Den enskilde läkaren ansvarar för att säkerställa sin egen kompetens
Hallå där Karin Träff Nordström, specialist i allmänmedicin och ordförande i SFAM, Svensk förening för allmänmedicin.
Upplever du att en stor del av läkarna vill ha fortbildning?
– Ett tveklöst ja på den frågan. Här är det viktigt att kommunicera att fortbildning kan vara annat än kurser. Även kollegiala grupper, handledning, kvalitetsarbete på arbetsplatsen, läkarmöten med falldiskussioner är exempel på fortbildning.
Är det upp till den enskilde läkaren att ansvara för sin egen fortbildning?
– Den enskilde läkaren har ett ansvar för att säkerställa sin egen kompetens. Men det är arbetsgivarens ansvar att skapa en lärandeorganisation på arbetsplatsen.
Behövs en reglering för att säkerställa läkarnas fortbildning?
– Det behövs möjligheter att dokumentera och följa upp. Professionen måste äga verktygen för detta. En reglering är resurskrävande och riskerar att leda till detaljstyrning så jag är inte säker på att det skulle lösa problemet.
-
Fortbildningar inom infektion
I NetdoktorPro:s fortbildningar inom infektion får du bland annat möjlighet att följa ett patientfall om hepatit C. Eller varför inte uppdatera dig kring infektion orsakad av pneumokocker och insatser för att förebygga allvarlig sjukdom.
-
Övre luftvägsinfektion (ÖLI)
En mycket vanlig och oftast virusorsakad infektion som också benämns vanlig förkylning. Symtomen typiskt spridda från flera organ i övre luftvägar som exempelvis halsont, lockkänsla för öronen, rinnsnuva, irritation och svullnadskänsla i näsan.
-
Influensa och vaccination – för dig som arbetar inom sjukvården
Influensasäsongen 2021–2022: Vilka ska prioriteras vaccination? Vad är högdosvaccin? Hur kan influensavaccin kombineras med andra vaccin? Här får du reda på allt du behöver veta inför patientmötet.
-
Artros
Artros är vår vanligaste ledsjukdom och är enligt WHO bland de elva sjukdomar som orsakar störst global sjukdomsbörda. Vid artros föreligger smärta, funktionsnedsättning och strukturella ledförändringar.
-
Ny fortbildning om bältros – så kan komplikationer förhindras
I NetdoktorPro:s fortbildning om bältros (herpes zoster) får läkare aktuell kunskap om sjukdomen.
-
Språket mellan läkare och patient ofta för otydligt enligt forskare
Forskare vid universitetet i Cambridge lyfter nu frågan kring hur läkare egentligen kommunicera med sina patienter. Många kliniker anses tala på ett både mossigt och nedvärderande sätt och uppmanas nu att fräscha upp språket.
-
Livräddande motgiftet naloxon kan bli receptfritt
I hopp om att minska narkotikadödligheten i Sverige utreder nu Socialstyrelsen tillsammans med läkemedelsverket möjligheterna att ge nalaxon en OTC-klassificering.
-
Stopp för pappersrecept från och med maj
Från och med 10 maj kommer alla recept på läkemedel skrivas ut elektroniskt. Det meddelar Läkemedelsverket.