700 fler dödsfall under sommarens värmebölja
Årets höga sommarvärme ledde till fler antal dödsfall än under en normal sommarvecka. Temperaturerna som länge höll sig över 30 grader ledde också till stora ökningar av vissa bakterieinfektioner.

En vanlig sommarvecka sker mellan 1.500 och 2.000 dödsfall. Men i årets ovanligt varma sommar ökade antalet dödsfall markant med hela 700 stycken, det visar Folkhälsomyndighetens datasammanställning. Hur stor andel av överdödligheten som direkt beror på värmen går inte att avgöra, dock beror de ökade dödsfallen inte på en slump, det menar Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.
– Dödligheten varierar mellan år och veckor, därför har vi en modell för att se om den ligger utanför slumpmässig variation. Det är viktigt att kunna peka på när överdödligheten inte beror på slumpen och så var det under sommaren, säger Anders Tegnell i ett pressmeddelande.
Läs även: I patientmötet: Hälsoeffekter kopplade till värmeböljan
Ökning av bakterieinfektioner
Den heta sommaren ledde också till en ökning av vissa bakterieinfektioner. Anders Tegnell tror att ökningen av vibrioinfektion kan bero på det varma badvattnet som människor kommit i kontakt med. Det rapporterades också in betydligt fler ehec-fall än vanligt.
– Sommarens ehec-utbrott var unikt då det handlade om ett stort antal fall och flera av dem kunde kopplas till smitta vid badplatser. Grundorsaken till utbrottet var ett gemensamt livsmedel som inte kunde identifieras, men smittspridningen på badplatserna har skett mellan individer, säger Anders Tegnell.
Ingen ökning skedde däremot av campylobacter, yersinia eller salmonella kopplad till sommarens värmebölja.
- Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2018/december/okad-dodlighet-under-sommarens-varmebolja/
Källor
-
Fortbildningar inom infektion
I NetdoktorPro:s fortbildningar inom infektion får du bland annat möjlighet att följa ett patientfall om hepatit C. Eller varför inte uppdatera dig kring infektion orsakad av pneumokocker och insatser för att förebygga allvarlig sjukdom.
-
Övre luftvägsinfektion (ÖLI)
En mycket vanlig och oftast virusorsakad infektion som också benämns vanlig förkylning. Symtomen typiskt spridda från flera organ i övre luftvägar som exempelvis halsont, lockkänsla för öronen, rinnsnuva, irritation och svullnadskänsla i näsan.
-
Influensa och vaccination – för dig som arbetar inom sjukvården
Influensasäsongen 2021–2022: Vilka ska prioriteras vaccination? Vad är högdosvaccin? Hur kan influensavaccin kombineras med andra vaccin? Här får du reda på allt du behöver veta inför patientmötet.
-
Artros
Artros är vår vanligaste ledsjukdom och är enligt WHO bland de elva sjukdomar som orsakar störst global sjukdomsbörda. Vid artros föreligger smärta, funktionsnedsättning och strukturella ledförändringar.
-
Ny fortbildning om bältros – så kan komplikationer förhindras
I NetdoktorPro:s fortbildning om bältros (herpes zoster) får läkare aktuell kunskap om sjukdomen.
-
Förskrivningen av antibiotika ökar något
Förskrivningen av antibiotika ökade något under förra årets första kvartal, visar statistik från Folkhälsomyndigheten.
-
Stopp för pappersrecept från och med maj
Från och med 10 maj kommer alla recept på läkemedel skrivas ut elektroniskt. Det meddelar Läkemedelsverket.
-
Sömnlöshet, insomni
De flesta sömnstörningar börjar i samband med psykisk påfrestning, somatisk sjukdom eller någon annan yttre påfrestning. Hos vuxna ses en prevalens på 12-20 procent i olika studier, och runt 30-48 procent hos äldre.