Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Infektion

Nu ska färre norrbottningar få lunginflammation

I fjol pratade NetdoktorPro med smittskyddsläkaren Anders Nystedt, som i väntan på ett nationellt beslut om att vaccinera riskgrupper mot pneumokocker, tillsammans med kollegorna, tog saken i egna händer. Det har nu gått en tid och inom kort kommer insatsen utvärderas. 


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-10-08 Uppdaterad den: 2019-12-19

Annons
Pneumokocker kan orsaka flertalet allvarliga infektioner, framför allt lunginflammation med eller utan samtidig blodförgiftning. Även risk för hjärnhinneinflammation föreligger. Men trots stora riskgrupper med en ökad risk att drabbas av livshotande komplikationer, så finns  fortfarande inget nationellt beslut om subventionerad vaccinering mot pneumokocker.   
Hallå där... Anders Nystedt, smittskyddsläkare vid Region Norrbotten. 

 

Trots Folkhälsomyndighetens rekommendationer har det ännu inte tagits något nationellt beslut om ett nationellt vaccinationsprogram mot lunginflammation till riskgrupper ska införas. Hur ser du på det?

– Jag kan bara tycka att det är synd.

Annons
Annons

Istället har ni fått igenom ett lokalt vaccinationsprogram. Vad innebär det?

– Vårt lokala program innebär att vi erbjuder gratis vaccination mot pneumokocker till patienter i riskgrupp sedan 1 mars 2018.

LÄS ÄVEN: Medicinsk översikt om pneumoni

Varför har ni inte väntat på beslut från regeringen utan istället drivit frågan på egen hand?

Annons
Annons

– Regionledningen i Norrbotten såg hälso- och sannolikt hälsoekonomiska vinster i att vaccinera upp riskpatienterna och valde att inte vänta (vi har ju redan väntat rätt länge) på federalt beslut. Tanken är att erbjuda patienterna vaccinationen i samband med besök till öppen- eller slutenvården vid givet tillfälle.

Har ni sett några effekter av vaccinationsprogrammet hittills?

– Ännu är det för tidigt att se effekter av insatsen. Men vi kommer följa upp vaccinationsfrekvensen samt även incidensen av invasiva pneumokockinfektioner i slutenvård samt lunginflammationsdiagnoser i öppen och slutenvård över tid.

En utvärdering är att vänta efter årsskiftet. 

 

 

 

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om NetdoktorPros personuppgiftspolicy här .


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.