behandling samt patientens delaktighet i besluten. Det anser Margret Leosdottir, överläkare vid Skånes Universitetssjukhus i Malmö.
-
Stora geografiska skillnader i risken att drabbas av hjärtinfarkt
Att drabbas av hjärtinfarkt är nästan dubbelt så stor i Norrbotten jämfört med Uppsala län – och klyftorna verkar dessutom växa. Så vad krävs egentligen för att jämna ut de regionala skillnaderna?
-
AV-block och grenblock
örekomst av AV-block och grenblock ökar med åldern, och är vanligare bland män och bland personer med känd kardiovaskulär sjukdom.
-
Angina pectoris och obstruktiv kranskärlssjukdom
Vid obstruktiv kranskärlssjukdom beror symtom och tecken på aterosklerotiska processer i kärlen. Vid angina pectoris handlar det om bröstsmärtor/obehag som uppstår efter/under fysisk ansträngning och/eller emotionell stress.