Mammografi räddar liv även bland 70-plussare
När kvinnor över 70 år blev inbjudna till regelbunden mammografi minskade risken för att dö i bröstcancer med 20 procent, enligt en omfattande studie vid Umeå universitet.
Så upplever bröstcancerpatienter sin vård och behandling
Tidigare webbinarium om Nationellt vårdprogram bröstcancer - vad innebär det för patienten?
Det har varit oklart vilka åldersgrupper som bör erbjudas regelbunden mammografi, vilket har lett till att länder har gjort olika bedömningar och rekommendationerna varierar.
Den nya studien bygger på en 20 år lång uppföljning och över 2 000 dödsfall i bröstcancer. Resultaten visade att dödligheten i bröstcancer minskade med 20 procent bland gruppen kvinnor i ålder 70–74 när de blev erbjudna mammografi, jämfört med dem som endast bjudits in till undersökning upp till 69 års ålder. Bland kvinnorna som sedan genomgick undersökningen minskade risken med hela 27 procent.
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
Sätta in behandling i tid
I de flesta länder inbjuds kvinnor till mammografiscreening upp till 69 års ålder, medan några länder däribland Sverige på senare tid har valt åldersgränsen 74 år.
– Resultaten styrker att det svenska beslutet att stå fast vid den övre åldersgränsen på 74 år för mammografiscreening var riktigt, säger Håkan Jonsson, docent vid Institutionen för epidemiologi och global hälsa vid Umeå universitet, i ett pressmeddelande.
De flesta randomiserade studierna som har gjorts inom området genomfördes för ungefär 40 år sedan och endast en av dessa studierna inkluderade kvinnor över 70 år. Dessutom var denna åldersgrupp då för liten för att kunna ge ett tydligt resultat. Eftersom få länder har inbjudit dessa kvinnor till screening är observationsstudier sällsynta, vilket innebär att evidensen för värdet av mammografi i den äldre åldersgruppen har varit svag. Därför är den aktuella studien viktig – också för att vi blir allt äldre, menar Håkan Jonsson.
– I takt med att vi lever längre och är aktiva högre upp i åldrarna är det värdefullt att också undersöka förekomsten av cancer för att sätta in behandling i tid.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASCO (American Society of Clinical Oncology)? Lämna din e-postadress här »
Avancerad njurcellscancer - Hur tänka kring behandling?
De senaste åren har nya behandlingsmöjligheter för njurcancerpatienter gett hopp om förbättrade framtidsutsikter och längre överlevnad för njurcancerpatienter.
- Umeå universitet - https://www.umu.se/nyheter/mammografi-raddar-liv-aven-bland-aldre2_9699206/
Källor
-
NetdoktorPro rapporterar från ASCO och EHA
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från årets ASCO- samt EHA-möte.
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
NetdoktorPro:s kongressbevakning från ESMO
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från European Society of Medical Oncology (ESMO) årliga möte.
-
Njurcancer
Njurcancer utgör 2–3 procent av maligna tumörer hos människan med ca 1200 nya fall per år i Sverige. Njurcancer är ovanligt före 40 års ålder med den högsta incidensen i 70-årsåldern (65-75) vid diagnostillfället.
-
Val av behandling vid njurcancer: ”Ofta svårt”
Eftersom behandling vid avancerad njurcancer förändrats mycket de senaste åren, har NetdoktorPro tillsammans med Magnus Lindskog, onkolog vid Karolinska Universitetssjukhuset, tagit fram en fortbildning för onkologer och urologer. Fortbildningen tar bland annat upp ett ...
-
Vårdprogrammet för njurcancer: ”Ska vara ett levande dokument”
Behandlingsutvecklingen har varit betydande de senaste åren inom området njurcancer. Så hur går arbetet till när man uppdaterar vårdprogrammet och hur ofta görs det? Här förklarar Magnus Lindskog, onkolog vid Karolinska universitetssjukhuset.
-
Adjuvant behandling vid njurcellscancer – hur ska man se på den data som finns?
Bör man ge patienter med hög återfallsrisk adjuvant behandling vid njurcellscancer eller inte? Svaret är inte glasklart, då studier med liknande upplägg fått olika resultat. I klippet här nedan berättar Magnus Lindskog, onkolog vid Karolinska universitetssjukhuset mer o...
-
Forskare utreder – finns det samband mellan tatueringar och cancer?
Parallellt med att allt fler tatuerar sig ökar också antalet fall av både hudcancer och cancer i lymfkörtlarna. Nu utreder forskare vid Lunds Universitet eventuella samband mellan just tatueringar i kombination med sol och cancer.