Med nya patientlagen ökar kraven på vårdens informationsplikt
Sedan årsskiftet gäller en nya patientlag vars syfte är att stärka och tydliggöra patientens ställning. Lagen ska även främja patientens självbestämmande och delaktighet i vården. Den nya lagen innebär att vården måste informera patienten mer omfattande och tydligare än tidigare.
Hur kan vi bekämpa virussjukdomar och framtida pandemier?
WHO har utlyst sju globala nödlägen under de senaste tretton åren. Det är inte en fråga om, utan när vi kommer uppleva nästa pandemi. Går en nästa pandemi att förhindra och i så fall hur?
Fortbildning för läkare
Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
Hur kan vi bekämpa virussjukdomar och framtida pandemier?
WHO har utlyst sju globala nödlägen under de senaste tretton åren. Det är inte en fråga om, utan när vi kommer uppleva nästa pandemi. Går en nästa pandemi att förhindra och i så fall hur?
Den 1 januari 2015 trädde den nya patientlagen i kraft. Lagen förstärker de delar ur Hälso- och sjukvårdslagen som berör vårdens relation till patienten. Med den nya patientlagen ökar informationsplikten vilket innebär stora utmaningar för vårdgivare och landsting över hela landet.
Några av de större förändringarna är:
Patienten har rätt att välja öppenvård i andra landsting
Med den nya lagen kan patienten välja primärvård och specialistvård i ett annat landsting. Det är även möjligt att lista sig på annan vårdcentral än de i hemlandstinget - vilket innebär att landstingen inte längre får prioritera sina egna invånare framför patienter som är hemmahörande i ett annat landsting.
- Huvudregeln är att patienten själv står för resekostnaden till det andra landstinget.
- Det kan krävas en läkarremiss för tillgång till öppenvård inom landsting där patienten bor. Kravet på läkarremiss gäller då även för öppenvård i annat landsting – trots att det landstinget inte har något krav på läkarremiss.
Möjligheten att registrera sig på vårdcentraler i andra landsting
Detta gäller för vårdcentraler inom landsting, men även för privata vårdgivare som har avtal med landstinget. Om patienten vill kan denne bo i ett landsting, vara registrerad i ett annat samt söka vård i ett tredje.
En ny medicinsk bedömning ska kunna ges i ett annat landsting
Det har sedan tidigare varit möjligt att få en förnyad medicinsk bedömning, dock har den varit begränsad till situationer då patienten har en livshotande eller allvarlig sjukdom. I den nya patientlagen finns inte längre denna begränsning.
Tydligare krav på landstingen som informatör
Alla patienter ska få information om:
- hälsotillstånd
- metoder som finns för undersökning, vård och behandling
- hjälpmedel som finns för personer med funktionsnedsättning
- vid vilken tidpunkt patienten kan förvänta sig att få vård
- det förväntade vård- och behandlingsförloppet
- väsentliga risker för komplikationer och biverkningar
- eftervård
- metoder för att förebygga sjukdom eller skada
- möjligheten att välja behandlingsalternativ
- möjligheten att få fast läkarkontakt (inom primärvården)
- möjlighet att få en ny medicinsk bedömning
- möjlighet att få en fast vårdkontakt
- möjlighet att välja offentligt finansierad hälso- och sjukvård
- vårdgarantin
- möjlighet att få upplysningar hos Försäkringskassan om vård i ett annat EES-land eller i Schweiz
Vårdpersonal kan behöva utbildning och stöd för att kunna leva upp till de nya kraven på informationsplikt. Tanken med patientlagen är att vården ska bli säkrare genom att utvecklas tillsammans med patienterna.
Vad tycker du om den nya patientlagen? Kommentera gärna direkt under artikeln.
Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
-
Fortbildningar inom infektion
I NetdoktorPro:s fortbildningar inom infektion får du bland annat möjlighet att följa ett patientfall om hepatit C. Eller varför inte uppdatera dig kring infektion orsakad av pneumokocker och insatser för att förebygga allvarlig sjukdom.
-
Övre luftvägsinfektion (ÖLI)
En mycket vanlig och oftast virusorsakad infektion som också benämns vanlig förkylning. Symtomen typiskt spridda från flera organ i övre luftvägar som exempelvis halsont, lockkänsla för öronen, rinnsnuva, irritation och svullnadskänsla i näsan.
-
Influensa och vaccination – för dig som arbetar inom sjukvården
Influensasäsongen 2021–2022: Vilka ska prioriteras vaccination? Vad är högdosvaccin? Hur kan influensavaccin kombineras med andra vaccin? Här får du reda på allt du behöver veta inför patientmötet.
-
Artros
Artros är vår vanligaste ledsjukdom och är enligt WHO bland de elva sjukdomar som orsakar störst global sjukdomsbörda. Vid artros föreligger smärta, funktionsnedsättning och strukturella ledförändringar.
-
Ny fortbildning om bältros – så kan komplikationer förhindras
I NetdoktorPro:s fortbildning om bältros (herpes zoster) får läkare aktuell kunskap om sjukdomen.
-
11 viktiga nyheter i kloka listan 2023
Inför nya året har kloka listan uppdaterats med nyheter inom flera viktiga terapiområden. Bland annat gäller det behandling vid tromboflebit, profylax vid insättande av uratsänkande behandling och nytt alternativ vid smärta hos äldre.
-
Sömnlöshet, insomni
De flesta sömnstörningar börjar i samband med psykisk påfrestning, somatisk sjukdom eller någon annan yttre påfrestning. Hos vuxna ses en prevalens på 12-20 procent i olika studier, och runt 30-48 procent hos äldre.
-
Språket mellan läkare och patient ofta för otydligt enligt forskare
Forskare vid universitetet i Cambridge lyfter nu frågan kring hur läkare egentligen kommunicera med sina patienter. Många kliniker anses tala på ett både mossigt och nedvärderande sätt och uppmanas nu att fräscha upp språket.