Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Onkologi

ASCO 2021: Fem snabba med myelomspecialisten Hareth Nahi

Ännu fler nya behandlingar har resulterat i längre sjukdomsfrihet och längre överlevnad för patienter med multipelt myelom. Det berättar Hareth Nahi, specialist i hematologi, efter att ha bevakat området under ASCO-kongressen. Här berättar han om de största nyheterna, men även vad han tyckte om mötet och vad han saknade.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2021-06-17

Annons

Senast deltog han under den amerikanske hematologikongressen ASH, varifrån han skrev en kongressrapport om multipelt myelom. I fokus stod de forskningsframsteg som har fått den progressionsfria överlevnaden på kort tid ökat med flera år hos dessa patienter. Dock kommer inte nya läkemedel till nytta för svenska cancerpatienter såsom de skulle behövas, understryker Hareth Nahi, specialist och lektor i hematologi vid Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset, i rapporten. Nu följer han upp detta under American Society of Clinical Oncology (ASCO), som även 2021 blev ett virtuellt möte. Om det berättar han i sin kongressrapport här >>

NetdoktorPro ställer fem snabba frågor till Hareth Nahi:

Vad stod i fokus inom hematologi-området under årets ASCO-möte?

Annons
Annons

– Det självklara för mig är nya behandlingar. Det är det som jag följer och lyssnar mest på, för att kunna adaptera de till mina patienter.

Vilka var de viktigaste nyheterna kring myelom?

– Ännu fler målriktade behandlingar, framför allt nya mål för så kallade BiTe-behandling (Bispecific t-cells engagers).

Hur kan vården för dessa patienter komma att förändras de närmaste åren?

Annons
Annons

TIPS: Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ESMO (European Society for Medical Oncology)? Lämna din e-postadress här »

– Uppenbart är det längre sjukdomsfrihet och längre överlevnad.

Var det något du saknade under årets kongress, som du hade hoppats på skulle komma upp?

– Lite mer framskridna resultat om NK cell-engagers studier (natural killer cells), nästa etappen i immun-terapi som mest sannolikt har bättre effekt och mindre biverkningar.

Vad tyckte du om ASCO 2021?

– Aningen tråkigt, bevakade online, men ändå bra vetenskapligt. Att lyssna på föreläsningar är en sak men att diskutera med kollegor på plats är också enormt givande.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.