ESC: Så förändras vården för hjärt- och kärlsjuka
I sin kongressrapport summerar hjärtsviktskardiologen Kristjan Karason ESC 2020. NetdoktorPro frågar honom vad han tycker var det viktigaste som lyftes under mötet, och vad det innebär för patienterna.

Hjärtsvikt, preventiv kardiologi, ischemisk hjärtsjukdom, arytmi, klaffar och kardiomyopatier var de områden som Kristjan Karason, överläkare i kardiologi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, bevakade under årets digitala ESC-möte.
Här är några av nyheterna som han tycker stack ut:

Kristjan Karason
- SGLT2-hämmare vid HFrEF.
- Tidig rytmkontroll vid förmaksflimmer ger bättre resultat än standardbehandling.
- Monoterapi med ASA efter TAVI bättre än DAPT utan ökning i kardiovaskulära händelser.
- Prasurgel framför tikagrelor efter akut koronart syndrom.
Mycket av det som presenterades under kongressen innebär förändringar för patienterna. Här är några exempel som Kristjan Karason lyfter fram:
- Vid behandling av kronisk hjärtsvikt bör man intervenera mot fem patofysiologiska mekanismer, med fyra olika läkemedel och kan lägga till tre ytterligare under speciella situationer.
- Nya EHRA ESC Guidelines för förmaksflimmer: Integrerad vård och mer patientfokuserat, uppgraderade rekommendationer för flimmerablation och livsstilsmodifiering.
- Det har kommit ett nytt läkemedel för patient med hypertrofisk obstruktiv kardiomyopati som riktas mot den patofysiologiska mekanismen.
- Det har även kommit ett läkemedel för behandling av transtyretin amyloidos i hjärtat.
Läs mer om detta i Kristjan Karasons kongressrapport här >>
Behandling av järnbrist hos hjärtsviktspatienter får hög prioritet i uppdaterade ESC-riktlinjer
Hos patienter med akut och kronisk hjärtsvikt är järnbrist, med eller utan anemi, vanligt. Så pass vanligt att man räknar med att hälften av hjärtsviktspopulationen har järnbrist. Det menar Michael Fu, professor och överläkare i kardiologi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, som välkomnar de uppdaterade riktlinjerna från ESC.
-
NetdoktorPro rapporterar från ESC
Här samlar vi vår kongressbevakning från den europeiska kardiologföreningen (ESC) årliga möte. Ta del av de senaste nyheterna inom kardiologi.
-
ESC 2023: Här är senaste nyheterna inom kardiologi
Bruna Gigante, överläkare i kardiologi vid Danderyds sjukhus och docent i kardiovaskulär epidemiologi vid Karolinska Institutet sammanfattar.
-
Grönt ljus för mavakamten för behandling av HCM hos vuxna
Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s rådgivande kommitté, CHMP ger nu grönt ljus för Camzyos (mavakampten) som behandling av symtomatisk obstruktiv hypertrofisk kardiomyopati (HCM) hos vuxna patienter.
-
Underbehandling av hypertoni – trots stora vinster vid behandling
Trots påtagliga behandlingsvinster och få biverkningar vid blodtrycksbehandling är hypertoni ett underbehandlat tillstånd. Här får du en kort guide på hur du effektivt behandlar dina blodtryckspatienter.
-
Så skiljer sig lymfödem från andra typer av ödem
Ödem är ett symtom som förekommer vid en rad olika tillstånd. Lymfödem är en egen diagnos som beror på ansamling av lymfvätska i vävnader. Långvarigt lymfödem kan ge upphov till komplikationer varför tidig behandling är mycket viktig.
-
Angina pectoris och obstruktiv kranskärlssjukdom
Vid obstruktiv kranskärlssjukdom beror symtom och tecken på aterosklerotiska processer i kärlen. Vid angina pectoris handlar det om bröstsmärtor/obehag som uppstår efter/under fysisk ansträngning och/eller emotionell stress.
-
Akut hjärtinfarkt
-
Främmande kropp i nedre luftvägarna, andningsstopp