Nu ska färre norrbottningar få lunginflammation
I fjol pratade NetdoktorPro med smittskyddsläkaren Anders Nystedt, som i väntan på ett nationellt beslut om att vaccinera riskgrupper mot pneumokocker, tillsammans med kollegorna, tog saken i egna händer. Det har nu gått en tid och inom kort kommer insatsen utvärderas.
Trots Folkhälsomyndighetens rekommendationer har det ännu inte tagits något nationellt beslut om ett nationellt vaccinationsprogram mot lunginflammation till riskgrupper ska införas. Hur ser du på det?
– Jag kan bara tycka att det är synd.
Istället har ni fått igenom ett lokalt vaccinationsprogram. Vad innebär det?
– Vårt lokala program innebär att vi erbjuder gratis vaccination mot pneumokocker till patienter i riskgrupp sedan 1 mars 2018.
LÄS ÄVEN: Medicinsk översikt om pneumoni
Varför har ni inte väntat på beslut från regeringen utan istället drivit frågan på egen hand?
– Regionledningen i Norrbotten såg hälso- och sannolikt hälsoekonomiska vinster i att vaccinera upp riskpatienterna och valde att inte vänta (vi har ju redan väntat rätt länge) på federalt beslut. Tanken är att erbjuda patienterna vaccinationen i samband med besök till öppen- eller slutenvården vid givet tillfälle.
Har ni sett några effekter av vaccinationsprogrammet hittills?
– Ännu är det för tidigt att se effekter av insatsen. Men vi kommer följa upp vaccinationsfrekvensen samt även incidensen av invasiva pneumokockinfektioner i slutenvård samt lunginflammationsdiagnoser i öppen och slutenvård över tid.
En utvärdering är att vänta efter årsskiftet.
-
Så går det med efterfrågade vaccinationsprogrammet
Ett nationellt vaccinationsprogram för äldre har visat goda resultat i bland annat Storbritannien – det sparar både liv och resurser. Trots stor efterfrågan finns det fortfarande inget motsvarande program i Sverige och frågan är varför.
-
Sveriges vaccinstrategi mot covid-19
För att få bukt med covid-19-pandemin har flera olika vägar räknats upp som viktiga, däribland minskad smittspridning och utvecklandet av läkemedel. Utvecklingen av ett vaccin har framhållits som en viktig aspekt.
-
Läkare: Fler bör vaccinera sig mot bältros
Då varicella zostervirus, som orsakar bältros, sitter i nervsystemet kan det påverka hela kroppen. Skulle folk veta hur allvarligt bältros är skulle fler vaccinera sig, menar professor Lars Lindqvist vid Karolinska Institutet.
-
Coronavirus: covid-19 (SARS-CoV-2)
SARS-CoV-2 är namnet på den nyaste upptäckta varianten (upptäcktes 2019) av coronavirus, som kan ge förkylning till allvarlig andningssvikt. Covid-19 klassas som en pandemi och finns i stora delar av världen.
-
Fortbildningar inom infektion
I NetdoktorPro:s interaktiva fortbildningar inom infektion får du bland annat möjlighet att följa ett patientfall om hepatit C. Eller varför inte uppdatera dig kring infektion orsakad av pneumokocker och insatser för att förebygga allvarlig sjukdom.
-
Gonorré
Sexuellt överförbar infektion som orsakas av Neisseria gonorrhoeae. Under 2019 anmäldes över 3 200 fall av gonorré i Sverige, vilket motsvarar är en ökning med 20 procent jämfört med året innan.
-
Mycoplasma genitalium
Bakterien kan orsaka urogenitala symtom och infektion men ses också hos asymtomatiska individer. Primärt sker smitta genital slemhinna mot genital slemhinna.
-
Pneumokocksjukdom - bli expert på att identifiera högriskpatienter
Tillsammans med Jonas Ahl, överläkare i infektionssjukdomar, har NetdoktorPro tagit fram olika patientfall som kan vara till hjälp i den kliniska vardagen.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu