Nu ska färre norrbottningar få lunginflammation
I fjol pratade NetdoktorPro med smittskyddsläkaren Anders Nystedt, som i väntan på ett nationellt beslut om att vaccinera riskgrupper mot pneumokocker, tillsammans med kollegorna, tog saken i egna händer. Det har nu gått en tid och inom kort kommer insatsen utvärderas.
Trots Folkhälsomyndighetens rekommendationer har det ännu inte tagits något nationellt beslut om ett nationellt vaccinationsprogram mot lunginflammation till riskgrupper ska införas. Hur ser du på det?
– Jag kan bara tycka att det är synd.
Istället har ni fått igenom ett lokalt vaccinationsprogram. Vad innebär det?
– Vårt lokala program innebär att vi erbjuder gratis vaccination mot pneumokocker till patienter i riskgrupp sedan 1 mars 2018.
Enkät om RS-virus
Just nu genomför vi en enkät för primärvårdsläkare gällande RS-virus. Vi vore tacksamma om du ville genomföra enkäten, det tar bara några minuter och dina svar är anonyma.
LÄS ÄVEN: Medicinsk översikt om pneumoni
Varför har ni inte väntat på beslut från regeringen utan istället drivit frågan på egen hand?
– Regionledningen i Norrbotten såg hälso- och sannolikt hälsoekonomiska vinster i att vaccinera upp riskpatienterna och valde att inte vänta (vi har ju redan väntat rätt länge) på federalt beslut. Tanken är att erbjuda patienterna vaccinationen i samband med besök till öppen- eller slutenvården vid givet tillfälle.
Har ni sett några effekter av vaccinationsprogrammet hittills?
– Ännu är det för tidigt att se effekter av insatsen. Men vi kommer följa upp vaccinationsfrekvensen samt även incidensen av invasiva pneumokockinfektioner i slutenvård samt lunginflammationsdiagnoser i öppen och slutenvård över tid.
Quiz om pneumokockvaccin
Som ett led i att förse professionen med den senaste kunskapen erbjuder NetdoktorPro nu ett quiz om pneumokockvaccination. Välkommen att genomföra quizet!
En utvärdering är att vänta efter årsskiftet.
-
Fortbildningar inom infektion
I NetdoktorPro:s fortbildningar inom infektion får du bland annat möjlighet att följa ett patientfall om hepatit C. Eller varför inte uppdatera dig kring infektion orsakad av pneumokocker och insatser för att förebygga allvarlig sjukdom.
-
Första vaccin mot RS-virus nära godkännande
Idag saknas både godkänd behandling och vaccin mot RS-virus, men tack vare intensiv forskning kan det snart bli ändring på det. EMA ställer sig nu positiva till ett första vaccin mot sjukdomen.
-
Postcovid: Symtom, riskgrupper och varför vi behöver lära oss mer om tillståndet
Postcovid är ett tillstånd där en person har kvarstående symtom eller sena besvär efter covid-19. Hur många i Sverige som lever med tillståndet är inte klarlagt och symtomen för de drabbade kan variera stort. – Det är förmodligen inte samma mekanismer som ger upphov til...
-
Vätska, proppförebyggande och syrgas bör sättas in tidigt vid svår covid-19
Idag har vi mycket mer kunskap om hur vi ska behandla covid-19 hos personer som drabbas hårt av virussjukdomen, jämfört med vad vi hade i början av pandemin. Med dagens behandling kan man bota väldigt många. Men vi får inte slappna av och luta oss tillbaka, istället bör...
-
250 virusforskare arbetar för att hjälpa sjukvården förhindra virusorsakade sjukdomar
– Vår målsättning är att forska fram nya och bättre verktyg och kunskap till sjukvården, så att sjukvården kan upptäcka och förstå, behandla och förhindra virusorsakade sjukdomar, säger Niklas Arnberg, Professor i virologi vid Umeå universitet och ordförande för Virus- ...