Ny hormonbehandling framgångsrik vid prostatametastaser
I flera studier har två av den nya typen av hormonläkemedel mot prostatacancer prövats vid metastasbildning. Behandlingen visade sig bromsa bildandet av metastaser med i snitt upp till två år hos patienter som fått stegrade PSA-nivåer, rapporterar Dagens Medicin.
De senaste åren har den nyare typen av hormonläkemedel fått stor uppmärksamhet men främst vid framskriden prostatacancer. Men nu har forskare testat de nya androgenreceptorblockerande läkemedlen enzalutamid och apalutamid på patienter som är i ett förhållandevis tidigt sjukdomsskede men som fått stegrade PSA-nivåer, där det idag saknas etablerad behandling.
I de två aktuella studierna lottades patienter till att antingen få nytt läkemedel eller placebo tillsammans med konventionell hormonbehandling. Resultatet för den första studien visar att enzalutamid ökade mediantiden för metastasbildning eller död från 15 månader i placebogruppen till 37 månader i gruppen som fått det nya läkemedlet. Motsvarande siffror för studien med apalutamid var 16 och 40 månader. Det skriver Dagens Medicin.
Läs även: Flera genombrott inom urologisk cancer
– Resultaten är sensationellt bra kan jag tycka, även om vi ännu inte har fullständiga data på överlevnaden i studierna. Resultaten visar återigen nyttan med att ge de nyare hormonbehandlingarna tidigare i sjukdomsförloppet än vad som normalt görs i dag, säger Jan-Erik Damber, professor i urologi vid Göteborgs universitet, som själv deltagit som prövare i studierna, till tidningen.
Fler biverkningar
Både studierna antyder en trend till färre dödsfall bland de som fått nytt läkemedel. Det krävs dock längre uppföljning för att kunna säga någonting om medianöverlevnaden.
Samtidigt rapporterades fler biverkningar med de nya läkemedlen jämfört med placebo, vilket gjorde att vissa patienter avbröt deltagandet i studien.
– Trötthet är en av de viktigaste biverkningarna av den här typen av läkemedel och det blir också mer uttalat när de redan står på hormonbehandling, säger Jan-Erik Damber.
- Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2018/02/06/ny-hormonbehandling-bromsade-prostatametastaser/
Källor
-
Prostatacancer
En cancerform som drabbar blåshalskörteln, prostata, och är den vanligaste maligna sjukdomen hos svenska män. Cirka 10000 nya fall diagnostiseras varje år och denna siffra har ökat kraftigt sedan 1960-talets början.
-
Riksmöte: Ny metod ger precis prognos för MPN-patienten
Med hjälp av en ny analysmetod är det möjligt att få fram en mer exakt prognos för den enskilda patienten som drabbats av någon av de myeloproliferativa sjukdomarna. Det var en av beröringspunkterna under det internationella riksmötet för MPN.
-
Genombrott inom urologisk cancer
Revolutionerande studie om behandling mot prostatacancer, långtidsuppföljning av testikelcancer och utmaningarna med höga läkemedelskostnader. Det är några av punkterna som Jan-Erik Damber, professor i urologi, lyfter fram när vi ringer upp honom efter besöket på onkologikongressen ASCO.
-
Malignt melanom
Denna Medicinska översikt avser malignt melanom i huden, den dödligaste formen av hudcancer vilken kan uppstå i tidigare frisk hud eller i befintliga nevi.
-
Svensk cancervård engagerar amerikanska studenter
Cancer från ett svenskt perspektiv. Det är vad onkologen Magnus Bäcklund föreläser om för de amerikanska gäststudenterna.
-
Kolorektalcancer (tjock- och ändtarmscancer)
En vanligt förekommande cancerform i Sverige, och i stora delar av världen, samt den tredje vanligaste orsaken till cancerdöd. Kolorektalcancer har varit modell för studier om canceruppkomst och under de senaste decennierna har stora framgångar gjorts i diagnostik och behandling med minskad dödlighet.
-
Njurcancer
Njurcancer utgör 2–3 procent av maligna tumörer hos människan. Njurcancer är ovanligt före 40 års ålder och de flesta är i 70-årsåldern vid diagnostillfället.
-
Bröstcancer
En 37-årig tvåbarnsmor söker vård för en knöl i ena bröst. Det föreligger en ärftlighet av cancer i släkten. Hur går du vidare?
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu