Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Onkologi

Testikelcancer kopplas till autism och adhd

Det finns ett samband mellan neuropsykiatrisk funktionsnedsättning och risken att drabbas av testikelcancer. Det visar ny forskning från Uppsala universitet. 


Lovisa
Publicerad den: 2023-05-15

Testikelcancer kopplas till autism och adhd
Annons

I en ny studie har forskare vid Uppsala Universitet kunnat se att män med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning såsom autism eller adhd löper en något ökad risk att drabbas av en typ av testikelcancer.

Forskarna tittade på en rad olika psykiska diagnoser och dess möjliga samband med cancerformen. Överlag fann de inga kopplingar, förutom just vad gäller neuropsykiatriska diagnoser – även om riskökningen är låg. Under en procent, poängterar forskarna. Resultaten är dock intressanta för den som vill förstå varför testikelcancer uppstår. 

Ser nya samband

Aldrig tidigare har forskning visat på det här specifika sambandet. 

Annons
Annons

 – Vi vet inte varför vi ser ett samband mellan neuropsykiatriska diagnoser och risken för testikelcancer, men vi tror att tidiga livshändelser påverkar. Kanske till och med så tidiga som under fosterstadiet, säger Anna Jansson, doktorand vid Uppsala universitet och läkare vid Akademiska sjukhuset.

I studien såg forskarna även att personer med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning i median var fyra år yngre när de insjuknade i testikelcancer och oftare hade en mer avancerad sjukdom vid diagnosen.

– Vi såg också att personer med en tidigare psykiatrisk diagnos hade en något ökad risk att dö av sin testikelcancer jämfört med personer utan en tidigare psykiatrisk diagnos, även om överlevnaden i testikelcancer överlag var mycket god i båda grupperna, säger Anna Jansson.

Botbar med rätt vård

Ingrid Glimelius, överläkare på onkologkliniken vid Akademiska sjukhuset och professor vid Uppsala universitet, säger:

Annons
Annons

TIPS: Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ESMO (European Society for Medical Oncology)? Lämna din e-postadress här »

– Eftersom vi ser en försämrad överlevnad hos personer som har psykisk sjukdom är det viktigt att vården, personerna själva och även närstående uppmärksammar att man även kan drabbas av annan ohälsa och känner man en knöl i testikeln ska man söka vård. Den här sjukdomen går att bota hos de allra flesta idag.

 

    Källor

  • Uppsala Universitet - https://www.uu.se/nyheter/artikel/?id=20602&typ=artikel

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.