
Pneumokocksjukdom - här är riskgruppen där många saknar skydd
Ge vaccin mot lunginflammation till alla över 65 år, kräver landets seniororganisationer. Region Norrbotten såg hälso- och hälsoekonomiska vinster i att vaccinera riskpatienterna och valde att inte vänta på ett nationellt beslut – nu drygt två år senare konstaterar smittskyddsläkaren Anders Nystedt att efterfrågan på vaccin är stor hos de äldre.
Varje år insjuknar cirka 1 500 personer i Sverige i pneumokocksjukdom, och en till två procent av dem avlider. Det visar uppgifter från Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen. Sedan 2009 ingår pneumokockvaccin i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Men även äldre behöver skydd mot pneumokocksjukdom och sedan fyra år tillbaka rekommenderar Folkhälsomyndigheten alla över 65 år att vacciner sig. Kostnaden får individen själv stå för eftersom det saknas ett nationellt beslut om subventionerad vaccination. Om inte sjukvårdsregionen tar frågan i egna händer – såsom Region Norrbotten.
Erbjuder vaccin mot pneumokocker i samband med vårdbesök
Sedan mars 2018 erbjuds alla personer över 65 år samt riskgrupper i Norrbotten att kostnadsfritt få vaccin mot invasiv pneumokocksjukdom. Sjukvården har som uppdrag att varje gång en ovaccinerad riskpatient är på besök inom vården, året runt, oavsett anledning, erbjuda pneumokockvaccination.
– Regionledningen i Norrbotten såg hälso- och sannolikt hälsoekonomiska vinster i att vaccinera upp riskpatienterna och valde att inte vänta (vi har ju redan väntat rätt länge) på federalt beslut, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Region Norrbotten, i en tidigare intervju med NetdoktorPro.
Nu drygt två år senare kontaktar NetdoktorPro Anders Nystedt för att följa upp det lokala vaccinationsprogrammet.
Har ni kunnat se några effekter av vaccinationsprogrammet än?
– Lite för tidigt kanske men tendens till. Hade tänkt göra en djupanalys i vintras men det kom något emellan…
Har efterfrågan på vaccination förändrats under corona-pandemin?
– Har inte hört så. Primärt under epidemin var det lite snack om detta men inte nu.
Hur ser täckningsgraden bland 65 år och äldre ut?
– Passerade väl 50 procent i fjol.
Tror du att fler regioner kommer anamma er modell för pneumokockvaccination?
– Flera resonerar på detta sätt, så jag hoppas det.
Vidare berättar Anders Nystedt att regionen nu kommer fortsätta följa upp vaccinationsfrekvensen samt även incidensen av invasiva pneumokockinfektioner i slutenvård, samt lunginflammationsdiagnoser i öppen och slutenvård över tid.
Äldre riskerar allvarlig pneumokocksjukdom
Några andra som hoppas på att fler tar efter Norrbottens modell är Senoirorganisationerna SPF Seniorerna, PRO och SKPF Pensionärerna. I ett gemensamt brev till Folkhälsomyndigheten, som skickades i maj 2020, argumenterar de för ett nationellt beslut.
I brevet lyfts Danmark som ett exempel, som sedan våren 2020 erbjuder alla invånare som är 65 år eller äldre gratis pneumokockvaccination. Detsamma gäller även andra riskgrupper. Syftet är att minska antalet sårbara patienter som drabbas av allvarliga sjukdomar och hjälpa till att förhindra överbelastning av sjukvårdssystemet.
För att slippa trängas i väntrum för att få vaccin framhåller de Region Norrbottens modell – att erbjuda vaccination vid besök i vården. Andra alternativ är besök hos de äldre, eller som i Danmark med mobila uppsökande vaccinationsbussar, skriver förbundsordförande Eva Eriksson, Christina Tallberg, ordförande för PRO och Berit Bölander, ordförande för SKPF Pensionärerna.
KURS - Immunterapi vid lungcancer: Här lär du dig det senaste om immunterapi vid lungcancer »
-
Här är några tidiga symtom vid lungcancer
Primärvårdsläkare såväl som allmänheten kan bli bättre på att observera tidiga symtom vid lungcancer, vilka lätt kan förväxlas med andra tillstånd. Överläkare Mikael Johansson berättar om vad man bör vara uppmärksam på.
-
Din patient har spridd lungcancer
Undersökning med lungröntgen och DT visar att patienten har lungtumör med pleural spridning, men också förstorade lymfkörtlar i mediastinum och hals samt bilaterala multipla metastasmisstänkta noduli. Patienten remitteras till lungklinik för fortsatt utredning.
-
3 patienter där lungcancer alltid ska uteslutas
Att hitta lungcancer i ett tidigt stadie är avgörande och ökar möjligheten att bli botad. Dessvärre är sjukdomen ofta svårupptäckt i och med diffusa symtom. Här är tre patienter som alltid bör utredas vidare.
-
11 cirkulerade myter om lungcancer
Myter om sjukdomar har alltid funnits och är ofta svåra att ta död på. Att känna till de osanningar som cirkulerar kan dock underlätta i bemötandet av oroliga patienter och är därför av stor vikt. Denna medvetenhet kan dessutom hjälpa till att styra riktning när det gäl...
-
Pneumoni: Därför drabbas äldre av höga vaccinkostnader
Förekomsten av pneumoni är tydligt åldersrelaterad och risken för allvarlig sjukdom och komplikationer ökar med stigande ålder. Idag täcks pneumokockvaccination bara av Folkhälsomyndighetens icke-bindande rekommendation. Något som gör att antalet vaccinerade skiljer sig stort runt om i landet.
-
KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom
KOL är egentligen ett samlingsbegrepp för flera olika sjukdomstillstånd i luftvägar och lungor som uttrycks olika starkt hos olika individer. Ofta finner man hos en och samma individ olika sjukdomsmönster lokaliserade till olika delar av en och samma lunga. I praktiken är rökning den dominerande orsaksfaktorn men även icke-rökare drabbas.
-
Lunghamartom
Ett hamartom är en godartad tumör i ett organ. Det består av vävnad som finns normalt på stället, men som växer på ett oorganiserat sätt. Lunghamartom är vanligtvis solitära och växer långsamt.
-
Lungcancer
I Sverige insjuknar över 4 000 personer årligen i lungcancer. Det gör cancerformen till den fjärde vanligaste hos både kvinnor och män och den vanligaste cancerdödsorsaken, både i Sverige som i världen.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu