Nyhet | Onkologi

Ny medicin ger längre överlevnad vid prostatacancer

En ny studie visar att läkemedlet abirateron förlängde livet vid spridd prostatacancer med nästan fyra månader, skriver Dagens Medicin på nätet.

Publicerad den: 2010-10-12
Författare: Jozephine Hagenlöf, Nyhetsredaktör, Netdoktor.se

Annons

En ny studie visar att läkemedlet abirateron förlängde livet vid spridd prostatacancer med nästan fyra månader, skriver Dagens Medicin på nätet. Läkemedlet abirateron fungerar på ett sådant sätt att produktionen av testosteron i testiklarna, binjurebarken och i själva cancertumören stryps.

I en undersökning har ett internationellt forskarlag utvärderat läkemedlet, vid metastaserad prostatacancer, där tumören inte längre svarar på konventionell hormonbehandling. Studiedeltagarna lottades till att antingen få abirateron eller placebo, och studieresultaten visar att de som fick abirateron i genomsnitt levde 14,8 månader från studiestart jämfört med 10,9 månader bland dem som fick placebo, skriver Dagens Medicin.

Annons
Annons

Samtliga av de totalt 1 195 patienterna som ingick i studien hade tidigare fått behandling med minst en typ av cellgift. Tidigare i år avbröts studien då det kunde konstateras att abirateron var överlägset placebo.

    Källor

  • Dagens Medicins nätupplaga - http://www.dagensmedicin.se/nyheter/2010/10/11/lovande-resultat-vid-prost/index.xml

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons