Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Onkologi

Deltagare hoppas bli friska av läkemedelsprövning

Framtidens cancerpatienter är beroende av att svårt sjuka deltar i kliniska studier för att testa nya läkemedel. Men nu visar svensk forskning att dessa personer kan ha svårt att förstå själva syftet med läkemedelsprövningarna.

Publicerad den: 2015-08-24

Annons

Den nya avhandlingen undersöker om cancerpatienter, som ställer upp och testar nya läkemedel, har förstått informationen de fått inför uppgiften. Resultatet visar att de flesta får tillräcklig information, samt att de varit nöjda med deltagandet i studien. Däremot fanns en liten grupp av patienter, de mest allvarligt sjuka, som hade svårt att förstå vad läkemedelsprövningen innebar.

Tove Godskesen, som disputerar med avhandlingen, menar att det hela är ett etiskt dilemma för klinisk forskning. Sannolikheten är ganska liten att patienter som deltar i en fas-1-studie har egennytta av deltagandet eftersom läkemedelsdoserna är så pass låga.

TIPS: Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ESMO (European Society for Medical Oncology)? Lämna din e-postadress här »

”Griper efter varje halmstrå”

Annons
Annons

Tidigare forskning visar att många personer ändå väljer att delta i kliniska studier, samt att de ofta väljer riskfyllda och tuffa behandlingar – även om chansen för bot är liten. Tove Godskesens nya studier bekräftar detta, och att patienten kan ha orealistiska förväntningar om bot samt en bristande förståelse av syftet bakom läkemedelsstudierna.

– Ett nytt läkemedel väcker självklart hopp om bot för en svårt sjuk patient. Det blir som att gripa efter varje halmstrå som finns och man är villig att utstå mycket för att få vara med i studien, säger Tove Godskesen i ett pressmeddelande.

    Källor

  • Uppsala universitet - http://www.uu.se/press/nyheter/artikel/?id=4996&area=4,10,16&typ=artikel&lang=sv

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.