
700 fler dödsfall under sommarens värmebölja
Årets höga sommarvärme ledde till fler antal dödsfall än under en normal sommarvecka. Temperaturerna som länge höll sig över 30 grader ledde också till stora ökningar av vissa bakterieinfektioner.
En vanlig sommarvecka sker mellan 1.500 och 2.000 dödsfall. Men i årets ovanligt varma sommar ökade antalet dödsfall markant med hela 700 stycken, det visar Folkhälsomyndighetens datasammanställning. Hur stor andel av överdödligheten som direkt beror på värmen går inte att avgöra, dock beror de ökade dödsfallen inte på en slump, det menar Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.
– Dödligheten varierar mellan år och veckor, därför har vi en modell för att se om den ligger utanför slumpmässig variation. Det är viktigt att kunna peka på när överdödligheten inte beror på slumpen och så var det under sommaren, säger Anders Tegnell i ett pressmeddelande.
Läs även: I patientmötet: Hälsoeffekter kopplade till värmeböljan
Ökning av bakterieinfektioner
Den heta sommaren ledde också till en ökning av vissa bakterieinfektioner. Anders Tegnell tror att ökningen av vibrioinfektion kan bero på det varma badvattnet som människor kommit i kontakt med. Det rapporterades också in betydligt fler ehec-fall än vanligt.
– Sommarens ehec-utbrott var unikt då det handlade om ett stort antal fall och flera av dem kunde kopplas till smitta vid badplatser. Grundorsaken till utbrottet var ett gemensamt livsmedel som inte kunde identifieras, men smittspridningen på badplatserna har skett mellan individer, säger Anders Tegnell.
Ingen ökning skedde däremot av campylobacter, yersinia eller salmonella kopplad till sommarens värmebölja.
- Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2018/december/okad-dodlighet-under-sommarens-varmebolja/
Källor
-
Fortbildningskurser inom dermatologi
Våra fortbildningar inom dermatologi erbjuder dig som allmänläkare den senaste kunskapen inom olika diagnoser och sjukdomstillstånd, men även den som är specialist kan testa sin medicinska kunskaper genom att följa patientfallen.
-
EASD: Tarm och njure tar stor plats under diabetesmötet
Det var mycket fokus kring läkemedelsgruppen SLGT2-hämmare med nya data kring njurprotektion. Men även smarta insulinpumpar, ett mer långverkande basinsulin och tarmens roll vid diabetes stod i centrum i år. Det berättar överläkare Jarl Hellman.
-
ESC: Hjärt-kärlnyheter med diabetesfokus
Fler än någonsin besökte årets ESC-kongress. En av dem är Lars Rydén, senior professor i kardiologi vid Karolinska institutet. För NetdoktorPro berättar han om de stora snackisarna under mötet.
-
Ny framgång för diabetesläkemedel vid hjärtsvikt
NetdoktorPro frågar Jarl Hellman, överläkare vid Endokrinsektionen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, vad han tar med sig från årets ADA-kongress.
-
Lathund: Förskrivning enligt de nya utbytesreglerna
Har du koll på vilka uppgifter du ska ange vid förskrivning, enligt de nya regelverket för generiskt utbyte? Med hjälp av sakkunnig på Läkemedelsverket har NetdoktorPro tagit fram en lathund.
-
Har din patient bröstcancer?
Ta del av ett patientfall om bröstcancer för att testa din kunskap kring symtom, ärftlighet och diagnostik. Fallet består av fem frågor.
-
Sömnlöshet, insomni
De flesta sömnstörningar börjar i samband med psykisk påfrestning, somatisk sjukdom eller någon annan yttre påfrestning. Hos vuxna ses en prevalens på 12-20 procent i olika studier, och runt 30-48 procent hos äldre.
-
7 råd vid utredning av förmaksflimmer
Sjukdomen är inte alltid så tydlig vilket kan förklara mörkertalet av odiagnostiserade patienter, som skulle ha nytta av behandling. Det här bör du ha koll på vid utredning av flimmer.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu