Intervju | Infektion

Nu ska färre norrbottningar få lunginflammation

Hallå där Anders Nystedt, smittskyddsläkare vid Region Norrbotten. I väntan på ett nationellt beslut om att vaccinera riskgrupper mot pneumokocker har han, tillsammans med kollegor, tagit saken i egna händer.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-10-08
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons
Annons
Annons

Trots Folkhälsomyndighetens rekommendationer har det ännu inte tagits något nationellt beslut om ett nationellt vaccinationsprogram mot lunginflammation till riskgrupper ska införas. Hur ser du på det?

– Jag kan bara tycka att det är synd.

Istället har ni fått igenom ett lokalt vaccinationsprogram. Vad innebär det?

– Vårt lokala program innebär att vi erbjuder gratis vaccination mot pneumokocker till patienter i riskgrupp sedan 1 mars 2018.

LÄS ÄVEN: Medicinsk översikt om pneumoni

Varför har ni inte väntat på beslut från regeringen utan istället drivit frågan på egen hand?

– Regionledningen i Norrbotten såg hälso- och sannolikt hälsoekonomiska vinster i att vaccinera upp riskpatienterna och valde att inte vänta (vi har ju redan väntat rätt länge) på federalt beslut. Tanken är att erbjuda patienterna vaccinationen i samband med besök till öppen- eller slutenvården vid givet tillfälle.

Annons
Annons

Har ni sett några effekter av vaccinationsprogrammet hittills?

– Ännu är det för tidigt att se effekter av insatsen. Men vi kommer följa upp vaccinationsfrekvensen samt även incidensen av invasiva pneumokockinfektioner i slutenvård samt lunginflammationsdiagnoser i öppen och slutenvård över tid.

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons