NetdoktorPro rapporterar från ASCO och EHA
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från det internationella cancermötet ASCO. Nytt för 2022 är att vi även kommer bevaka hematologimötet EHA, som också infaller i juni.
Vill du bli först med att ta del av nyhetsrapporteringen från ASCO och EHA 2022? Lämna din e-postadress här »
Bevakning från ASCO 2021
De största nyheterna om lungcancer
Med tanke på de senaste medicinska framstegen är lungcancer, liksom i fjol, ett av de områden som står i fokus under ASCO. Nya målriktade behandlingar, alternativa läkemedel vid resistensutveckling och fortsatt goda resultat vid immunterapi, samtidigt som användning av cytostatika minskar. Mer om det kan du läsa i en kongressrapport, skriven av Georgios Tsakonas, biträdande överläkare vid Lung Onkologiskt Centrum på Karolinska Universitetssjukhuset Solna.
Bröstcancer – det här minskar återfallsrisken hos högriskpatienter
Inom bröstcancer och gastrointestinal cancer var det framför allt en nyhet som stack ut under årets ASCO. Det berättar Leif Klint, överläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, som bevakade dessa områden. Nyheten innebär en helt ny behandlingsindikation hos fem till tio procent av alla med bröstcancer.
En dynamisk period inom vården av AML-patienter
På kort tid har det skett stora framsteg inom både diagnostik- och terapisidan för akut myeloisk leukemi (AML). En patientgrupp där framförallt äldre har haft dålig långtidsprognos och få har blivit botade. Genom breda genetiska analyser har man kartlagt och bättre definierat riskgrupper samt utvecklat nya behandlingar. Vi är inne i en dynamisk period nu, menar Gunnar Juliusson, professor och överläkare vid Hematologiska kliniken på Skånes universitetssjukhus.
Ökad överlevnad vid multipelt myelom – Hopp om ett botemedel
Under årets möte presenterades flera spännande nyheter, som har stor betydelse för patienter med myelom. I den här kongressrapporten har hematologispecialisten Hareth Nahi valt att fokusera på multipelt myelom.
Läs även en intervju med Hareth Nahi här >>
Bevakning från ASCO 2020
Kongressrapport: Livsavgörande upptäckter inom prostatacancer
Även om årets kongress var annorlunda förmedlades även denna gång högintressant vetenskap inom prostatacancerområdet. Det skriver Jan-Erik Damber, specialist i urologi och seniorforskare vid Göteborgs universitet, om i en kongressrapport där han lyfter det viktigaste inom området.
Ny metod förlänger överlevnaden vid avancerad prostatacancer
I en intervju med Jan-Erik Damber berättar han vad han personligen tyckte var den viktigaste nyheten som presenterades under årets ASCO.
Största nyheterna om kolorektalcancer
Immunterapi överlägset standardbehandling hos cancerpatienter med MSI-high-mutation. Nya rekommendationer för preoperativ behandling vid avancerad rektalcancer. Det är några av nyheterna från årets stora cancerkongress, som överläkaren Leif Klint bevakade.
Nytt hopp för patienter med aggressiv bröstcancer
Under ASCO presenteras data från studier om spridd bröstcancer, där nya metoder avsevärt förbättrade effekten av behandlingen till en patientgrupp där det tidigare har saknats hopp.
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
Kolorektalcancer (tjock- och ändtarmscancer)
Kolorektalcancer är en vanligt förekommande cancerform i Sverige, och i stora delar av världen, samt den tredje vanligaste orsaken till cancerdöd. Under de senaste decennierna har stora framgångar gjorts i diagnostik och behandling med minskad dödlighet.
-
Patientversion av nationella vårdprogrammet bröstcancer
“Det här är en viktig insats eftersom den ger möjlighet till patienter att förstå vad som ligger till grund för behandlingsbeslut och rekommendationer”, säger Antonios Valachis, överläkare vid Onkologiska kliniken, Universitetssjukhuset Örebro samt regional representant i vårdprogramgruppen för bröstcancer.
-
Follikulära lymfom
Follikulära lymfom är inte botbara, det vill säga kroniska. Förloppet varierar mycket mellan individer och det går att leva länge även efter upprepade återfall. Det sker en snabb utveckling av nya läkemedel som på sikt kommer att förbättra överlevnaden ytterligare.
-
Njurcancer
Njurcancer utgör 2–3 procent av maligna tumörer hos människan med ca 1200 nya fall per år i Sverige. Njurcancer är ovanligt före 40 års ålder med den högsta incidensen i 70-årsåldern (65-75) vid diagnostillfället.
-
Progesteronreceptorhämmare kan minska risken för agressiv bröstcancer
Forskare från bland annat Karolinska Institutet har funnit ett nytt typ av läkemedel med potential att minska risken för aggressiv bröstcancer.
-
Ännu ett läkemedel mot bröstcancer subventioneras från maj
Från och med första 1 maj ska en tilläggsbehanlding till de aktiva substanserna trastuzumab och kapecitabin ingå i högkostnadsskyddet. Det enligt beslut från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.
-
Skelettmetastaser
Metastaser till skelettet förekommer vid nästan alla cancerformer men domineras av prostatacancer för män och bröstcancer för kvinnor. Idag lever uppskattningsvis 8 000 till 10 000 svenskar med skelettmetastaser.