Beslut från NT-rådet: OK för ny behandling mot trippelnegativ bröstcancer
Från och med nu rekommenderar NT-rådet regionerna att behandla trippelnegativ bröstcancer med Trodelvy som monotarapi.
Så upplever bröstcancerpatienter sin vård och behandling
Tidigare webbinarium om Nationellt vårdprogram bröstcancer - vad innebär det för patienten?
Det nya beslutet gäller behandling av både barn och vuxna med med icke-resektabel eller metastaserad, trippelnegativ bröstcancer (medicinsk översikt om bröstcancer). Bröstcancerpatienterna ska dessutom tidigare ha fått två eller flera systemiska behandlingar – varav minst en mot avancerad sjukdom.
Mycket hög svårighetsgrad
Trippelnegativ bröstcancer är en typ av hög svårighetsgrad och bland dessa patienter ser prognosen mer dyster ut jämfört med de som drabbas av andra former. När sjukdomen spridit sig finns som det ser ut idag få behandlingsalternativ. Ett läkemedel som ändå till viss del visat sig kunna förhindra cancern från att växa, dela och sprida sig är Trodelvys och dess aktiva substans sacituzumab govitecan.
– För patienter som är aktuella för behandling med Trodelvy finns få behandlingsalternativ och sjukdomens svårighetsgrad anses mycket hög. Därför känns det extra glädjande att alla parter har bidragit till en snabb och konstruktiv hantering, vilket gör att vi nu kan komma med positiva besked till de patienter som väntar på behandling, säger Gerd Lärfars, ordförande för NT-rådet, i ett pressmeddelande.
Läkemedlet godkändes av EU-kommissionen i november 2021 och under våren har både Tandvård- och läkemedelsverket, det ansvariga läkemedelsföretaget och NT-rådet arbetat med att påskynda processen för att införa läkemedlet i Sverige. Rekommendationerna bygger på att sjukdomens höga svårighetsgrad, att det finns få behandlingsalternativ och att effekten av läkemedlet bedöms kliniskt relevant.
Förlängd överlevnad med Trodelvy
I bedömningen har NT-rådet har bland annat utgått från en öppen, randomiserad fas III-studie som visade en statistiskt signifikant förlängning för både total överlevnad och progressionsfri överlevnad jämfört med kemoterapi.
Avancerad njurcellscancer - Hur tänka kring behandling?
De senaste åren har nya behandlingsmöjligheter för njurcancerpatienter gett hopp om förbättrade framtidsutsikter och längre överlevnad för njurcancerpatienter.
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
-
NetdoktorPro rapporterar från ASCO och EHA
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från årets ASCO- samt EHA-möte.
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
NetdoktorPro:s kongressbevakning från ESMO
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från European Society of Medical Oncology (ESMO) årliga möte.
-
Njurcancer
Njurcancer utgör 2–3 procent av maligna tumörer hos människan med ca 1200 nya fall per år i Sverige. Njurcancer är ovanligt före 40 års ålder med den högsta incidensen i 70-årsåldern (65-75) vid diagnostillfället.
-
Val av behandling vid njurcancer: ”Ofta svårt”
Eftersom behandling vid avancerad njurcancer förändrats mycket de senaste åren, har NetdoktorPro tillsammans med Magnus Lindskog, onkolog vid Karolinska Universitetssjukhuset, tagit fram en fortbildning för onkologer och urologer. Fortbildningen tar bland annat upp ett ...
-
Cancervaccin tillsammans med immunterapi effektiv mot malignt melanom
Kombinationen av cancervaccin och immunterapi minskar risken för återfall eller död bland patienter med malignt melanom. Det visar färska resultat från en stor fas II-studie.
-
Flera viktiga framsteg inom dermatologi: Snart kan “känslig hud” bli en egen diagnos
Mycket har hänt inom det dermatologiska fältet under senare år, och patienter erbjuds både fler och effektivare behandlingar än någonsin tidigare. Här delar dermatologen Ada Girinta med sig av sina tankar kring utvecklingen och ger sin spaning framåt på området.
-
Studie: Immunterapi mest effektiv på morgonen
Tidiga analyser av data tyder på att effekten av immunterapi är bäst på morgonen. Det innebär att behandlingens tidpunkt kan vara av stor betydelse.