Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Onkologi

Blindtarmsinflammation och akne kan öka risken för prostatacancer

Kombinationen av akne i ung ålder och blindtarmsinflammation kan påverka risken för att drabbas av prostatacancer senare i livet. Det visar en ny avhandling i medicin från Örebro universitet.


Publicerad den: 2019-05-15

Annons

Sedan tidigare är det känt att inflammation bidrar till utvecklingen av många cancerformer. Den nya studien från Örebro universitet pekar på att det också skulle kunna gälla för prostatacancer som drabbar cirka 10 000 män i Sverige varje år.

– Vi kunde se att män som hade haft blindtarmsinflammation eller hade akne vid tiden för mönstring oftare fick prostatacancer senare i livet. En möjlig förklaring till det är benägenhet att utveckla en viss typ av inflammation, säger Henrik Ugge, ST-läkare på urologiska kliniken vid Universitetssjukhuset Örebro och doktorand på Institutionen för medicinska vetenskaper vid Örebro universitet.

Annons
Annons

TIPS: Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ESMO (European Society for Medical Oncology)? Lämna din e-postadress här »

Samband mellan prostatacancer och  bakterie

Bakterien Cutibacterium acnes, som har kopplats till båda sjukdomarna, kan vara en annan tänkbar förklaring. Men mer forskning behövs för att förstå processen djupare.

– Vi har även undersökt om det finns ett samband mellan prostatacancer och ett antal inflammatoriska signalmolekyler. I den processen har vi identifierat flera intressanta signalmolekyler, vilka behöver utvärderas ytterligare, men skulle kunna peka på vilken typ av inflammation som eventuellt har betydelse för prostatacancer, säger Henrik Ugge.

Studien bygger på data från nationella register och omfattar runt 240 000 män födda i Sverige.

– Om vi lyckas förstå vilka processer i kroppen som bidrar till att prostatacancer utvecklas kan det öppna dörrar till nya sätt att diagnosticera, förebygga och behandla prostatacancer, avslutar Henrik Ugge.

Annons
Annons

Följ patientfallet: Anders, 67, har misstänkt skelettmetastaser 

 

    Källor

  • Örebro universitet - https://www.oru.se/nyheter/blindtarmsinflammation-och-akne-kan-signalera-okad-risk-for-prostatacancer/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.