ASCO 2021: Fem snabba med myelomspecialisten Hareth Nahi
Ännu fler nya behandlingar har resulterat i längre sjukdomsfrihet och längre överlevnad för patienter med multipelt myelom. Det berättar Hareth Nahi, specialist i hematologi, efter att ha bevakat området under ASCO-kongressen. Här berättar han om de största nyheterna, men även vad han tyckte om mötet och vad han saknade.
Senast deltog han under den amerikanske hematologikongressen ASH, varifrån han skrev en kongressrapport om multipelt myelom. I fokus stod de forskningsframsteg som har fått den progressionsfria överlevnaden på kort tid ökat med flera år hos dessa patienter. Dock kommer inte nya läkemedel till nytta för svenska cancerpatienter såsom de skulle behövas, understryker Hareth Nahi, specialist och lektor i hematologi vid Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset, i rapporten. Nu följer han upp detta under American Society of Clinical Oncology (ASCO), som även 2021 blev ett virtuellt möte. Om det berättar han i sin kongressrapport här >>
NetdoktorPro ställer fem snabba frågor till Hareth Nahi:
Vad stod i fokus inom hematologi-området under årets ASCO-möte?
– Det självklara för mig är nya behandlingar. Det är det som jag följer och lyssnar mest på, för att kunna adaptera de till mina patienter.
Vilka var de viktigaste nyheterna kring myelom?
– Ännu fler målriktade behandlingar, framför allt nya mål för så kallade BiTe-behandling (Bispecific t-cells engagers).
Hur kan vården för dessa patienter komma att förändras de närmaste åren?
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASCO (American Society of Clinical Oncology)? Lämna din e-postadress här »
– Uppenbart är det längre sjukdomsfrihet och längre överlevnad.
Var det något du saknade under årets kongress, som du hade hoppats på skulle komma upp?
– Lite mer framskridna resultat om NK cell-engagers studier (natural killer cells), nästa etappen i immun-terapi som mest sannolikt har bättre effekt och mindre biverkningar.
Vad tyckte du om ASCO 2021?
– Aningen tråkigt, bevakade online, men ändå bra vetenskapligt. Att lyssna på föreläsningar är en sak men att diskutera med kollegor på plats är också enormt givande.
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
-
Bröstcancer
Bröstcancer är den vanligaste cancertypen bland kvinnor, både globalt och i Sverige. Parallellt med en ökande incidens har prognosen under de senaste decennierna förbättrats. Tidigare upptäckt, förbättrade behandlingsmetoder och multidisciplinära behandlingsteam är några av faktorerna bakom detta.
-
NetdoktorPro:s kongressbevakning från ESMO
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från European Society of Medical Oncology (ESMO) årliga möte.
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
ASCO 2023: Fyra forskningsnyheter om lungcancer
Under American Society of Clinical Oncology (ASCO) 2023 presenterades ett antal forskningsresultat gällande lungcancer. Här har NetdoktorPro:s medicinska chef Mats Halldin listat fyra forskningsnyheter om cancerformen.
-
ASCO GU 2023 på 1 minut med professor Börje Ljungberg
Här sammanfattar Börje Ljungberg, professor i urologi vid Umeå universitet, de viktigaste punkterna han tog med sig från ASCO GU 2023.
-
ASCO GU: Precisionsmedicin är på väg inom prostatacancer
Anders Bjartell, professor i urologisk cancerforskning och överläkare vid Skåne universitetssjukhus sammanfattar.
-
ASCO GU och urinblåsecancer: ”Ganska fattigt på nyheter”
Det var relativt få “kioskvältare” avseende behandling av urinblåsecancer under ASCO GU 2023.
-
ASCO GU: ”Stort intresse för behandling av njurcancer”
Börje Ljungberg, professor i urologi vid Umeå universitet var på plats under ASCO GU 2023.