Svenskt prostatacancertest ska införas i Europa
Nu får det nya Stockholm3-testet, som förbättrar diagnos av prostatacancer, pengar från EIT Health för att snabbare kunna införas i Europa.
Lär dig mer om skelettmetastaser
I en fortbildning från NetdoktorPro får du den senaste kunskapen om skelettmetastaser. utbildningen består av ett patientfall i fem delar, med kontrollfrågor som följs av ett kortare resonemang kring de olika svarsalternativen.
Med Stockholm3-testet är det möjligt att hitta 20 procent fler män med aggressiv prostatacancer. Samtidigt minskar antalet onödiga vävnadsprov med hälften jämfört med dagens praxis. Blodtestet finns tillgängligt inom svensk vård sedan december 2016 men nu satsar EIT Health, European Institute of Innovation and Technology inom hälsoområdet, pengar för att snabbare nå ut till medborgare i delar av Europa. Först ska det utprovas i Tyskland, Holland och Belgien.
Om Stockholm3-testet
Det är forskare vid Karolinska Institutet som står bakom testet, vilket kombinerar fem proteinmarkörer, över 100 genetiska markörer, kliniska data och en beslutsalgoritm för att bedöma risken för en behandlingskrävande prostatacancer.
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
- Karolinska Institutet - http://ki.se/nyheter/svenskt-prostatacancertest-infors-i-europa
Källor
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
NetdoktorPro:s kongressbevakning från ESMO
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från European Society of Medical Oncology (ESMO) årliga möte.
-
IPÖ ger information om spridd bröstcancer
Idag saknas information om patienter med spridd bröstcancer i det nationella bröstcancerregistret. Men nu är detta på gång, beskriver Maria Ekholm, överläkare på onkologkliniken i Jönköping, tillika ordförande i arbetsgruppen för Individuell patientöversikt (IPÖ) Bröstcancer.
-
Patientversion av nationella vårdprogrammet bröstcancer
“Det här är en viktig insats eftersom den ger möjlighet till patienter att förstå vad som ligger till grund för behandlingsbeslut och rekommendationer”, säger Antonios Valachis, överläkare vid Onkologiska kliniken, Universitetssjukhuset Örebro samt regional representant i vårdprogramgruppen för bröstcancer.
-
Följ fem patientfall om njurcancer i ny fortbildning
“Vårt sätt att tänka kring behandling vid metastaserad njurcancer har ändrats tydligt senaste åren och året, och därför är utbildningen högaktuell”, säger Magnus Lindskog, docent och överläkare i urologisk onkologi.
-
Ännu ett läkemedel mot bröstcancer subventioneras från maj
Från och med första 1 maj ska en tilläggsbehanlding till de aktiva substanserna trastuzumab och kapecitabin ingå i högkostnadsskyddet. Det enligt beslut från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.
-
Skelettmetastaser
Metastaser till skelettet förekommer vid nästan alla cancerformer men domineras av prostatacancer för män och bröstcancer för kvinnor. Idag lever uppskattningsvis 8 000 till 10 000 svenskar med skelettmetastaser.
-
Prostatacancer
En cancerform som drabbar blåshalskörteln, prostata, och är den vanligaste maligna sjukdomen hos svenska män. Närmare 11 000 nya fall av prostatacancer diagnostiseras varje år.