NetdoktorPro rapporterar från ASCO och EHA
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från det internationella cancermötet ASCO. Nytt för 2022 är att vi även kommer bevaka hematologimötet EHA, som också infaller i juni.
Vill du bli först med att ta del av nyhetsrapporteringen från ASCO och EHA 2022? Lämna din e-postadress här »
Bevakning från ASCO och EAH 2022
3 spännande nyheter – presenterade under ASCO 2022
Under världens största kongress för onkologer, som i år hölls i Chicago, presenterades flera lovande forskningsresultat. Inte minst gällde det området bröstcancer. Antonios Valachis, docent och överläkare vid Onkologiska kliniken, Universitetssjukhuset Örebro samt regional representant i vårdprogramgruppen för bröstcancer var på plats.
CAR-T och bispecifika antikroppar: ”En revolution för blodcancerbehandling”
Lise-lott Eriksson, ordförande på Blodcancerförbundet bevakade den årliga hematologi kongressen European Hematology Association, EHA 2022. Här delar hon med sig av höjdpunkterna från årets kongress.
Läs intervjun med Lise-lott Eriksson här >>
EHA 2022: Bispecifika antikroppar för B-cellslymfom – ett hot mot CAR-T
Under det årliga hematologimötet, European Hematology Congress, EHA, presenterades flera spännande nyheter som framöver kan komma att påverka både handläggning och behandling av patienter med olika blodsjukdomar. Hans Hagberg , docent och överläkare på Onkologkliniken på Akademiska sjukhuset var en av dem som följde mötet.
EHA 2022: Höjdpunkterna från hematologimötet du inte vill missa
Under årets hematologiforskningsmöte, European Hematology Congress, EHA presenterades flera spännande medicinska framsteg – både kopplat till patientöverlevnad men också förbättring av livskvaliteten bland de som botas eller lever med sin sjukdom. Här återger docent och överläkare vid Akademiska sjukhuset, Hans Hagberg de viktigaste delarna från mötet i en kongressrapport.
Strålning ingen självklarhet efter bröstkirurgi
ASCO 2022: Under den stora kongressen American Society of Clinical Oncology som i år hölls i Chicago, presenterades bland annat en kanadensisk studie som nu öppnar för att fler kvinnor med tidig bröstcancer ska slippa strålbehandling efter kirurgi.
Lovande behandling kan bli standard framför cellgifter vid bröstcancer
ASCO 2022: Läkemedlet trastuzumab deruxtekan har länge setts som en lovande alternativ terapi till standardbehandling vid återfall hos patienter med metastatisk HER2-positiv bröstcancer. Under årets American Society of Clinical Oncology presenterades ytterligare glädjande resultat gällande läkemedlet.
– Det viktigaste som hänt på över 10 år, säger Jonas Bergh, professor i onkologi vid Karolinska institutet
Ny KRAS-hämmare ger hopp om bättre prognos vid lungcancer
Under ASCO 2022 – världens största cancerkongress som nyligen hölls i Chicago, presenterades viktiga fynd kring en ny KRAS-hämmare. Det här inger ytterligare hopp om en ljusare framtid för patienter med långt framskriden lungcancer.
Bevakning från ASCO 2021
De största nyheterna om lungcancer
Med tanke på de senaste medicinska framstegen är lungcancer, liksom i fjol, ett av de områden som står i fokus under ASCO. Nya målriktade behandlingar, alternativa läkemedel vid resistensutveckling och fortsatt goda resultat vid immunterapi, samtidigt som användning av cytostatika minskar. Mer om det kan du läsa i en kongressrapport, skriven av Georgios Tsakonas, biträdande överläkare vid Lung Onkologiskt Centrum på Karolinska Universitetssjukhuset Solna.
Bröstcancer – det här minskar återfallsrisken hos högriskpatienter
Inom bröstcancer och gastrointestinal cancer var det framför allt en nyhet som stack ut under årets ASCO. Det berättar Leif Klint, överläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, som bevakade dessa områden. Nyheten innebär en helt ny behandlingsindikation hos fem till tio procent av alla med bröstcancer.
En dynamisk period inom vården av AML-patienter
På kort tid har det skett stora framsteg inom både diagnostik- och terapisidan för akut myeloisk leukemi (AML). En patientgrupp där framförallt äldre har haft dålig långtidsprognos och få har blivit botade. Genom breda genetiska analyser har man kartlagt och bättre definierat riskgrupper samt utvecklat nya behandlingar. Vi är inne i en dynamisk period nu, menar Gunnar Juliusson, professor och överläkare vid Hematologiska kliniken på Skånes universitetssjukhus.
Ökad överlevnad vid multipelt myelom – Hopp om ett botemedel
Under årets möte presenterades flera spännande nyheter, som har stor betydelse för patienter med myelom. I den här kongressrapporten har hematologispecialisten Hareth Nahi valt att fokusera på multipelt myelom.
Läs även en intervju med Hareth Nahi här >>
Bevakning från ASCO 2020
Kongressrapport: Livsavgörande upptäckter inom prostatacancer
Även om årets kongress var annorlunda förmedlades även denna gång högintressant vetenskap inom prostatacancerområdet. Det skriver Jan-Erik Damber, specialist i urologi och seniorforskare vid Göteborgs universitet, om i en kongressrapport där han lyfter det viktigaste inom området.
Ny metod förlänger överlevnaden vid avancerad prostatacancer
I en intervju med Jan-Erik Damber berättar han vad han personligen tyckte var den viktigaste nyheten som presenterades under årets ASCO.
Största nyheterna om kolorektalcancer
Immunterapi överlägset standardbehandling hos cancerpatienter med MSI-high-mutation. Nya rekommendationer för preoperativ behandling vid avancerad rektalcancer. Det är några av nyheterna från årets stora cancerkongress, som överläkaren Leif Klint bevakade.
Nytt hopp för patienter med aggressiv bröstcancer
Under ASCO presenteras data från studier om spridd bröstcancer, där nya metoder avsevärt förbättrade effekten av behandlingen till en patientgrupp där det tidigare har saknats hopp.
-
Kolorektalcancer (tjock- och ändtarmscancer)
Kolorektalcancer är en vanligt förekommande cancerform i Sverige, och i stora delar av världen, samt den tredje vanligaste orsaken till cancerdöd. Under de senaste decennierna har stora framgångar gjorts i diagnostik och behandling med minskad dödlighet.
-
Bröstcancer
Bröstcancer är den vanligaste cancertypen bland kvinnor, både globalt och i Sverige. Parallellt med en ökande incidens har prognosen under de senaste decennierna förbättrats. Tidigare upptäckt, förbättrade behandlingsmetoder och multidisciplinära behandlingsteam är några av faktorerna bakom detta.
-
Njurcancer
Njurcancer utgör 2–3 procent av maligna tumörer hos människan med ca 1200 nya fall per år i Sverige. Njurcancer är ovanligt före 40 års ålder med den högsta incidensen i 70-årsåldern (65-75) vid diagnostillfället.
-
Multipelt Myelom
En form blodcancersjukdom där introduktion av nya läkemedel har lett till en trefaldig dubbling av prevalensen från 1980 till 2012.
-
Vårdprogrammet för njurcancer: ”Ska vara ett levande dokument”
Behandlingsutvecklingen har varit betydande de senaste åren inom området njurcancer. Så hur går arbetet till när man uppdaterar vårdprogrammet och hur ofta görs det? Här förklarar Magnus Lindskog, onkolog vid Karolinska universitetssjukhuset.
-
Cancervaccin tillsammans med immunterapi effektiv mot malignt melanom
Kombinationen av cancervaccin och immunterapi minskar risken för återfall eller död bland patienter med malignt melanom. Det visar färska resultat från en stor fas II-studie.
-
Flera viktiga framsteg inom dermatologi: Snart kan “känslig hud” bli en egen diagnos
Mycket har hänt inom det dermatologiska fältet under senare år, och patienter erbjuds både fler och effektivare behandlingar än någonsin tidigare. Här delar dermatologen Ada Girinta med sig av sina tankar kring utvecklingen och ger sin spaning framåt på området.
-
Studie: Immunterapi mest effektiv på morgonen
Tidiga analyser av data tyder på att effekten av immunterapi är bäst på morgonen. Det innebär att behandlingens tidpunkt kan vara av stor betydelse.