Patientfall | Onkologi

På onkologen möter du Anders med misstänkt skelettmetastas

På remiss från primärvården möter du 67-årige Anders, som har misstänkt skelettmetastas i höger bäcken på en slätröntgen. Anders har aldrig haft cancer. Hur resonerar du? Följ patientfallet som ger dig den senaste kunskapen om skelettmetastaser.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-06-07
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

På onkologen möter du Anders med misstänkt skelettmetastas
I Anders fall utfördes slätröntgen i höger bäcken eftersom han har haft envisa smärtor från området i drygt tre månader. Han är sedan tidigare frisk och arbetar fortfarande som lärare. Har Anders skelettmetastaser?

Skelettmetastaser är en vanlig komplikation till en rad olika tumörsjukdomar men på senare tid har det skett flera framsteg inom både diagnostik och behandling. För att patienten ska slippa de olika symptomen och oönskade händelserna kopplade till skelettmetastasering krävs det dock ett snabbt handläggande. Det menar Henrik Lindman, docent och överläkare vid Onkologkliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala, som har varit med och tagit fram patientfallet om Anders.

Fler patientfall

NetdoktorPro erbjuder även patientfall med andra tillstånd – de senaste om follikulärt lymfom, förmaksflimmer, missbruk vid hepatit C med flera. Här hittar du samtliga patientfall och fler är på väg.

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons